Duitsland verbiedt verplichte routers

Dit onderwerp bevat 9 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 9 jaren, 1 maand geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #187140
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Volgens dit artikel heeft De Duitse Bundestag besloten dat de verantwoordelijkheid van een internetprovider eindigt bij de contactdoos en niet bij de router. Duitse providers moeten dus het gebruik van eigen apparatuur toestaan en de benodigde informatie verstrekken.

    Die ontwikkeling juich ik van harte toe. Niemand accepteert dat de EDF voorschrijft welk merk wasmachine in het stopcontact wordt gestoken, en toch komt o.a. Orange daar mee weg door het gebruik van de eigen ‘Livebox’ te verplichten.

    Ik hoop dat Frankrijk zal volgen, al zal dat vermoedelijk slechts gebeuren wanneer de Duitse wet Europese navolging krijgt en zo Frankrijk verplicht om actie te nemen.

    #187142
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Héél voorzichtig denk ik dat hier wat verwarring is over de begrippen router en modem. Volgens mij kun je overal zelf je router kiezen, maar niet je modem. Niet in Nederland en ook niet in Frankrijk. Ik was overigens blij toen ik mijn eigen oude 2400 baud modem kon weggooien omdat ik er eentje van Orange kreeg. En ik ben ook nog iedere keer blij als mijn modem het begeeft (blikseminslag) of veroudert. Dan kan ik ‘m namelijk telkens zonder veel gedoe omruilen. Ik zie vrijwel iedere keer weer dat door de politiek afgedwongen scheidingen leiden tot minder service.
    Frans

    #187143
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Losse modems worden eigenlijk nooit meer gebruikt, maar een combinatie modem/router, vandaar de gebruikte term. In zowel Frankrijk als Nederland zijn wel providers actief zonder verplichte ‘box’, zoals XS4ALL in Nederland en Free in Frankrijk. Die geven alle informatie zodat je een box naar keuze kunt gebruiken, als je dat wilt.

    Bij Orange betaal je zelfs €3,- per maand extra voor een verplichting waar je niet onderuit kunt als je ook Voip en/of IPTV gebruikt en de benodigde informatie wordt strikt geheim gehouden.

    Het gaat om die verplichting. Niemand zegt dat een provider moet stoppen met het geven van een modem, of extra service tegen betaling. Als je dat wilt mag je ook best een wasmachine huren bij de EDF, maar er is niemand die daar zelfs maar aan denkt. Waarom dan wel bij de levering van internet?

    De keuze moet aan de klant zijn en geen verplichting van de provider.

    #187144
     Noë
    Sleutelbeheerder

    De vraag is natuurlijk of je een provider mag dwingen te stoppen met het verplichten van een bepaald modem, als er andere providers zijn die dat vrij laten. Er is dan al keuzevrijheid voor de klant, want hij kan overstappen. Ik ben overigens wel vóór nog meer vrijheid natuurlijk, maar ik zie hier geen echt voordeel. In Nederland heb ik mijn eigen router achter mijn modem/router van Ziggo. In Frankrijk houd ik het nog even alleen bij de livebox, maar ik zal er ooit wel een router aan hangen voor een betere wifi-dekking. Je vergelijking met een wasmachine klopt niet helemaal. Dat zou pas het geval zijn als de provider bepaalt welk notebook je moet kopen. Een provider is nu meer een EDF die bepaalt welke groepenkast je moet gebruiken. En als ik daar over nadenk, vind ik dat eigenlijk niet eens zo vreemd en wel zo veilig.

    Frans

    #187145
     Anoniem
    Inactief

    Ik heb een decouverte internetaansluiting van Orange en heb een eigen modem en een eigen router. Geen verplichtingen hoor.

    #187146

    @ Fransco: veilig? Eén van de elementen die in de al jaren lopende discussie outre-Rhin meespeelt is het probleem dat sommige providers door het gebruik van goedkope no-name modem/routers zelf de veiligheid in gevaar brachten. Of in een wat verder recent verleden klanten opzadelden met modem/routers (Sagem/Inventel) waar zelfs de eigen Orange monteurs van zeiden: hopeloos, alleen maar problemen. We pakken wel een exemplaar uit de bus van een goede serie. Ziggo: sinds kort heb ik in Nederland geen adsl meer met een uitstekend Zyxel modem/router, ooit opgenomen in het leveringsprogramma van Telfort (inmiddels niet meer). Het zwarte doosje van Ziggo doet het aanzienlijk minder goed in z’n wifi bereik: ik meet 10 dB minder aan signaalsterkte in een kamer verderop, dus dat schiet niet echt op.

    #187147
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @exit: ja, ik ook en dat lukt mits je nog op ADSL zit. Voor VDSL krijg je de benodigde gegevens niet. Maar de ‘box’ verplichting is er wel voor Voip en IPTV.

    @Fransco: Het nadeel is dat je verplicht wordt om uitsluitend gebruik te maken van de diensten van de provider via de box van de provider die inderdaad in veel gevallen slechts geselecteerd is op het criterium ‘zo goedkoop mogelijk’.

    Je kunt bv geen extra telefoonnummer van een andere provider toevoegen aan je livebox, noch kun je de voip gegevens van de livebox gebruiken in je smartphone. Allemaal afgeschermd, ongewenst protectionisme.

    #187148
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dag Rob,
    Mijn ‘veilig’ sloeg op het elektraterrein dat Jako als voorbeeld aanhaalde. Maar je hebt gelijk dat als je als provider een modem levert, dat modem ook voortdurend à jour moet zijn wat de beveiliging betreft. Dat je er zelf nog veel aan kan bijdragen, doet niets af aan de verplichting voor de provider. Over Ziggo heb ik weinig te klagen, maar ja, ik heb er een ander netwerk aan hangen met een eigen router (en ik meet een keurige 118/22 Mbs bedraad en 35/20 Mbs wifi op de IPhone). Colleague Orange doet het flink wat (10 x) minder, maar daar zit ik op het platteland en mag ik eigenlijk nog blij zijn.

    Frans

    #187149
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Goed nieuws voor de Duitse inwoners.

    Nu nog de rest van Europa.

    En….als ze toch bezig zijn, kan dan meteen dat idiote gedoe van Canalsat c.s. aangepakt worden, die het normale burgers onmogelijk aan het maken is, vrij een fatsoenlijke satelliet ontvanger te kiezen?

    #187141
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Je hebt gelijk, dat lijkt me ook strijdig met Europese beginselen en dat probleem lijkt zelfs erger te worden. Ook de volgende generatie ontvangers van CanalDigitaal lijkt aan cardpairing te gaan doen (smartcard werkt uitsluitend in 1 specifieke ontvanger of CI module).

    CanalDigitaal was juist 1 van de weinige providers in Europa met een vrije apparatuurkeuze.

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?