Diagnostic Électrique Obligatoire: nu ook voor de verhuur.

Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 5 jaren, 3 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #201965

    Bij de verkoop van onroerend goed staat de veiligheidscontrole van de elektrische installatie inmiddels acht jaar in het lijstje van de vele verplichte keuringen. Een controle die er toe dient verkoper en koper inzicht te verschaffen, dan weten beide partijen bij verkoop / aankoop hoe het er mee is gesteld. Geen verplichting om het vóór de datum van verkoop of na aankoop volgens de laatste normen te renoveren. Maar wanneer er geen deugdelijke aarding aanwezig zou zijn, geen aardlekschakelaars, een te wensen overlatende beveiliging in de groepenkast (gammele zekeringen), bedrading uit het jaar nul (katoenen isolatie), onveilig schakelmateriaal dan is er toch wel aanleiding om alles tot een veilige elektrische installatie te maken. Een mise en sécurité zoals hier door Schneider wordt beschreven is dan het minste wat je kunt doen.

    Naar de verhuur. Daar wordt al decennia lang over gesteggeld. Dat een eigenaar het zichzelf aandoet te leven met elektrische risico’s, moet ie zelf weten. Maar huurders daaraan blootstellen is een ander verhaal. Het liefst zouden verenigingen van huurders een strenge keuring zien, te vergelijken met die van de Consuel, met de verplichting alles op de laatste norm te brengen. Dat is een brug te ver gebleken, nog los van de vraag of de branche dat er mee gemoeide werk de komende decennia überhaupt aan zou kunnen.

    Per 1 juli van dit jaar is het dan zover, nu ook een verplichte diagnostic électrique voor woonruimte die wordt verhuurd. Te beginnen met oudere appartementen in een immeuble collectif waarvan de bouwvergunning vóór 1 januari 1975 werd verleend. Een jaar later alle overige woonruimte. Doel: verhuurder en huurder op de hoogte brengen van de toestand van de elektrische installatie. In de wetstekst staat het zo geformuleerd: “….une obligation d’information du locataire par le bailleur sur l’état de l’installation intérieure d’électricité du logement loué.” Niemand zal er wakker van liggen wanneer een bedraad communicatienetwerk zoals dat sinds 2002 verplicht is voor nieuwbouw ontbreekt. Het is immers allemaal mobiel bellen, WiFi en DECT tegenwoordig. Blootliggende bedrading in een badkamer is natuurlijk iets heel anders. Door Promotelec wordt deze nieuwe maatregel hier toegelicht. De juridische basis is zoals gebruikelijk op de website LegiFrance terug te vinden.

    #201966
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Het onderwerp heeft niet de urgentie van een onderdeel van De wereld draait door of Netwerk, maar het is wel een long read waard. Want de huursector mocht geheel vrijwillig geëlektrocuteerd worden, de huurder vooral (de verhuurder kwam maar zelden). Voor het tekenen van het contract was je toch verzekerd dat je ‘nooit’ met natte voeten de lichtschakelaar in de ‘salle de bains’ moest bedienen, en dat indien de elektra in de keuken uitviel, het volstond om eens stevig tegen de gipswand te schoppen.

    Grote kans dat het daarna weer een tijdje functioneerde. Van die gemompelde opmerkingen tijdens de bezichtiging, nog voor je het driemaandse voorschot in het handje moest afgeven. Italiaanse toestanden, u weet wel, dat je blij bent dat je er buiten staat. Maar de huurder was al blij dat hij kon huren, en accepteerde de staat zoals het was.

    Toevallig – een Nederlands begrip, dat staat voor alles wat men niet begrijpt, maar wel gaande is- deed het licht het tijdens de bezichtiging. Als er een onderliggend document is dat de nachtrust kan verbeteren, of de Staat meent dat alles veilig is, dan is dat toch wel progressie. Ik wacht bescheiden af, op de volgende storing in mijn goedgekeurde installatie.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?