Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 5 jaren, 10 maanden geleden door Noë.
-
AuteurBerichten
-
19 november 2018 om 09:30 #212195
Met de regelmaat van de seizoenen komen er vragen voorbij over hoe het nu precies zit met al die verplichte keuringen bij aan- en verkoop van een huis in Frankrijk. De veiligheidskeuring van de elektrische installatie is daar één van. Die Diagnostic Électrique Obligatoire (DEO) – ook bij verhuur trouwens verplicht – leidt in de praktijk nog weleens tot misverstanden. Die door een externe deskundige uitgevoerde keuring waarvan het verslag op de eerbiedwaardige grote fraai bewerkte eikenhouten vergadertafel van de notaris aanwezig moet zijn bij de overdracht, levert dat eigenlijk niet een verplichting op voor de verkoper of koper om z’n elektrische zaakjes tip-top in orde te hebben? Alles inrichten conform de nieuwste normen? Nee, deze check heeft alleen tot doel openheid van zaken te geven over de staat waarin de elektrische installatie zich bevindt. Dan weten beide partijen waar ze aan toe zijn, kan de koper het inzetten als bargaining chip, de prijs omlaag zien te brengen. En is de koper gevrijwaard van mogelijk gezeur achteraf, what you see is what you get: ja maar, er zit ergens een niet geaard stopcontact, schadevergoeding graag. Allemaal hoofdstuk transparantie.
In de praktijk kom je dan later toch vragen tegen als: ja maar de Franse electricien zegt dat ik alles opnieuw moet laten aanleggen volgens de huidige normen, wapperend met het voor de leek wat intimiderende rapportje van de diagnostic. Nee dus, wel zorgen dat je installatie veilig is, goede aarding, aardlekschakelaars, deugdelijke bedrading, schakelaars en stopcontacten. Vanuit het perspectief van de individuele ondernemer en de branche-organisaties is dat allemaal wel begrijpelijk, brood op de plank, liever een grote klus dan een kleine. Bovendien zijn er op dit moment wel erg veel electriciens in Frankrijk, de spoeling wordt wat aan de dunne kant. Onlangs nog een bericht in het Parool om ze misschien met een omscholingscursus naar Nederland te halen. Andere tijden: in een recent verleden had de heer Bolkestein behoorlijk wat moeite om een Franse electricien te vinden.
Na deze wat associatieve aanloop een wat meer praktische handreiking voor hen die vragen hebben over die DEO veiligheidskeuring. Maak van de vragers geen spoorzoekers op internet: een bundeling van nuttige links in deze discussie op een Brits forum (één van de laatste….). Erg druk maken de Engelstaligen zich niet meer over het opknappen van hun huis, de Brexit en aangescherpte controles werpen hun schaduw vooruit. Frankrijk verlaten lukt misschien nog, maar hoe kom je later dan weer binnen. En de vraag voor hen die hier soms al decennia verblijven met nog steeds een Brits paspoort: loop ik niet het risico na drie maanden het land te worden uitgezet in een nog steeds zeer mistige post Brexit toekomst. Hoe vraag je een carte de séjour aan.
19 november 2018 om 10:21 #212196NoëSleutelbeheerderBedankt, Rob, voor dit overzicht.
Hier onze ervaringen met de diagnostique électrique:
Wij hebben deze (en de andere verplichte diagnostiques) twee jaar geleden uit laten voeren om bij de beoogde verkoop geen moeilijkheden te hebben. Wij dachten: Beter nu alles aux normes dan later moeilijkheden hebben. Ook is het niet verplicht alles op orde te hebben, kopers zullen één geconstateerd gebrek zeker als argument gebruiken de prijs te drukken, en die gelegenheid wil ik hen niet geven. Ook als er gezegd wordt It’s not a big thing at the notaires when faults are mentioned – zullen kopers niet denken ‘als dit al geconstateerd is, welke verborgen gebreken zijn er nog’?
Door de diagnostiqueur werd bij de elektrische tests vooral op de aarding gelet: aardpen doorgemeten, en bij ongeveer een derde van alle stopcontacten* de aarde gecontroleerd, maar zeker van iedere groep één. De EDF aansluitkast en onze stoppenkast werden gecontroleerd en OK bevonden. Er werd ook een kortsluiting geprovoceerd om de werking van de zekeringsautomaat te testen.
Overigens, van de andere controles was vooral die op lood erg uitgebreid. De laklaag van alle oude ramen en deuren werd doorgemeten, en ja, een deur die ik niet opgeknapt of overgeschilderd had bevatte lood in de verflaag, en ook een kelderraampje dat ik uit onderdelen van een oude raam had gemaakt. De moderne dubbelglasramen van Lapeyre werden niet gecontroleerd.
Twee andere diagnostiques konden worden overgeslagen, namelijk termites en risques naturels, omdat onze regio deze problemen helemaal niet kent.
*) er werd inderdaad in de stal een oud stopcontact gevonden, door ons noooit gebruikt, waarvan de aarde niet OK was. Die heb ik gewoon gesloopt, en in het afsluitende keuringsbericht werd de elektra als ‘zonder fouten’ genoemd. -
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.