abp pensioen splitsen in privaat&publiekrechtelijk deel

Dit onderwerp bevat 2 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door

 ppa 4 jaren, 4 maanden geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #196203
   ppa 
  Bijdrager

  Om nl. Belastingdienst Buitenland te verzoeken over deze splitsing een document aan te leveren blijk je oa. een fr. Foyer fiscal te moeten hebben, dwz in Frankrijk al een eerste keer je RSI formulier bij de fr. Impots te hebben moeten inleveren. Helaas heb je daar dan juist dat splitsingsformulier voor nodig. Want het publiek-rechtelijke deel wordt in Holland belast en het privaatrechtelijke deel +AOW in Frankrijk. Een duidelijk ‘Kip of Ei’ probleem. Hoe los je dat op?

  #196204
   lucien 
  Bijdrager

  Ik denk dat je het ABP om een opgave zou kunnen vragen welk deel van het pensioen privaatrechtelijk is en welk deel publiekrechtelijk. Daar zal de belastingdienst zich dan op kunnen en moeten baseren.
  Wat je belastingopgave in Frankrijk betreft is het al helemaal geen probleem.
  Je privaatrechtelijke ABP pensioen en je AOW geef je gewoon op in Frankrijk.
  Je publiekrechtelijke ABP pensioen geef je niet op in Frankrijk omdat volgens het belastingverdrag Nederland/Frankrijk het heffingsrecht op pensioenen van/als ambtenaren van de staat slechts in die staat belastbaar zijn.
  Daar heb je dus geen splitsingsformulier voor nodig – dat splits je gewoon zelf.
  En desgevraagd kun je dus precies aantonen wat je waar hebt opgegeven.

  #196205
   ppa 
  Bijdrager

  Lucien Merci!

  Inmiddels telefoontje van belastingdienst afd. Splitsingen abp pensioen gehad, dat zij voor de splitsings’acte’ aanvraag -tijdelijk, want geldt alleen in jaar van emigratie met in volgende jaren al wel een RSI aangifte (dus foyer fiscal)- genoegen nemen met een verklaring van CPAM waar ik op basis van E121 een tijdelijk registratie nummer van kreeg. (In mijn dossier staat daarover nu een aantekening)
  Voor de aanvraag van de splitsingsacte is dus ‘slechts’ nodig: mijn door het abp verstrekte dienstlijn, mijn bewijs uitschrijving uit GBA, en de CPAM inschrijving, alsmede een ingevuld nl.formulier: Verzoek Vrijstelling inhouding loonbelasting/premie volkverzekering.

  Mijn probleem was overigens dat de fr.belastinginspecteur niets van mijn dienstlijn begreep en daarover een verklaring van de nl.inspectie verlangde. Die hoop ik nu dus te gaan ontvangen als ik alle in nl.’verlangde’ paperassen heb ingestuurd. Daarna kan ik dus mijn RSI Cerfa invullen, hopend dat ‘correcte’ te doen.

  Mvg, Peter

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account