Drie fasen aansluiting

Dit onderwerp bevat 3 reacties, 3 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 9 jaren, 5 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #200335
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Toen wij ons huis kochten vertelde de verkoper dat er een drie fasen aansluiting aanwezig was. Hij vond dit nogal belangrijk en adviseerde ons er niets aan te wijzigen omdat drie fasen kostenbesparend werkt.

    Het zal allemaal wel goed zijn, maar ik begrijp er niet zoveel van.
    Kan iemand mij uitleggen wat het verschil tussen een gebruikelijke aansluiting en een drie fasen aansluiting en wat het voordeel zou kunnen zijn?

    Alvast dank voor het antwoord, met vriendelijke groet,
    Paul

    #200336
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Een 3 fasen aansluiting wordt ook wel Krachtstroom genoemd.
    Krachtstroom is vooral belangrijk voor (meestal zware) industriële 3 fase motoren en apparaten die heel veel stroom verbruiken.

    Er komen in dat geval niet 2 maar 4 draden het huis binnen (voor de meter).

    Bij een een 1 fase aansluiting komt er een nul draad (blauw) en een fase draad (bruin) het huis binnen met een spanning van 230 volt.

    Bij 3 fasen komen er een nul draad en 3 fasedraden het huis binnen.
    Tussen die drie fase draden en de nul draad staat gewoon een spanning van 230 volt, maar tussen de fasedraden onderling een spanning van 400 volt.

    Doordat tussen die fase draden “de fasen onderling verschoven” zijn (de golven dan de wisselspanning volgen elkaar als het ware op) is 3 fasen geschikt voor industriële motoren.

    In dat geval draait de motor 3 fasen en zijn er dus 3 fase draden op aangesloten.

    Maar omdat er tussen een enkele fase en de nul draad gewoon 203 volt staat, kun je er ook gewoon een normaal 230 volt apparaat aansluiten door de aansluiting te maken tussen een fase en de nul.

    In de praktijk maakt het dus niet veel uit, 1 of 3 fasen, behalve dat je met een 1 fase aansluiting natuurlijk nooit een apparaat dat op krachtstroom werkt aan kunt sluiten.

    In feite is overigens het hele stroomnetwerk op 3 fasen gebaseerd (vanaf de centrale), alleen in sommige huizen komt er maar 1 van de fase het huis binnen en dan heb je dus een 1 fase aansluiting.

    Ik heb gehoord dat nieuwe aansluitingen in FR in principe als 1 fase worden aangelegd en dat 3 fase duurder zou zijn in verbruik (lijkt mij vreemd, maar goed).
    Of dat echt zo is heb ik nooit gecontroleerd…

    Wij hebben ook een 3 fase aansluiting in Frankrijk namelijk, maar wij hebben die op termijn ook echt nodig, dus omzetten is geen optie.

    Meer info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Driefasenspanning

    #200338
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonsoir,

    Electriciteitsaansluitingen in FR kennen altijd een maximaal af te nemen vermogen dat wordt bepaald door het abonnement, de zogenaamde puissance souscrite. Als u meer vermogen afneemt dan in uw abonnement staat dan slaat de hoofdschakelaar (disjoncteur de branchement) uit en zit het gehele huishouden zonder stroom totdat de hoofdschakelaar weer wordt ingeschakeld. Niet fijn, zeker niet als de hoofdschakelaar ergens ver weg buiten in een kastje zit.

    Enkelfase aansluitingen lopen via 3kVA (15A), 6kVA (30A), 9kVA (45A)tot het huidige maximum 12 kVA (60A). Driefasen aansluitingen lopen van 9 kVA (3 x 15A) tot 36 kVA (3 x 60A). De kosten per aansluiting zijn uitsluitend afhankelijk van de puissance souscrite, dus of je een gegeven vermogen nu via enkelfase of driefasen binnenkrijgt maakt qua tarief niet uit.

    Het probleem met driefasen is, dat het maximaal af te nemen vermogen oftewel puissance souscrite wordt bewaakt per fase. Dus bijvoorbeeld:

    – Bij enkelfase 45A wordt één keer het maximum van 9 kVA bewaakt
    – Bij driefasen 45A wordt drie keer het maximum van 3 kVA bewaakt

    Een dergelijke driefasenaansluiting is dus een stuk lastiger dan een enkelfase aansluiting, omdat u per fase onder de 3 kVA moet blijven. Een beetje wasmachine plus droger op één fase is al snel te veel. De verbruikers moeten dus zorgvuldig over de fasen worden verdeeld, anders loopt men continu tegen de grens aan, en zit het hele huis weer in het donker.

    Het mag duidelijk zijn dat het een stuk eenvoudiger is om met ál uw stroomverbruikers in totaal onder de 9 kVA te blijven, dan ze te verdelen in 3 groepen stroomverbruikers waarbij elke groep onder de 3 kVA moet blijven.

    In de praktijk zie je dan ook vaak dat huishoudens met een driefasen aansluiting een duurder abonnement met hogere puissance souscrite nemen, om dit probleem “op te lossen”. Hoe uw FR verkoper er derhalve bij komt dat driefasen voordeliger zou zijn ontgaat mij dan ook volledig.

    Salutations, Jos

    #200337
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Heren,

    Hartelijk dank voor deze heldere uitleg, het is mij nu allemaal een stuk duidelijker geworden, behalve dan de uitleg van de verkoper :).
    Maar alles goed en wel het werkt hier als een tierelier, geen enkel probleem tot op heden en we zullen hopen dat het ook zo blijft!!

    Overigens, de verkoper had een angst voor “te weinig” Er stonden op zolder dozen vol schakelaars, stopcontacten, schakeldraad en ander electra materiaal. Ook lagen er nog voldoende dakpannen om het gehele nog eens over te doen. Verder vloertegels van Villeroy en Boch, eiken balken en nog ander spul!!
    Wij waren er overigens wel blij mee en hebben met deze zaken ook nog eens een ander een plezier kunnen doen!!

    Nogmaals dank en een prettige avond gewenst
    Paul

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?