De Consuel is geweest

This topic has 6 reacties, 4 stemmen, and was last updated 4 years, 8 months geleden by wannox.

 • Auteur
  Berichten
 • #201359
   wannox
  Bijdrager

  En alles is goed. Hij kwam een uur te vroeg en was in iets meer dan een half uur weer vertrokken. De goede man had een draadhaspel op zijn buik waarvaan één kant in het stopcontact van de GTL zat en de andere kant ging naar een kastje met weer een draad waarmee de aarde van de stopcontacten werd gecontroleerd. Zo ging hij door het hele huis. In elke ruimte werden er 1 of 2 gecontroleerd.

  Verder zijn de GTL en het tableau secondaire opengemaakt en geïnspecteerd. Aardweerstand gemeten, 75 Ohm, niet slecht voor een rotsachtige ondergrond.

  Coffret de communication, waar niets in zit werd niet naar gekeken. Geen lampen boven alle buitendeuren, helemaal niet interessant, het was voor 100 procent een veiligheids-keuring.

  Dus is nu alles goed, mede dank zij dit forum en alle voortreffelijke vragen en antwoorden.

  wimb

  Zoals het hamertje thuis tikt, tikt het nergens

  #201361
   ratatouille
  Bijdrager

  Gefeliciteerd! En dat kastje op zijn buik maar piepen, prima.

  #201362

  Wim,

  Gefeliciteerd.

  En die draadhaspel met aanverwante meetapparatuur: ze willen weten of je prises de courant wel doorverbonden zijn met het centrale aardpunt in de GTL en de weerstand van dat stuk bedrading beneden de twee Ohm blijft. Vooral wanneer je een hele serie stopcontacten via repiquage met elkaar hebt doorverbonden en dat combineert met de aanschaf van het goedkoopste merk in de Brico – alweer het toverwoord overgangsweerstanden – laat dat apparaat het zijn baasje meteen weten wanneer die gemeten weerstand te hoog is. De tekst uit het grote NF normenboek luidt: La continuité sera considérée comme satisfaisante si la résistance R mesurée entre toute masse et le point le plus proche de la liaison équipotentielle principale n’est pas supérieure à 2 ohms, pour une installation 230/400 V, quel que soit le dispositif de protection et quelle que soit la constitution du circuit.

  Zelf meten van dit soort lage weerstandswaarden is wat lastig, want je moet dat met een stroom van een paar honderd milliampère doen. De gewone multimeters sturen hooguit een paar milliampère het te meten object in. Wanneer je zorgvuldig monteert en kwalitatief goede spullen gebruikt (Schneider, Hager, Legrand) zit je altijd aan de goede kant van die grens van twee Ohm. Om uit te sluiten dat de Consuel je betrapt op een ontbrekende aardverbinding zijn dit soort kleine stopcontacthulpjes (deze is van Chauvin Arnoux, de CA 751) handig. Is er aarde aanwezig, op welke pen zit de fase.

  #201363
   le bricoleur
  Bijdrager

  Daar is het weer, het probleem repiquage: de overgangsweerstanden worden bij elkaar opgeteld.
  Heb ik nu een geringere overgangsweerstand met de traditionele stopcontacten met schroefverbindingen of bij de moderne schroefloze insteekverbindingen? Natuurlijk speelt bij de eerste het aanhaalkoppel een rol, maar is hierover iets zinnigs te zeggen? De in Frankrijk in het verleden vaak gebruikte flexibele leidingen, waarvoor alleen schroefverbindingen mogelijk zijn, wil ik bij deze beschouwing even uitsluiten.

  trouwens, bij het googelen met repiquage kwam ik als eerste dit tegen.

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #201364

  Christian, jouw repiquage herinnert me er weer eens aan dat ik nou toch eindelijk eens wat meer tuinman moet worden, het voorjaar komt er aan niet waar. Maar wanneer je prises de courant toevoegt aan je zoekopdracht kom je onvermijdelijk bij dit soort saaie afbeeldingen terecht. Of compleet met spelfout in la boutique de Toni, bedrading voor de groepenkast.

  Terug naar de Consuel en wat je kunt verwachten bij zo’n controlebezoek: een aardige samenvatting door een Franse electricien. Kan nog van pas komen voor degenen die deze horde nog moeten nemen op weg naar het fel begeerde papiertje, de attestation die nodig is om een defintieve aansluiting op het ERDF stroomnet te realiseren. Over de hindernissen die je onderweg voor de eindstreep kunt tegenkomen gaat dit verhaal.

  #201365

  Nu we dan toch weer eens de Consuel in de schijnwerpers zetten als uitsmijter een andere vraag die op Franse, Britse en Nederlandse forums regelmatig opduikt: en wat doe je nu precies bij kleinere of grotere verbouwingen? Moet de Consuel dan ook langskomen?

  Op een ander forum voor Nederlanders heb ik een paar dagen geleden geprobeerd het weer eens op een andere manier verwoordend op te schrijven. Een deel van een huis met al een aansluiting op het openbare net gaat verbouwd worden en krijgt voor de elektra de standaard oplossing in Frankrijk: een tweede groepenkastje, een tableau électrique secondaire / divisionnaire / supplémentaire.

  Laten we maar eens beginnen bij een basis document van de Consuel zelf, het Règlement d’intervention. Inderdaad gaat het grootste deel van de controles zitten in nieuwe installaties: “…en rendant obligatoire, avant la mise sous tension définitive d’une nouvelle installation, le dépôt d’un formulaire d’attestation de conformité“. Dat wisten we al. Bij de renovaties wordt het tekstduiden wat lastiger. Zie bijv. hier: “…. installation de consommation d’un logement existant, ou à usage domestique, ayant fait l’objet d’une rénovation partielle avec mise en sécurité de l’installation électrique existante pour laquelle le maître d’ouvrage (propriétaire bailleur ou occupant) demande la fourniture d’une attestation de conformité“. Dus wanneer ook je bestaande installatie onveilig is. Promotelec als voorlichtingsorganisatie heeft er een wat algemenere formule voor: alleen bij nieuwbouw en wanneer er sprake is van een totale renovatie van een huis, binnenmuren worden afgebroken, dan moet de Consuel langskomen. Kortom, de projectontwikkelaar laat alleen de buitenmuren staan. Op zoek naar een andere autoriteit dan maar. De heren Thierry Gallauziaux en David Fedullo auteurs van de elektra bijbel “L’installation électrique” verwoorden het aldus: “ Il est évident que si vous refaites l’installation d’une pièce, vous n’aurez pas besoin de faire vérifier les travaux. En cas de rénovation totale , quand l’on a besoin d’être raccordé au réseau public , le distributeur exigera une attestation de conformité délivrée par le Consuel de votre région.

  U ziet het, de regels stellen geen exacte grens. Hoewel Fransen soms uren, dagen, jarenlang kunnen filosoferen over interpretaties van wet- en regelgeving zijn ze soms ook verrassend praktisch. Een bestaande elektrische installatie hoeft niet periodiek te worden herkeurd, die moet voldoen aan de eisen die van kracht waren tijdens de aanleg of de aanvraag van de bouwvergunning. Uitbreidingen moeten wel voldoen aan de nieuwe normen, maar dat betekent niet dat de Consuel voor elke kleinere of grotere klus langs moet komen om de boel te keuren. Zo’n tableau secondaire wordt net zo makkelijk geïnstalleerd als wij ergens in een Nederlands huis een extra stopcontact aanleggen. Dat is de Franse praktijk. En wanneer de bedrading die dat tweede groepenkastje voedt op de juiste wijze wordt gezekerd in de primaire groepenkast en en tête d ‘installation in die hulpgroepenkast een aardlekschakelaar van 30 mA is geplaatst wordt alles selon les règles d’art du métier aangelegd.

  En voor hen die nog met dit deel van de inburgeringscursus bezig zijn: de Consuel keuring en de diagnostic électrique die verplicht is bij de verkoop van een huis zijn twee geheel verschillende trajecten. Ook al vertonen de beide checklistjes grote overeenkomsten. De diagnostic électrique heeft alleen een informerende functie. De verkoper hoeft de zaak niet te upgraden en ook de koper is niet verplicht dat te doen. Deze verkoopkeuring schept duidelijkheid: dan weet de koper waar hij of zij aan begint. En loopt de verkoper niet het risico dat er achteraf claims komen wegens verborgen gebreken.

  #201366
   wannox
  Bijdrager

  Volgens mij is de meest toepasselijke regel : geen ERDF bij de verbouwing, dan ook geen Consuel. De EDF zit er misschien ook nog tussen want ze leveren uiteindelijk de elektriciteit.
  In mijn helemaal lege huis zonder elektra aansluiting was het simpel ; een nieuwe installatie – dus Consuel.
  wimb

  Zoals het hamertje thuis tikt, tikt het nergens

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account