Dit onderwerp bevat 29 reacties, 9 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 8 jaren, 11 maanden geleden door Anoniem.
-
AuteurBerichten
-
5 maart 2015 om 21:57 #200071NoëSleutelbeheerder
Het is zo mooi, een klein blokje ergens in een lasdoos dan nog even een schakelaar op de muur plakken en klik – klik de lamp gaat aan en uit. Normaal gaat het ook zo, geen enkel probleem.
Maar… hier op her Franse platteland, aangesloten op de laatste elektriciteitspaal van een lange leiding, zijn er toch wel eens een paar problemen.
Bijvoorbeeld een dropout van een seconde:
– Normale schakelaar : lamp gaat even uit en dan weer aan
– Draadloze schakelaar : lamp gaat uit en blijft uit.
De simpele schakelblokjes hebben geen geheugen, zelfs 1 bitje kon er niet van af. Dus bij een stroomuitval gaat de schakelaarstand verloren. Het is hier s’avonds echt helemaal donker, geen buren, geen lantarenpalen, alleen de maan en de sterren (toch eigenlijk wel mooi).Voorlopig doe ik er niets aan, eerst de keuken en de badkamer en nog veel meer. Maar later misschien een extern geheugen bv een Raspberry Pi met een EnOcean Pi want het systeem hier is van EnOcean, ” ” ” sans fil ni pile”
Wat ik vreemd vind is dat ik nergens op Internet zo’n probleem tegen kom. Ook bv de ” télérupteurs silencieux ” moeten volgens mij het zelfde probleem hebben.
wimb
5 maart 2015 om 23:24 #200087Over die télérupteurs silencieux ben ik na enig zoeken toch hetzelfde probleem tegengekomen, lees deze wat heen en weer pingpongende discussie maar even door op de Cyberbricoleur. Oplossing: installeer een ouderwetse mechanische uitvoering met een simpel bistabiel relais.
6 maart 2015 om 00:34 #200088NoëSleutelbeheerderZiet er wel prachtig uit die schakelaar op die mooie gevoegde muur.
Het probleem van geheugen dat gewist is [in een schakelaar] kom je overal tegen in de Franse websites bij discussies over de elektrische radiatoren. De goedkopere modellen hebben allemaal handige menuutjes, instellingen, tijd programmeren, maar een seconde een hickup, en alles is gewist, kan je weer je vijf toestellen gaan programmeren. En dat zijn dan dingen die aan het stroomnet hangen, instellingen hebben een heel computertje maar geen batterij of bevroren geheugen.
Wat is er met die crimescene met dat plakband? Een dichtgemaakt gat voor de kachel?
6 maart 2015 om 08:39 #200092NoëSleutelbeheerder@ratatouille,
Laten we gokken, ik denk dat in de crimescene het plakband een deel opgerolde electraleiding op zijn plaats houdt.6 maart 2015 om 09:47 #200093Wannox, wat die télérupteurs silencieux betreft: opvallend dat net zoals in de politiek ook op het niveau van het ontwerpen van eenvoudige elektronica de simpele what/if analyse achterwege blijft. Met dat soort vragen maak je je niet populair, en zij die voor de Godin Elektra werken twijfelen niet aan haar almacht: er is altijd stroom. De bewoners van het Franse platteland weten wel beter, al sinds een eeuw.
Vloeken in de kerk: indertijd het gebruiken van buizen in een getransistoriseerde schakeling: een eindtrap met EL 34’s in korte golf zenders voor de scheepvaart, die legden niet het loodje wanneer zout zeewater bij storm even een verbinding tussen scheepshuid en antenne improviseerde. Discrete transistoren in een schakeling waar verder alleen ic’s worden gebruikt, ouderwets. Maar in het geval van de stille télérupteurs zou een “best of both worlds” benadering misschien kunnen helpen. Je zou als front-end een miniatuur bistabiel relais kunnen gebruiken, en het zwaardere schakelwerk over kunnen laten aan elektronika, gooi er voor de veiligheid ook maar een optocoupler in en een triacje als vervanging van de normaal wat zware en dus meteen ook wat lawaai producerende schakelcontacten van de mechanische télérupteur. Zo’n miniatuur printrelais laat alleen met een heel bescheiden klikje, oor er vlakbij houden, weten dat hij z’n werk doet. Dus in een groepenkast verdwijnt dat geheel, gemaskeerd door een deurtje en de multimedia experience waar iedere woning naar toe wordt omgebouwd dankzij nog meer HD televisie en streaming audio, video, you name it.
Wannox, wat doen we? Patentje aanvragen dan maar?
9 maart 2015 om 21:07 #200089NoëSleutelbeheerderHet nadeel van de draadloze schakelaars is op te vangen door een kleine UPS in je installatie op te nemen.
Wim3
9 maart 2015 om 21:47 #200090Wim3, een kleine UPS die alles dat met verlichting te maken heeft even van stroom kan voorzien? Voor computertoepassingen wordt je al vriendelijk verzocht wat grotere stroomverbruikers als laserprinters er niet op aan te sluiten. Zo’n UPS oplossing voor wat in feite een ontwerpfout is – of bezuiniging – blijft m.i. kurieren am Symptom: laat de industrie maar iets slimmers bedenken.
9 maart 2015 om 21:57 #200091NoëSleutelbeheerder@Rob,
Uiteraard ben ik met je eens dat de industrie een betere oplossing moet bedenken.
Dat je een laserprinter alleen op een zware UPS mag aansluiten heeft te maken met de enorme piekspanningen die het apparaat genereert als hij wordt aangezet of gaat printen. Voor verlichting is een gemiddelde UPS meer dan voldoende. Zeker omdat deze in dit geval alleen maar korte verstoringen moet opvangen.
Wim3
12 juli 2015 om 11:27 #200094AnoniemInactiefIk maak een uitzondering op mijn vorig ‘Einde bericht niet voorlopig maar permanent’ Ik moet erkennen dat Allegaartje/Rob wél een punt hebben. Ja je moet een zware UPS hebben in LBF, dat is alleen al nodig als een ongenadig onweer toeslaat!
Ik heb het meegemaakt met een van de beste UPS-en ter wereld Dat de bliksem insloeg ergens op een telefoonpaal…geen Internet meer geen tonalité ect. Ik zag de bliksem over de keukenvloer rollen, mijn kat Speedy schrok zich zo rot, dat ze gelijk op de divan sprong. De UPS overleefde het, maar de PC was naar God. Ik dus naar het informatica shopje in Boussac dept. 23 wwar ik woonde.
Het bleek dat die UPS maar de PC niet de gigantische overspanning HAD OVERLEEFD!
Gelukkig had m’n harde schijf met data het wel overleefd. Een illusie armer ging ik het weer met een andere processor (de chip) aan de gang met een nog betere UPS!
Wat er gebeurt is na de verhuizing naar NL weet ik niet, maar die UPS heeft nog een laatste zucht gegeven in Schiedam hier. Maar kennelijk hoeft deze Elite UPS geen dienst meer te doen. Maar wél schakel ik de PC met hele voeding UIT, wanneer ik onweer waarneem.
Een gewoonte die ik dus kennelijk nog toepas vanuit negatieve ervaring in FR.
MVG,
Erik.12 juli 2015 om 13:27 #200097NoëSleutelbeheerderWaarom draadloze schakelaars en electronische bestuurde schakelaars niet na een stroomonderbreking weer automatisch inschakelen is vrij simpel. ik kreeg dezelfde vraag van een gerespecteerd ingenieursburo, die dat wou voor een pand met ongeveer 20.000m2 vloeroppervlak. Mijn antwoord was; waar denkt u de transformator terug te vinden?
Als er standaard weer wordt ingeschakeld wordt komen enorme aanloopstromen op gang door de TL/PL verlichting (aanloopstroom +/- 20 x Inominaal) En wat dacht je van de capacitieve stromen door electronische apparatuur?
Ook zouden er gevaarlijke situatie’s kunnen ontstaan omdat men denkt dat er geen spanning op staat ……..
In zulke situatie werden er gecontroleerde opstart procedures gemaakt en dus zitten er in de schakelaars nooit een directe herstart voorziening opgenomen. Of er was een professioneel UPS systeem aanwezig
Helaas zijn de huis-en-tuin schakelaars een afgeleide van de professionele apparatuur, vandaar.15 juli 2015 om 12:51 #200096Voordat ik weer de Sahara instap – met deze temperaturen rukt de verwoestijning op richting de eigen Franse achtertuin – nog even een paar opmerkingen. Zolang er in de huiselijke omgeving geen aluminium smelterij wordt gehuisvest – in Zeeland was dat één van de redenen om de kerncentrale Borssele te bouwen – valt het met die aanloopstromen nog wel mee. Waar gebruiken we dat soort télérupteurs en draadloze soortgenoten meestal voor? Schakelen van wat verlichting. Een paar spotjes en dat is het dan. Per schakelaar – beter gezegd: point d’utilisation – maximaal 300 watt. En met die leds van tegenwoordig: wanneer een rijtje plafondspots meer dan 50 watt verbruikt is dat al veel.
Kortom: met die aanloopstromen valt het nog wel mee dans le résidentiel, geen piekstromen zoals bij zware elektromotoren die enigszins getemd en in de tijd gespreid moeten worden. Last but not least: indien de huis-tuin-en-keuken télérupteur vanwege zijn industriële komaf en het voorkomen van te hoge inschakelstromen een geheugenloos ding zou moeten zijn, een expliciete scheppingsdaad van ingenieurs en regelgevers, dan heeft de Franse overheid daar in het verleden (al meer dan een halve eeuw) ernstig tegen gezondigd, c.q. doet dat nog steeds. Wanneer de mechanische télérupteur even zonder stroom komt te zitten en je verlichting was aan, dan gaat die verlichting automatisch weer aan wanneer er weer stroom op het huis- dan wel ERDF-net komt. Het mechanische geheugen van zo’n bi-stabiel relais is zo slecht nog niet. Nu moet ik oppassen, anders ontaardt dit pleidooi nog in een lofzang op de mechanische rekenmachine van weleer, of het telraam, en zo ver wil ik eigenlijk ook weer niet gaan.
15 juli 2015 om 14:31 #200098NoëSleutelbeheerderRob (et chers amis les bricoleurs),
machanische télérupteurs zijn dus volgens de elktriek-experts OK. Het enige bezwaar dat ik heb is het harde geluid. Ik heb mijn télérupteurs al zover mogelijk op zolder gezet, bij de boîtes de combles, maar die ene van de overloop die in een inbouwdoos van 67mmø en 45mm diep zit ergert mij steeds weer. Als die het begeeft komt er een elektronische voor in de plaats.15 juli 2015 om 17:58 #200075NoëSleutelbeheerderBeste Christian,
Indrukwekkende dozenverzameling, ik zou bijna meteen bij het kruisje tekenen, maar wacht.. wat is dat? Gaat daar bij de voet van de paal rechts, een crème kleurige kabel middels een stukje plaktape over in een witte kabel of andersom? Ook in de vergrote foto kan ik het niet uitsluiten, maar je kennende, zal het wel gezichtsbedrog zijn.15 juli 2015 om 19:21 #200076NoëSleutelbeheerderRata,
is eigenlijk niets wat onder het onderwerp télérupteurs en draadloze schakelaars hoort, maar toch:
Je hebt het goed gezien, het is geen gezichtsbedrog.
Dat is een verbinding die aanwezig was in de bestaande situatie:
Mooi, niet? Een uitdaging voor een klusser, vooral omdat bijna niets gemerkt was. En een bevestiging van mijn adagio: Het saneren van de rotzooi van een beunhaas kost meer tijd en energie dan het nieuw aanleggen.Je bedoelt in je bijdrage zeker de aftak [1]:
Die had ik, toen ik de foto nam, nog niet gesaneerd. De niet regelconforme aftak 1 zit nu (met lasdoppen) in een doosje zoals 2.
Je ziet er ook een doosje met het label PULSE. Daarin heb ik alle leidingen van de pulsgevers van mijn couloir doorverbonden.15 juli 2015 om 20:27 #200077NoëSleutelbeheerderDe oude puinhoop zonder hoop in dat houten doosje is echt te erg voor een dhz, maar mijn geoefende oog ging meteen in inspectie stand, en dat was dus terecht.
Dit onderwerp over draadloze schakelaars, ik heb het bij va et vient en gewone schakelaars gehouden, daar kom je al een heel eind mee, zag niet de noodzaak telerupteurs aan te brengen, en keep it simple, keep it safe. Een gang is misschien een logische plek voor zo’n ding?
15 juli 2015 om 21:15 #200078NoëSleutelbeheerderEen gang is misschien een logische plek voor zo’n ding?
Ja, helemaal mee eens; mijn situatie was:
een couloir (hal) op de eerste verdieping, die toegang geeft tot drie kamers en die een doorgang heeft naar een tweede kleinere couloir.
Dus een schakelpunt beneden aan de trap, bij iedere van de drie kamers een, en een bij de toegang naar het tweede couloir. Totaal vijf. En dan geen mogelijkheid om van schakelaar naar schakelaar te bedraden, maar wel van elke schakelaar naar de daarboven liggende zolder.15 juli 2015 om 21:54 #200079ratatouille schreef:
Een gang is misschien een logische plek voor zo’n ding?Zo’n ding, neem aan dat je een télérupteur bedoelt, wordt in twee soorten behuizing geleverd. Als module om op DIN-rail vast te klikken en als een wat kleiner plastic blokje. De eerste soort is wat groter, die krijg je alleen met wat geweld in een inbouwdoos, vermits die groot genoeg is. En er niet door een ijverige Franse electricien een hele berg domino’s in is verstopt. Die kleinere unit in plastic behuizing leent zich meer voor een gastvrije ontvangst in een inbouwdoos. Maar dat kan ook nadelen hebben: voor het opsporen van een storing heb ik alles liever zoveel mogelijk onder handbereik in een groepenkast. Want die modules ergens in een inbouwdoos: vindt ze maar wanneer ze niet meer zacht of hard klikkend ervan getuigen dat ze nog springlevend zijn. En een enkele keer kan dat ook gevaarlijk zijn, zie deze anecdote. Nadrukkelijk geen wetenschappelijk onderzoek met dito conclusies, maar toch.
15 juli 2015 om 22:53 #200080NoëSleutelbeheerderDaar zie je hoe dezelfde woorden verschillend kunnen overkomen.
Ik begreep een logische plek om zo’n ding toe te passen
Rob begreep een logische plek om zo’n ding te plaatsen
Hihi!15 juli 2015 om 23:45 #200081NoëSleutelbeheerderIk zat te denken aan een locatie (fysiek) waar je dat ding kan inzetten c.q. gebruiken, de gang bijvoorbeeld, maar wat dat ding nu precies doet en waar je hem in je systeem in kan bouwen is eigenlijk ook erg interessant. Ik heb geprobeerd de dingen te zien zoals ze zijn.
16 juli 2015 om 07:12 #200082Niet helemaal toevallig schiet me nu een passende Zeeuwse achternaam te binnen voor de immer alerte Rata (berglucht doet wonderen): Rata Dingemanse.
16 juli 2015 om 11:15 #200083NoëSleutelbeheerderNee, nee, Robbemans, je moet de dingen niet overdrijven, berglucht is inderdaad verfrissend, en scherpt de geest, -ik kan het je aanraden-, maar namen worden door mijn tekenaar verzonnen, als bekend figuur kan ik dat niet veranderen. Neem de dingen zoals ze zijn!
Daarom ook liever geen télérupteur in huis, zoals boven geschetst is het een zoekpartij als ze zijn ingebouwd en kapot gaan, ik probeer degelijk te ontwerpen.
Mijn grootste vraagstuk is nu om twee verbonden rijen spots vanuit twee schakelaars te bedienen (deur 1 en deur 2) waarvan een schakelaar een hotelschakelaar is en de ander een dim. Of moeten het dan perse twee dimschakelaars zijn? Ik wil de spots met GU10 fittingen inbouwen. Dus geen gebruik van een trafo (anders dan de dimschakelaar zelf).
16 juli 2015 om 12:16 #200084Eén oerdegelijke hotelschakelaar en één dimmer moeten tot dit samenspel bewogen kunnen worden. Staat me bij dat ik – Wannox archief – daar al eens wat schema’s en links voor had rondgestrooid. Kijk anders even bij Entraidlec, bij het blad SystemeD of op de website van Legrand. Hier lukt het niet omdat de snelheid van mijn internetverbinding gelijke tred poogt te houden met het kruipend gedierte des velds.
16 juli 2015 om 12:37 #200085NoëSleutelbeheerderFijn, dank voor deze verlichting, dergelijke dimmers zijn niet goedkoop. Wist je dat de temperatuur met ongeveer 1 graad daalt bij honderd meter stijging? Als jij Bedouine bent geworden in je door schorpioenen en ratelslangen vergeven woestijn, ik mijzelf nog steeds in een groene oase vermaak? Maar dat terzijde, Amsterdam ligt nog lager.
16 juli 2015 om 15:27 #200086NoëSleutelbeheerderRatatouille,
ik heb ook eens de combinatie van poussoirs pour télérupteur en een aparte dimmer gebruikt. Gewoon naast elkaar gezet en in die leiding die naar de plafondlamp gaat de dimmer aangesloten. Werkt.
[/img]
Hier zie ja naast elkaar de poussoirs pour les prises commandées en die voor de plafondlamp, en daarnaast de dimmer van deze plafondlamp.
Hetzelfde zou je ook bij een wisselschakeling moeten kunnen doen.En voor je weer met je scherp oog een vreemd detail vindt:
in de plint zitten geen luidsprekers maar beluchtingsroosters voor de ruimte achter de placoplâtre.17 juli 2015 om 10:14 #200095NoëSleutelbeheerderIk heb een telerupteur in de stoppenkast geplaats voor het traplicht en de gang boven ik wilde drie schakelaars dus leek me dit de beste oplossing maar heb er ook een tijdrelais bij dus het licht hoef je alleen aan te doen en niet uit die gaat vanzelf na 3 minuten(tijd is instelbaar maar dit was voor ons ruim voldoende).Ik vind dit een ideale oplossing.Ook voor de afzuiging van de WC en Badkamer heb ik dit soort tijdschakelaars geplaats ideaal.Als je het licht in de wc of badkamer uit doet blijft de afzuiging nog een tijd ,instelbaar van 1 tot 15 minuten,ook de voorloop is instelbaar dus als je het licht in de badkamer aandoet gaat hij pas na 1 minuut aan ,dat is handig als je alleen maar iets wil pakken in de badkamer hoeft de afzuiging niet een kwartier te draaien.Ik heb deze schakelingen en relais wel allemaal op een din rail in de stoppenkast geplaatst.
Ik heb ook voor alle verlichting en stopcontacten boven een stoppenkast boven geplaatst dat scheelde een hoop bedrading allemaal naar beneden te moeten trekken.
Ik weet niet of dit wel helemaal conform de norm is maar de bestaande bedrading in de woning was ronduit levensgevaarlijk.
Toen wij het huis kochten zat er een meter in ik heb toen direkt om weer een aansluiting gevraagd en de man kwam een nieuwe meter plaatsen met twee dikke draden eruit die hij afblinde en zei daarbij ,,ik zal het maar niet op de oude bedrading zetten he,,En na ongeveer een half uur waarvan 10 minuten papier invullen vertrok de man weer en ik had stroom.17 juli 2015 om 10:46 #200099Joebar, het plaatsen van een tweede groepenkastje – tableau supplémentaire – is heel gebruikelijk in Frankrijk. Er gelden wel een aantal regels voor, zie het schema dat op de website van Entraidelec staat. Die tweede groepenkast wordt uit le tableau principal gevoed via een eigen disjoncteur. Die moet zijn afgestemd op de draaddiameter en draadlengte met als eis dat de spanningsval maximaal 2% mag bedragen. Zie deze tabel.
Twee opmerkingen daarbij: wanneer de meter en hoofdschakelaar zich niet vlak naast de hoofdgroepenkast bevinden, moeten deze afstanden door twee worden gedeeld.
Voor een driefase aansluiting kunnen deze afstanden worden verdubbeld. Voor Joebar niet van belang, want zo te lezen heeft hij een elektrische installatie die ik hier in een wat gesimplificeerd schema als type 2 heb aangeduid. Ook dat vraagt een korte toelichting: de maximale spanningsval tuussen het punt waar de ERDF stroomlevering begint (PDL = Point De Livraison) en het verst verwijderde lichtpunt in huis mag maximaal 3% bedragen. De dimensionering van de rest van de bedrading is daar dus een afgeleide van.En tenslotte, niet onbelangrijk: die “voedende” disjoncteur in de groepenkast daar beneden moet rechtstreeks op de borniers d’alimentation worden aangesloten, dus niet ná een aardlekschakelaar. In de tweede groepenkast wordt dan een aardlekschakelaar gemonteerd en tête d’installation die dan meteen een algemene beveiligingsfunctie heeft: coupure d’urgence. Met één beweging alles zonder stroom. Nog meer info over de leidingaanleg.
18 juli 2015 om 16:52 #200100AnoniemInactiefJa dat ben IK althans volledig eens met je rata!
Maar goed het was gewoon bij Christian een zelfde soort puinhoop, als ik aantrof na de overdracht bij de notaris. Gelukkig kende ik nog een competente (Engelse) elektricien, die na uren warboel uitzoeken zei: Listen Eric, I have with your help the best system installed…but on the attac (zolder) it is the same ‘bordelle’!
Voilà, we zagen elkaar niet vaak meer, maar ja, de meterkast was optimaal geregeld en …ik wist weinig van de specialisten hier op dat gebied.
Laten we samen ons ergeren over die Franse elektriciens, toch niet helemaal heus!Jaja, ik had een stroomuitval in de keuken…er kwam een Franse elektricien…dat werd bijna een ramp. Bijna wilde ik hem wegsturen en Michaël Hill bellen, toen hij zei: Attendez je vais chercher. Hij kwam terug met een soort sensor en volgde de Electra buis en bingo hij vond dus een kortsluiting.
Het probleem was dus ontstaan na een hevig onweer, de betreffende groep gaf dit ook aan.
Hij vond uiteindelijk de precieze plaats in die vervloekte gipswanden…
Het bleek dat de vorige eigenaar(s) zomaar een z.g. metalen insert in die gipsplaten hadden gemaakt om iets te bevestigen. Alleen ze hadden zomaar ergens geboord en die boor en later geplaatste insert had die elektrabuis geraakt en een stroomleiding!
Normaal gesproken hoeft dat ook nog niet tot directe kortsluiting te leiden, maar na een hevig onweer (kennelijk) en vocht uitbarsting wél dus. Dat het al jaren nooit tot problemen had geleid, was een wonder op zichzelf.
De Fr-elektricien heeft het opgelost. Bon, toch een goed kredietpunt voor die beroepsgroep dus.
Zelfs mijn buurman (Marcel) zat met z’n oren te klapperen…ik zei tegen hem, laat hem ff z’n werk doen. Enne die depannage was niet eens duur!
Voilà, ik heb zo vaak m’n vooringenomen ideeën in LDF moeten bijstellen, daar heb ik geen moeite mee, zolang die hulpverleners geen bullshit verkopen.
MHG,
Erik.11 oktober 2015 om 17:15 #200072NoëSleutelbeheerderHet vervolg
Dankzij de ERDF, die me flink pushed om naar een definitieve aansluiting om te schakelen, ben ik ondertussen maar doorgegaan met nog een paar van die schakelaars erbij en natuurlijk het zelfde gedoe, een beetje onweer en de lampen gaan uit. Het lijkt er zelfs op dat ze met een stoorpiek ook uitgaan.
Om niet helemaal on het donker te zitten heb ik een oud lampje van mijn opa gerenoveerd (buitenkant opa, binnenkant Weldom) en daar een 1W LED lampje ingezet. Dat brandt dus ’s avonds continu en gaat netjes aan en uit met de 230 volt.
Verder heb ik gezocht naar radio schakelaars met een bistabiel relais, ze zijn er wel, maar kosten twee keer zoveel als de normale. Het zijn dus EnOcean schakelmodules met een bistabiel relais.”draadloze télérupteurs”Ik wil wel alles van EnOcean, dat zijn voorzover ik weet de enige met batterijloze schakelaars. Ze werken op vingerspierkracht.
Wat is er met die crimescene met dat plakband?
Dat is een beer zonder benen, als de deur helemaal open gaat komt die beer met zijn dikke buik tegen de muur en dan hoor je “piep” en geen “boem.
Omdat het er toch niet zo mooi uitzag is de beer vervangen door een zandkip die op de grond staat.Mijn elektrische radiatoren hebben twee draaiknoppen.
Naar mijn mening moeten die zo simpel zijn dat je ze me de ogen dicht kunt bedienen. Net zoals een magnetron – drie knoppen : vermogen, tijd en deurtje open de rest is onnodige troep en gaat alleen maar kapot.UPS’en daar houd ik ook niet zo van. Vroeger heb ik ze gerepareerd met alle schema’s en de juiste onderdelen, het blijft een drama. Toen waren ze niet bedoeld om mee door te werken, maar om zonder dataverlies te kunnen stoppen.
Nu heb ik een accu met een goede lader en daarop een omvormer. De eerste omvormer was 300VA en is kapot, de tweede 600VA en die doet het ook niet meer.De volgende versie heeft dus enkele kleine omvormers, van 9..14 naar 12 en naar 5 volt. Deze dus :
285941 Produino Solar Power Panel DC 3~35V to DC 1.2~30V Automatic Buck-Boost Converter Module – Red + BlueHet is zonde om van 12DC naar 230 AC en dan weer naar 12 en 5 volt te gaan. Dus komt er een kastje met enkele voedingsprintjes en een aantal zekeringen.
Aanloopstromen vallen op zich wel mee, maar al die LED lampen hebben een Flyback voeding die de 230 gelijkricht en dan op een hoge frequentie omzet naar een lage spanning. Door die gelijkrichter loopt er alleen stroom op de top van de sinus, de belasting is gepulst en die pulsstroom kan wel 5 tot 10 maal zo groot zijn als de nominale stroom.Blackout, van Marc Elsberg
Rob, waar is de aanbeveling van dat boek gebleven? Het stond ergens in het begin maar het is verdwenen, crash van het forum ? Ik heb het gekocht en het heeft me ook nog weer de nodige vertraging opgeleverd, zo’n 1200 pagina’s spannend leesvoer. Omdat ik toch wat bestelde heb ik ook maar het boek “‘Een Franse slag” van Wim van Teeffelen erbij gedaan. Heel ontspannend leesvoer, ik ben een beetje als Bram.
Nog een plaatje van de GTL
Op de “chantier” aansluiting, links zijn twee lampjes te zien, na een flink onweer zijn die er ook mee gestopt.
Gewoon doorgaan met alles, Wimb11 oktober 2015 om 18:22 #2000731) Geen flauw idee waar die tekst gebleven kan zijn over dat boek “Black Out”. Ik maak het me makkelijk, een verwijzing naar een boekbespreking.
2) Voor een ieder die de Consuel nog langs moet krijgen, let op, er verandert het een en ander in de Franse elektranormen, er is eind juni een amendement 5 uitgbracht dat eind dit jaar in werking treedt. Op dit forum hebben we het er al over gehad, elders heb ik het zojuist ook nog maar eens onder de aandacht gebracht.
11 oktober 2015 om 20:01 #200074NoëSleutelbeheerder‘Nog een plaatje van de GTL’
Een déjà vu!
Maar iemand met zoveel verstand van elektronica, en met liefde voor leesvoer, die moet toch zonder problemen door de amendement 5 versie en de rest van de Consuel keuring komen. Zonder problemen. Nu ik die mooie muur zie, heb ik bijna spijt zelf alles verstopt te hebben achter een Siporex voorzetmuur.
De crimescene: aha.
Nu kan het hier op hoogte flink onweren, (!) maar alles doet het nog steeds…
Ik heb wel allemaal rechttoe rechtaan keuzes gemaakt in het leiding werk, geen fratsen en fancy schakelaars, hoe mooi ze ook zijn. Dat helpt wellicht. -
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.