Frans of toch niet.

This topic has 2 reacties, 2 stemmen, and was last updated 4 years, 3 months geleden by capitaine.

 • Auteur
  Berichten
 • #195701
   capitaine
  Bijdrager

  Op mijn zoektocht naar de vervanging van ons dak was ik in Nederland waar verschillende specialisten op gebied van rieten daken me veel informatie gaven.
  Er zijn twee soorten daken; de traditionele daken, en de schroefdaken.
  Traditionele daken zijn een open constructie waar je vanbinnen het riet kunt zien, en bij schroefdaken wordt er een houtplaat op de dakconstructie geschroefd en daarop wordt het riet geschroefd.
  Het voordeel van deze constructie is dat je een bijkomend isolatie materiaal kunt bevestigen (isolatie folie) en er zit geen lucht tussen riet en plaat waardoor bij brand geen zuurstof wordt aangevoerd.

  Ik kwam bij de nederlandse rietdekkers terrecht omdat een franse riedekker me gelijk al tegenstond na drie minuten telefoon.
  Hij was de beste, hij kon alleen deze klus klaren, met andere woorden; alle anderen waren sukkels.
  Ik heb een hekel aan dit soort mensen die zich op een agresieve manier naar voren drukken om de klus te krijgen.
  Hij rekende 200 euro per vierkante meter.
  Ik was toch in Nederland, dus waarom niet, ik toog aldus naar de veluwe.
  Bergen uitleg, vriendelijke en zakelijke benadering, en ……. 130 euro per meter.

  Ik ging terug naar onze fransen vriend, of dat dak van 200 euro een schroefdak is.
  Daar moest hij niets van weten, hij adviseerde me om steenwol tussen de balken te stouwen en gips er tegen, en over die isolatie-folie wilde hij al helemaal niet praten.
  Ik vond dat een beetje jammer zei ik, ons huis heeft zo’n mooie dakconstructie, dat verdwijnt dan allemaal achter de gipsplaten.
  Daar had ik dan maar aan moeten denken toen ik het kocht was zijn antwoord, hij bouwt absoluut geen schroefdaken.
  Die Nederlanders hebben dat uitgevonden, het werkt niet, en weet u waarom niet?
  Omdat er al zesduizend jaar op de traditionele manier rieten daken worden gelegd en zonder problemen, en die schroefdaken zijn pas 10 jaar oud, dus!
  Ik vroeg of hij al van nadelen van zo’n Nederlands schroefdak had gehoord, nee dat had hij niet.
  Ik had hem niet verteld dat ik bij nederlandse rietdekkers was geweest, ik zei hem dat ik de informatie van internet had.

  Nergens in de franse chaumieres vind je iets over schroefdaken.
  Wat is dit nou, is dit nou zo’n zelfde staatje als de 4×4 van peugeot die pas uitkomt als de rage al over is?
  Is dit pure eigenwijzigheid?
  Het schroefdak bestaat overigens meer dan 15 jaar, maar moet uiterst precies gelegd worden, is dat misschien het probleem, ze durven het niet?

  Cees.

  Ps, overigens kreeg ik vanmorgen de devis binnen van onze fransen vriend, hij rekend nu 420 euro per meter.
  Hij wil dus waarschijnlijk alleen nog met me praten als hij er héél veel geld mee kan verdienen.

  #195702

  Bonsoir Cees,

  In dit Franse artikel passeert het schroefdak even kort de revue. Een citaat (nadruk van mij):

  En France, un toit en chaume est généralement une construction ouverte. L’ouvrage reprend la méthodologie traditionnelle basée sur l’assemblage classique et la fixation du chaume directement sur les chevrons et les lattes de la charpente. Toutefois, depuis quelques années, certains chaumiers optent pour la pose d’un panneau isolant spécial sur la charpente afin de renforcer l’isolation et la résistance au feu. On parle alors de toiture à construction fermée. Cette tendance est née en Hollande où elle devient de plus en plus populaire.
  Bien qu’elle augmente le coût de la construction, la construction fermée permettrait d’annuler totalement le risque d’incendie en raison de l’absence de vide d’air sous le chaume, d’empêcher l’apparition de courant d’air ou la propagation de la poussière du chaume dans la maison.
  Cette technique est vivement contestée par des professionnels du secteur. Ils lui reprochent de ne pas offrir de résultats crédibles sur le long terme en raison de sa récente apparition. Il faudrait donc attendre quelques décennies pour valoriser l’intérêt de cette technique. Mais d’ores et déjà, les opposants à la construction fermée considèrent que la réduction de l’aération naturelle sera néfaste et qu’elle accélèrera le processus naturel de décomposition du chaume.

  Dat schroefdak wordt in het Frans dus blijkbaar “construction fermé” genoemd. Als je daarop gaat Googelen kom je alleen maar Belgische en Nederlandse rietdekkers tegen.

  Ik denk dat dit weer een staaltje is van de typisch Franse combinatie van chauvinisme en conservatisme, die soms zo charmant, doch soms ook zo irritant kan zijn.

  Ik denk dat je voor het gewenste schroefdak dus niet bij een Frans bedrijf terecht zult komen. Nou, pech voor ze denk ik dan maar. Mijn Lewisplaten heb ik ook jarenlang van buiten Frankrijk moeten halen. Om nog maar te zwijgen van spouwhaken, scharnieren, raamuitzetters, kabelzadels en kroketten 🙂

  Salutations, Jos

  #195703
   capitaine
  Bijdrager

  Il faudrait donc attendre quelques décennies pour valoriser l’intérêt de cette technique.

  Ik schreef al dat ik er bang voor was, het is dus echt waar.
  We moeten nog een eeuw of zo wachten voordat de fransen het geloven, nel als die 4×4.

  Inderdaad Jos laat ik het een Nederlands bedrijf doen, mmoet alleen nog even uitvogelen hoe ik dat kan doe met die belasting.

  Cees.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?