Bankrekening openen bij tijdelijk verblijf

Dit onderwerp bevat 8 reacties, heeft 7 stemmen, en is het laatst gewijzigd door

 le Renovateur 3 jaren, 3 maanden geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #196613
   Bouchon05120 
  Bijdrager

  Banken weigeren mij een bankrekening te laten openen.Ik verblijf 10 mnd p/jr in Frankrijk, maar woon officieel in Nederland. Wat kan ik doen?

  #196614
   Jos le Conseiller 
  Bijdrager

  Bonjour,

  Vreemd. Misschien is er inmiddels iets veranderd, maar ik heb heel andere ervaringen. Toen ik in 2003 mijn FR huis kocht, woonde ik nog in NL. Niettemin kon ik direct na aankoop een bankrekening openen bij de Crédit Agricole. Gewoon in persoon bij het lokale kantoortje.
  Ik ben tot begin 2006 officieel in NL blijven wonen en toen pas officieel naar FR verhuisd. Met de bank heb ik nooit problemen ondervonden.

  Hebt u een eigen woning of een vast adres in FR?

  Salutations, Jos

  #196615
   agennisse 
  Bijdrager

  Toen ik mijn huis kocht in Frankrijk ben ik de lokale CA ingelopen, en ik kon daar na wat aandringen een afspraak kunnen maken om een rekening te openen. Was verder geen probleem, maar men wilde wel mijn compromis de vente zien en verder de normale papierwinkel. Wel had men het in eerste instantie te druk en kon ik pas na 2 weken terrecht, toen gaf ik de dame aan de balie mijn visitekaartje (een beetje gemeen maar ik werkte toen voor een bekend Frans bedrijf in NL) en ze pleegde overleg met een collega en een uurtje later kon ik aanschuiven aan een bureau om alles te regelen.

  #196616
   wannox 
  Bijdrager

  In 2010, nog voor dat ik een huis kocht heb ik een rekening geopend bij een bank in Annemasse. Geen enkel probleem, wat ik niet bij mij had was de elektriciteitsrekening, die heb ik later gefaxt.

  De banken in Annemasse hebben waarschijnlijk veel meer buitenlandse klanten als banken in het binnenland. Een van mijn kinderen had in zijn studententijd wat Franse inkomsten en hij heeft, ook zonder enig probleem een Franse rekening geopend.

  wimb

  Zoals het hamertje thuis tikt, tikt het nergens

  #196617
   Wubbe (63) 
  Bijdrager

  We zijn toch één Europa? Waarom heb je dan een Franse bankrekening nodig?
  Je wilt toch geen cheques aanvragen 😉

  Kon je niet bij ING Direct via Internet een bankrekening openen?

  #196618
   Jos le Conseiller 
  Bijdrager

  Bonjour @wubbe,

  Niet iedereen schept er genoegen in om zoals u de strijd met allerlei Franse instanties aan te binden omtrent het betalen vanaf een niet-Franse bankrekening. Inclusief de daaruit voortvloeiende confrontaties met ongeschikte formulieren, gammele websites, brakkige betaal-apps en onbegrijpende helpdesks. Met als gevolg weer gemiste betalingen, aanmaningen, briefwisselingen en eindeloze telefonische conversaties.

  Ik spreek vloeiend Frans en zou deze uitdagingen dus best aankunnen. Niettemin is naar naar mijn mening een FR bankrekening vrijwel onmisbaar als men een huis in FR bezit, en het bijbehorende chèqueboek ook. Hoezeer men ook moppert op chèques en roept dat deze worden afgeschaft, op dit moment is leven in FR zonder chèqueboek volgens mij nog steeds een zekere route naar het gekkenhuis. Ik noem een paar voorbeelden.

  Als ik een apparaat wil huren, moet ik een “chèque de garantie” afgeven, die weer ritueel wordt versnipperd als ik het apparaat terugbreng. Als ik iets via een Internet advertentie koop (op LeBonCoin bijvoorbeeld) moet ik de verkoper een chèque ter betaling opsturen. Bij de notaris moet ik zelfs een bedragje van minder dan 10 euro met een chèque betalen omdat alle betalingen administratief zichtbaar moeten zijn. Als ik een vrachtwagen materiaal op het terrein krijg moet ik de chauffeur ter plekke met een chèque betalen. Et cetera, ad infinitum. En by the way, contant geld opsturen wordt vrijwel nooit geaccepteerd, en cash transacties boven 1000 euro zijn in FR verboden. Niet vanwege fiscale repressie maar in de strijd tegen kinderporno en terrorisme natuurlijk. 🙂

  Wellicht zijn er voor alle bovengenoemde uitdagingen oplossingen met een buitenlandse bankrekening te vinden, kunt u al die mensen uitleggen dat ze niet aan de EU regelgeving voldoen, en ze allemaal overtuigen dat het allemaal via uw buitenlandse bankrekening moet. Succes ermee maar dat is niet mijn idee van plezierig wonen en leven in FR, en zeker ook niet wat ik @bouchon05120 zou aanbevelen.

  Salutations, Jos

  #196619
   Wubbe (63) 
  Bijdrager

  @jos Ik hoef mensen niet uit te leggen dat ze de niet aan de EU regelgeving voldoen, en ik hoef ze niet te overtuigen. Af en toe moet ik om een IBAN vragen om geld over te maken. Dat is alles. De EDF bijvoorbeeld schrijft nu het bedrag van mijn Nederlandse bankrekening af.

  Als ik in FR ben is dat nog steeds erg plezierig, en het hebben van een FR bankrekening heeft daar niets mee te maken.

  Dit moet geen welles-nietus discussie worden. Ik wil alleen maar aangeven dat ik nu 5 jaar eigenaar ben van een huis in FR zonder een bankrekening in FR. En dat werkt voor mij. Maar dat geldt niet voor iedereen.

  Ik herinner mij eerdere discussies waarin mensen zoeken naar een (goedkope) bank in FR. ING Direct kwam daarbij langs, is dat geen mogelijkheid?

  #196620
   jako 
  Bijdrager

  Het zal door de versterkte maatregelen tegen witwassen en terrorisme e.d. zijn. Enkele jaren geleden heb ik in Nederland nog een praatje gemaakt met een bankier van een kleine Rabobank die me vertelde dat hij geen nieuwe klanten meer mocht accepteren die dichterbij een andere Rabo vestiging wonen, want zelfs dat is al verdacht.

  In Frankrijk is men over het algemeen gevoelig voor het gebruik van een ‘kruiwagen’,
  laat een bevriende Franse relatie met zijn bank bellen om voor jou een afspraak te maken om klant te worden.

  #196621
   le Renovateur 
  Bijdrager

  INGdirect.fr accepteert alleen klanten met domicile in Frankrijk en dat is vanaf hun start al het geval.Overigens is het opzeggen van een rekening bij deze bank een martelgang die wel 7 maanden kan duren.

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account