Re: Grande Maison XIXe

#200743
 Noë
Sleutelbeheerder

JSwaal,
Gefeliciteerd met dit huis!

Dat er veel werk is betekent toch dat u de vrijheid hebt alles zo te doen als u dat wilt. Ik vind niets lastiger dan met de (foute) moderniseringen van vroegere eigenaren te moeten leven en mijn werkzaamheden steeds weer hierop aan te moeten passen. Dus tabula rasa, met een schone lei (in dit geval een tot casco gesloopt huis) beginnen. Bekijk eens dit verhaal van ene Bentley.

Geen badkamer, geen keuken van betekenis?
Dan hebt u dus de vrijheid alle riolering binnenshuis, alle waterleidingen en alle elektra (in deze volgorde) volgens uw behoeften en met de huidige materialen en inzichten te plannen en aan te leggen, en de keukenkasten en badkamercomponenten volledig volgens eigen smaak te kiezen en te plaatsen. Als keuken, badkamer en WC goed ten opzichte van elkaar liggen kan men heel handige oplossingen voor leidingkanalen vinden.
Dat de muren gepleisterd en niet behangen zijn is meegenomen, maar een nieuwe of verplaatste muur pleisteren is ook geen groot probleem.
Het logeren tijdens de restauratie is op verschillende manieren op te lossen, door diverse forumsleden beproefd:
– In een bewoonbaar en stookbaar vertrek een provisorische slaapkamer inrichten
– een caravan of camper in de tuin zetten
tuinhuisje uit een bouwpakket als slaapvertrek gebruiken (dat kan later als tuinberging, kinderhuisje of zoiets dienst doen).
– in een gîte of pension dichtbij wonen.

Quote:
Zonder elektra is dat nog best een uitdaging, want elektra en water kan je pas serieus aanleggen als je er kan wonen. En ik zie wel gebeuren dat EDF je een paar maanden links laat liggen met je zelfaangelegde elektra. (Màg je in Frankrijk eigenlijk wel zelf je installatie aanleggen als niet-gecertificeerde niet-elektricien?)

Er bestaat de beroemde boîte de chantier, ook coffret de chantier genoemd, voor de elektra aansluiting, water kan men ook provisorisch aan laten leggen (en dan een campingwasbak of tuinaansluiting plaatsen).
Hoe het met de elektra dan verder gaat is op deze website beschreven onder wonen\klussen\elektriciteit. Een optie is de groepenkast door een erkende installateur aan te laten leggen en van daaruit elk vertrek dat opgeknapt wordt te bedraden.
Men mag in Frankrijk zelf zijn installatie aanleggen, ik weet van een aantal forumsleden die dat gedaan hebben, zie bijv. dit verhaal van Ratatouille.
Men moet zich wel strikt aan de Franse regels houden die op bepaalde punten toch van de Polderlandse afwijken; sommigen vinden die regels té uitgebreid en gedetailleerd, maar ik heb de (veiligheids-)logica ervan ingezien.
En een nieuw of compleet vernieuwd huisnet moet door de Consuel gekeurd worden. Maar als men bij nul begint en alle regels in acht neemt kan niet veel mis gaan.

Over de juistheid van de budgetposten kan ik niet veel zeggen. Alleen dit:
Bij veel dingen is het mogelijk het moeilijke gedeelte uit te besteden en de rest zelf te doen. Voorbeelden uit eigen praktijk:

    – Ik heb de CV ketel door een vakbedrijf laten plaatsen, de capaciteitsberekening en lay-out samen met hen gemaakt, alle leidingen zelf geïnstalleerd en de radiatoren zelf geplaatst.
    – De Meterkast/groepenkast hebben wij door een elektricien laten vervangen, en van daar uit alles andere zelf gedaan, een kamer na de andere.
    – Wij hebben een gedeelte van ons dak door een aannemer laten vernieuwen, het binnenwerk (isolatie, gipsplaten) heb ik zelf gedaan.

De genoemde stelpost voor ramen vind ik erg hoog (of gaat het om 25 ramen?); het zou goed zijn bij bouwmarkten of aanbieders zoals Lapeyre eens naar hun ramen en deuren te kijken. Daar zijn diverse kwaliteits- en prijsklassen te vinden.

En dan de septic tank. Hier is het belangrijk naar de ter plaatse geldende voorschriften te informeren, die aan de bodemgesteldheid aangepast zijn.

Het allerbelangrijkste punt bij zo’n karwei, en dat is gelukkig ook uw inzicht, is de harmonie met de partner. Ik heb het geluk dat ik alles met mijn vrouw kan bespreken. Vaak denk ik een goed idee te hebben, maar met haar input komen wij toch vaak tot een betere oplossing, of zij weet aan iets net een andere draai te geven – en dan werkt zij enthousiast mee! Wij noemen dat ‘de formule 1 + 1 is meer dan twee’.
Overigens, dat betreft niet alleen technische en esthetische vraagstukken, maar vaak ook budgettaire kwesties: moet ‘t het beste en duurste zijn? Wat kunnen wij uitstellen, wat heeft prioriteit?

Quote:
Ik mis in de klussite nog, of heb er overheen gelezen:
– eau-de-source
– cheminées en alles dat daarbij hoort
– zonnepanelen+converters voor elektriciteit
– piscines

Dit ligt in eerste instantie daaraan dat ik op mijn website voornamelijk dat beschreven heb wat ik zelf gedaan heb:

    – Eau-de-source speelde bij ons geen rol omdat wij goedkoop stadswater (naja, dorpswater) hebben en de grondwaterspiegel door topografische gegevens bij ons heel laag ligt.
    – Cheminées – bedoelt u de schoorsteen of de openhaarden? Inderdaad, mijn

menupunt 12.1 kan nog met openhaarden/inserts uitgebreid te worden; ik heb er inmiddels twee gerestaureerd.
– Over zonnepanelen is hier het nodige te lezen.
– Over zwembaden heb ik niets geschreven, want vanwege de strikte veiligheidsvoorschriften in Frankrijk hebben wij er geen, en wij hebben goede badder- zwem- en roeimogelijkheden bij een stuwmeer bijna op loopafstand.

Quote:
Ietwat zorgelijk vind ik dat het onderwerp “Architecten en aannemers” verdacht leeg is. Is het een èrg moeilijk hoofdstuk?

Stomweg omdat ik niet met een architect heb gewerkt . Het belangrijkste uit mijn ervaringen met aannemers, namelijk het omgaan met offertes, is in het menupunt 5 (vergunningen en offertes) verwerkt

En verder:
Alle informatie van deze en andere websites opvragen en bestuderen/evalueren/toepassen.

©2025 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?