Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 11 jaren, 3 maanden geleden door bosbess.
-
AuteurBerichten
-
3 augustus 2013 om 16:24 #188869bosbessDeelnemer
In het beroep van de franse Vereniging van graanproducenten en Monsanto tegen de franse staat heeft Le Conseil Général (de franse Raad van State) geoordeeld dat het produktieverbod (maart 2012) van het genetisch gemanipuleerde gewas MON810 in strijd is met EU-recht.
Volgens de EU-regelgeving mogen lidstaten sinds 2006 zelf bepalen of zij de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen (GGO’s) toestaan of niet. Alleen door de EU goedgekeurde GGO’s kunnen worden toegelaten. Vermelding op die lijst komt tot stand na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en een aantal ingewikkelde procedures. Alleen Oostenrijk, Hongarije, Griekenland, Roemenië, Bulgarije, Luxemburg en Frankrijk hebben tot nu toe een verbod ingesteld. Hongarije verbrandt zelfs honderden hectares GGO’s, als ze ergens toch worden aangetroffen. Zie hier.
Verbranding van genetisch gemanipuleerde maïs in HongarijeTerzijde: Peru heeft als enige land ter wereld niet alleen de teelt van GGO’s verboden, maar ook het invoeren van alle produkten waarin GGO’s zijn verwerkt. Daarentegen worden in Spanje op grote schaal genetisch gemanipuleerde gewassen geteeld.
Wat is MON810? Het is een maïsgewas dat bestand is tegen de europese stengelvreter, een mot die eitjes legt in de maïsstengel. De larven vreten van binnenuit de plant aan, daarmee grote schade aanrichtend. MON810 is zodanig gemanipuleerd dat het gewas zelf een antigif produceert tegen deze larven. MON810 staat op de EU-lijst van toegestane gewassen. Voorstanders beweren dat MON810 veel minder gif bevat dan traditioneel geteelde maïssoorten die met verdelgingsmiddelen worden bespoten. Ook zou het voor andere insecten en voor het milieu veel minder schadelijk zijn, doordat het gif in de plant blijft en niet aan de oppervlakte komt. Onderzoek zou hebben uitgewezen dat na verwerking tot consumptieprodukt of tot veevoer deze minder gif bevatten dan produkten van gewone maïs. Tegenstanders (80% van de EU- en de franse bevolking) beweren het tegendeel.
Wat is voor Frankrijk nog het belang van de kwestie, nu Monsanto vorige maand heeft aangekondigd zich uit Europa te zullen terugtrekken wegens gebrek aan draagvlak? Die aankondiging gold voor alle Monsanto GGO’s, met uitzondering van… MON810.
In Frankrijk dateert het eerste verbod van MON810 uit 2006/2007. Dat verbod werd met succes bestreden door Monsanto, dat in 2011 gelijk kreeg van het Europese Hof van Justitie. Volgens het Hof mag een lidstaat een toegelaten plantensoort alleen verbieden op grond van dringende redenen, in een situatie die een belangrijk risico vormt voor de gezondheid van mens en dier of voor het milieu.
In maart 2012 vaardigde de regering Sarkozy een nieuw verbod uit, waarbij de teelt van MON810 werd “geschorst”. Daartegen ging de Vereniging van Graanproducenten (later gevolgd door Monsanto) in beroep bij de Raad van State. Opnieuw met succes. Volgens Le Conseil Général maakt het verbod uit 2012 niet aannemelijk dat sprake is van een zodanig dringende mens-, dier- en milieu-bedreigende situatie dat het door de EU toegelaten MON810 kan worden verboden.
De franse regering zegt in het najaar te komen met een nieuw, aangepast verbod dat nog vóór de zaaitijd (maart en juni) 2014 moet ingaan. Wordt vervolgd.
Voor geïnteresseerden: het Vlaamse Instituut voor Biotechnologie heeft in 2010 een “Wetenschappelijk Achtergronddossier MON810” uitgebracht, waarin alle aspecten, ook politiek-economische, worden belicht. In hoeverre een instituut voor biotechnologie in deze onafhankelijk en objectief kan zijn, kan ik niet beoordelen, maar het dossier is zeker de moeite van het lezen waard.
-
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.