Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 3 maanden geleden door Rob van der Meulen.

  • Auteur
    Berichten
  • #205583
     Noë
    Sleutelbeheerder

    volgens de voorschriften moet er aan beide zijden van de GTL 100 mm ruimte zijn. Als ik twee GTL’s naast elkaar plaats, dus totaal 500 mm, geldt deze 100 mm eis dan ook? Reden voor 2 GTL’s is dat ik onvoldoende ruimte heb in 1 GTL.

    Eric Gerth

    #205589

    Eric, iets dergelijks als hieronder?

    GTL

    Ter toelichting maak ik het me makkelijk, copy/paste uit de website Klussen-in-Frankrijk waar ik ter demystificatie van het GTL en ETEL concept het volgende aan het digitale papier toevertrouwde:

    “Er zijn overigens tal van configuraties denkbaar voor de indeling van zo’n GTL. Tot nu gold altijd dat zo’n GTL van vloer tot plafond moest lopen, geen ontkomen aan. Met het nieuwe Amendement 5 is er eindelijk wat water bij de wijn gedaan. Wanneer de arrivées en de départs beide aan de onderkant zijn hoeft de GTL niet door te lopen tot het plafond en omgekeerd geldt dat ook: alle bekabeling naar boven toe, dan mag het onderste gedeelte gewoon vrij blijven.
    Nu was er met dat hele GTL concept eigenlijk altijd al wat merkwaardigs aan de hand: moet dat nu met alle geweld zo’n complete meterkast zijn, moet die volledige ruimte ook over de volle lengte en breedte helemaal worden dichtgetimmerd, of mag het ook iets minder zijn? De fabrikanten wisten wel beter: die produceerden al jaren GTL ensembles op een vrij slank “onderstel” en gingen dan boven de groepenkast ruimte omhoog met een wat bescheiden ogende leidingenkoker. Mag dat zomaar vroegen argeloze zelfbouwers zich af die de voorbeeldtekeningen in de Franse normen, in documentatie van de E(R)DF en Promotelec als keiharde voorschriften ervoeren? Ja, want dat hele GTL concept beoogde in wezen een exclusief voor elektra toepassingen gereserveerde ‘virtuele’ ruimte aan te geven. Geen gasbuizen, geen waterleiding in de buurt, geen verwarmingsbuizen, alleen maar elektra.
    In het nieuwe Amendement 5 is een poging gedaan die virtuele gereserveerde ruimte onder te brengen onder de naam ETEL: Espace Technique Électrique du Logement. Met een breedte van 600 mm en een diepte van 250 mm. Daarbinnen komt dan de materiële neerslag in de vorm van een fraaie kast met leidingen, en die noemen we dus de GTL. En die hoeft dus niet meer in alle gevallen van vloer tot plafond te lopen. Maar de vrijblijvende ruimte blijft wel onderdeel uitmaken van de ETEL filosofie, dus veel kun je met die eventueel vrijkomende ruimte niet doen. Boven misschien een schilderijtje hangen, beneden een plek voor poezen- of hondenmand, maar dat is het dan wel.”

    Om het met nog wat meer tekeningen toe te lichten laat ik de ERDF aan het woord. Een document uit 2010, dat wel, maar veel is er hier met de amendementen 4 en 5 niet veranderd. Over de veranderende elektra normen kun je ook dicht bij huis terecht, de afgelopen dagen de bestaande info wat pogen te stroomlijnen en te actualiseren.

    Iets anders geformuleerd, we draaien jouw vraag in feite om, wat zegt Amendement 5 tegenwoordig: largeur ETEL = largeur GTL + 100 mm. Met daar omheen weer een aantal specifieke veiligheidszones. Zie afbeelding 13.1.3-20 op deze website.

    mvg

    Rob

    #205591

    Eric, je kunt natuurlijk ook naar bredere groepenkasten overstappen, niet 13 maar 18 modules breed, en de daarbij behorende GTL behuizing. En verder: waar hebben we het over, maximale afmetingen? Nee, lees de tekst die ik voor de zekerheid toch nog maar even heb opgezocht in Amendement 5. “Ces dimensions pourront être augmentées en fonction de l’importance de l’installation, de la taille du logement ou du nombre d’équipements électriques à alimenter.” Het zijn minimum afmetingen waarmee te schuiven valt. Essentie: een ruimte voor elektra toepassingen en niets anders. Doet me denken aan de disjoncteur discussies: is 20 A verplicht voor stopcontacten en 16 A voor verlichting, dat staat toch in de officiële tabellen? Nee, het zijn max waarden, in de praktijk gebruikt iedereen resp. 16 A en 10 A. Hetgeen langzamerhand zelfs in officiële publicaties als die van Promotelec begint door te dringen, zie dit schema van een groepenkast volgens Amendement 5.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?