Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 6 jaren, 6 maanden geleden door Rob van der Meulen.
-
AuteurBerichten
-
5 maart 2018 om 12:14 #209439
Omdat het zoeken op forums naar wat daar ooit in de loop van vele jaren geschreven is over onderwerp x, y of z soms lastig kan zijn heb ik een samenvatting voor de Britten gemaakt, slechts anderhalve pagina. Het onderwerp is niet verrassend: de Franse NF C 15-100 regels voor l’installation électrique. Vermoedend dat de meeste lezers hier niet terugschrikken voor de mix van Engels en links naar Franstalige websites. Het is op onze website natuurlijk al in veel uitgebreidere vorm terug te vinden in de rubriek “Verbouwen” en op Christian’s website. Maar dit kleine spiekbriefje helpt misschien bij het snel even iets opzoeken.
Nu ik dan toch achter het toetsenbord zit, nog even dit. Een veelgestelde vraag: mag dat allemaal zomaar, zelf bezig gaan met je elektrische installatie? Het antwoord is kort en bondig: ja. In heel wat Europese landen, het VK, Zwitserland, Zweden, mag dat alleen door een “registered electrician” gebeuren. Frankrijk is op dit punt gelukkig eens wat liberaler. Ook de niet professional mag dat doen. Kijk voor de aardigheid maar eens in een jaarverslag van de CONSUEL. De installations de production (o.a. zonnepanelen) komen hier aan bod. Geeft een aardig inzicht per regio in de ontwikkeling van de bedrijvigheid aan de hand van het aantal aangevraagde keuringen. Soms staan er ook gegevens in over de meest gemaakte fouten die geconstateerd werden. In de sector van de logements individuels werd door ruim 39.000 particulieren en ruim 130.000 professionals een zg. attestation aangevraagd. Zie deze tabel uit het jaarverslag over 2014. Wanneer een particulier – juister geformuleerd: een bedrijf van buiten de elektrabranche of een privé persoon – een Consuelkeuring aanvraagt komt er altijd een controleur ter plekke langs. De elektra professionals worden steekproefsgewijs gecontroleerd. Maar ook voor hen geldt: voor iedere aangevraagde keuring moet worden betaald en een herkeuring kost nog meer.
Wanneer een bestaande installatie wordt uitgebreid is niet per se een CONSUEL keuring nodig tenzij het een totale renovatie betreft. Maar ook bij kleinere aanpassingen is het toch wel verstandig om dat volgens de laatste normen te doen. Op dit moment (maart 2018) is dat het Amendement 5 van de NF C 15-00 regelgeving. Die zijn van toepassing op alles dat ná de hoofdschakelaar (disjoncteur de branchement) komt, de groepenkast en alle groepen die van daaruit van stroom worden voorzien. Alles wat “stroomopwaarts” zit naar het hoogspanningsnet valt onder de NF C 14-100 regels, zie deze tekeningen van aansluitingen van het type 1 en type 2.
En die opmerking: “Bijna alles” moet met meer dan één korreltje zout worden genomen, want dit is het rijtje regels dat Promotelec heeft geïnventariseerd. Maar je moet niet alles willen weten wat de Franse wetgever heeft opgeschreven, anders laat het startschot voor het beginnen van een klus wel erg lang op zich wachten.
-
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.