Dit onderwerp bevat 4 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 11 jaren, 8 maanden geleden door .
5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Dit onderwerp bevat 4 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 11 jaren, 8 maanden geleden door Noë.
Al sinds mensenheugenis bak ik zelf kerstbrood (met pasen paasbrood geheten) met zelfgemaakte amandelspijs er in. Ik vind kant-en-klare fabrieksamandelspijs met essence-smaak namelijk echt niet lekker. In NL was dat een hele klus, omdat je amandelen moest malen in zo’n onhandig molentje. Maar in Frankrijk is het heel makkelijk, omdat ze hier gemalen amandelen verkopen. Recept:
Meng 150 gram amandelpoeder, 150 gram suiker, een klein ei en de geraspte schil van 1 citroen door elkaar en kneed dit tot een bal. Paar dagen in plastic in de koelkast verhoogt de smaak.
Met behulp hiervan kan je in Frankrijk heel makkelijk een banketstaaf maken, omdat ze hier, anders dan in Nederland, ronde lappen feuilleté-deeg (roomboter!) verkopen. Leg zo’n lap plat neer en vorm van de amandelspijs een rol die bijna zo breed is als de lap. Rol de lap er omheen, vouw de zijkanten dicht en plak alles vast met een beetje water. Bestrijk de rol met een losgeklopte eidooier. Ongeveer 30 à 35 minuten in voorverwarmde oven op 200 à 220 graden. Fransen kennen het niet en zijn er dol op (enfin, degenen die ik ken).
geweldig recept Bosbess,
Met de kerst klaargemaakt en samen met onze franse buren
genoten van deze lekkernij.
Zo eenvoudig ook om klaar te maken.
bedankt!
Marian
Ook ik heb het met kerst gemaakt, een van de weinig dingen die ik mis in Frankrijk 😉 en ook mijn buren hebben meegenoten, dank hiervoor!
Dit is toch zo oud als de weg naar Rome?
In plaats van boterletters en kerststaven worden er hier toch galettes gemaakt voor de Rois? Doen we ieder jaar op de eerste zondag van het nieuwe jaar en komen er veel een stuk galette eten en champagne drinken.
Overigens zagen we dat dit jaar de schappen met zelfmaakspullen voor galettes, in de supers allemaal leeg waren, de crisis zet mensen in de keuken aan het werk schijnbaar.
Ik moet ook zeggen, tien-twaalf euro voor een galette vind ik diefstal.
Ik maal nog steeds zelf mijn amandelen,die gemalen amandelen zijn mij te veel poeder, wordt een beetje slappe spijs. En sla de lap deeg dubbel en rol hem uit tot iets meer langwerpigs, anders krijg je zo’n dikke laag aan 1 kant.
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.