diabeteszorg en zorgverzekering

Dit onderwerp bevat 5 reacties, 4 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 3 jaren, 10 maanden geleden door Noë.

 • Auteur
  Berichten
 • #198559
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Beste forumlezers,

  ik ben 28 jaar en heb diabetes type 1. Binnenkort ga ik verhuizen naar Lille om samen te zijn met mijn Franse vriendin.
  VGZ wil mij niet meer vergoeden omdat ik dan niet meer in Nederland woon en werk. Momenteel ben ik dus aan het uitvogelen hoe ik nieuw diabetesmateriaal, insuline en een doctor kan vinden.
  Ik heb al het een en ander aan informatie gevonden zoals de sécurité sociale en les affections de longue durée.

  Toch vroeg ik mij af hoe ik het beste kan beginnen als ik eenmaal in Frankrijk ben. En of er mensen zijn op dit forum/website die hier ervaring mee hebben? Kan ik het beste een mutuelle regelen? Welke tips kunnen jullie mij geven?

  met vriendelijke groeten,
  Bruno.

  #198560
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Welkom, Bruno.

  Allereerst ’n huisarts zoeken & vinden. De situatie te Lille ken ik niet, maar dat is ’n grote stad. Op ’t platteland is ’t lastig ’n généraliste te vinden.

  Hier alle informatie van de Assurance Maladie. En hier voor wat de vergoedingen betreft (“(…) tous les frais de santé des diabétiques sont pris en charge à 100% par l’Assurance maladie.”).

  Peter.

  #198561
   bosbess
  Bijdrager

  Bruno, het beste is om je pas uit Nederland te laten uitschrijven en je zorgverzekering bij VGZ op te zeggen, wanneer je in Frankrijk alles hebt geregeld. Anders loop je hier vanaf dag 1 onverzekerd rond. Los van je diabetes kunnen je in principe andere onheilen overkomen, die veel geld kosten, bv. wanneer je een been breekt.
  Kom dus naar Frankrijk als “bezoeker”, regel je franse zorgverzekering per een bepaalde datum en “emigreer” dan pas officieel per die datum. Succes.

  #198562
   Noë
  Sleutelbeheerder

  In maar 2016 geëmigreerd naar Frankrijk, Zorgverzekering Menzis in Ned opgezegd. Ben diabeet. Aangemeld bij het zorginstituut Ned.In Frankrijk naar de CPAM.Na 3 weken de Cart Vitale ontvangen. 100% vergoeding voor alles dat met diabetes te maken heeft, alle andere dingen zijn standaard 70%. Voor de ontbrekende 30% mij bijverzekerd bij Groupama.
  Overal zeer vriendelijke en behulpzame mensen. Kennis gaan maken met de huisarts, hij gaf mij een verwijzing naar een diabeetverpleegkundige. Zij nam bloed af, na 4 dagen zowel de ha. als ik de uitslag. 4x per jaar uitgebreide controle, hart, bloeddruk, bloedvaten in mijn voeten worden doorgemeten. Alle diabeet benodigdheden via de pharmacie.rekeningen gaan rechtstreeks naar CPAM. Veel succes.

  #198563
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Wellicht ten overvloede : genoemde percentages hebben betrekking op de vastgestelde standaard tarieven. Treft u ’n arts – vaak specialisten – die hiervan afwijkt (dus ’n hoger tarief hanteert, ’n dépassement), dan krijgt u van de CPAM die hogere kosten niet vergoedt.
  Dáárop slaan die percentages van 150, 200 &c. die aanvullende verzekeringen bieden.

  Peter.

  #198564
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Hallo,

  het is een tijdje geleden dat ik jullie informatie had gelezen. Ten eerste, harstikke bedankt voor de informatie. Jullie informatie is goud waard.
  Inmiddels ben ik verhuisd naar Lille, heb ik een baantje gevonden, een numéro sécu provisoire ontvangen (ik wacht nog op mijn carte vitale) en ik heb een huisarts. Mijn eerste ordonnance voor de teststroken ( om bloedgucose te meten) heb ik bij de Pharmacie afgehaald. Dat ging goed. Ik moest het zelf betalen maar met het ontvangen formulier ben ik naar de CPAM gegaan en als het goed is doen zij een remboursement binnen twee weken.

  Ik heb nog een andere vraag. Ik gebruik namelijk Tresiba in plaats van Lantus. Deze insuline is niet verkrijgbaar in Frankrijk. Als ik wil doorgaan met deze insuline dan zou ik deze in Nederland moeten halen en proberen te vergoeden in Frankrijk. Een ingewikkeld proces, lijkt me. Heeft iemand hier ervaring daarmee?

  Nog een vraag aan MaryLuc; welke bijverzekering heeft u afgesloten bij Groupama? Het procenten verhaal is voor mij nog niet geheel duidelijk. Tevens een assurance verzekering is niet zo duur vergeleken met Nederland. Dus het zal geen kwaad doen om iets zoals 200 % te nemen???

  groetjes en merci beaucoup
  Bruno.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?