Sorry Wim, dat heb ik dan inderdaad verkeerd begrepen.
Rob: ik begrijp niet goed wat je wilt zeggen. Ik dacht dat Ameli een produkt van de CPAM is. Als de CPAM weigert om Martins vrouw in te schrijven, dan kan dat toch ook niet via Ameli? Of mis ik iets?
Gautier: Dat de CMU niets met het sécu-nummer heeft te maken is me bekend, maar dan zouden Martin en zijn vrouw in ieder geval betaalbaar verzekerd zijn tegen ziektekosten tot ze dat nummer hebben bemachtigd. De CMU is na drie maanden vestiging in Frankrijk toegankelijk voor iedereen die permanent in Frankrijk is gevestigd, ook voor EU-burgers. Maar tot je vijf jaar in Frankrijk woont, moet je daarnaast aan twee voorwaarden voldoen:
1. beschikken over voldoende middelen van bestaan;
2. tegen ziektekosten zijn verzekerd, ook de huisgenoten (vaak zal dat een dure particuliere verzekering zijn).
Na vijf jaar verblijf mogen deze twee voorwaarden niet meer worden gesteld. In het verleden hebben CPAM-medewerkers op grond van verkeerd lezen van de betreffende ministeriële circulaire wel eens onterecht willen vasthouden aan een termijn van 5 jaar, maar inmiddels is daar hopelijk ook in de praktijk een einde aan gekomen. In het forum oude stijl hebben we begin vorig jaar uitvoerig over deze 5-jaar termijn gediscussieerd (zie archief oude forum), met bijdragen van oa Rob van Schijndel en Wim. Aan het einde van deze discussie meldde Rob toen dat een van zijn cliënten er eindelijk in was geslaagd om toegelaten te worden tot de CMU, op grond van argumenten die Rob had aangedragen.
Dat brengt mij op nog een vraag aan Rob: is de uitslag al bekend van de zaak die Pien en Ton over de CMU bij het Tribunal hadden aangespannen?