Re: ex art.69 Zvw premies met een Zvw- en AWBZ-component?

#197165
 Noë
Sleutelbeheerder

Dag Elja en Jan,

Dat is dus een voortrefflijke oplossing Elja. Gefeliciteerd – simpele oplossingen zijn de beste oplossingen. Inderdaad als je echtgenoot AOW gerechtigd wordt komen de kaarten anders te liggen. Jij zal dan eerst – als meeverzekerd gezinslid – mede verdragsgerechtigd worden.
Weer later, als je dan zelf ook de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, wordt het weer anders want dan geldt “ieder voor zich” en ben je niet langer meeverzekerd als gezinslid en wordt je zelf verdragsgerechtigd op grond van je eigen pensioenopbouw, woon- en bijdrageverleden.

En als jullie willen en het financieel de moeite waard vinden – dat hangt van het wereldinkomen af – dan kun je natuurlijk altijd verdragsgerechtigheid vermijden door je als auto-entrepreneur te laten registreren. Moeilijk is dat niet – het kan zelfs zo on-line – als je het zelf doet is het gratis en de eerste jaren hoef je geen omzet te draaien. Daarna kun je dan eens een kleinigheidje opgeven.

@Jan – Deze zaak is nu hypothetisch geworden omdat Elja haar eigen plan heeft getrokken. Maar ik blijf van mening dat dit kan werken. Sleutel is de CPAM. Als die gewoon accepteert dat iemand voor rekening van Frankrijk middels de CMU verzekerd is dan is het goed zo. Dan is er prevalerend recht. De CPAM weet ook niet of iemand al dan niet een buitenlands vroegpensioen heeft. Dat gaat ze ook niets aan.

De CPAM zit braaf te wachten totdat iemand pensioengerechtigd wordt en bij de CARSAT (voor ex werknemers) een pensioenaanvraag indient. Die CARSAT vraagt dan alle pensioengegevens op – ook bij de SVB en maakt een overzicht voor de pensioengerechtigde. Hieruit blijkt dan ook ten laste van welk land de betrokkene verzekerd wordt voor zijn of haar ziektekosten.

Deze gegevens worden dan doorgespeeld naar de CPAM die dan zegt ” Aha die Monsieur/Madame is voor rekening van Nederland verzekerd, dan kunnen wij lekker de kosten doorberekenen en dus gaan we eens vragen om een E 121/S 1.”

Bij vroegpensioenen weet de CPAM dat niet en kunnen dat ook helemaal niet weten. Deze vroegpensioenen zijn naar Frans recht dan ook helemaal geen wettelijke pensioenen. Dus persoonlijk zou ik zeggen – in zulke gevallen – staan op het prevalerend recht, het eventueeel door het CVZ aangeboden E 121 weigeren op grond van prevalerend recht in het woonland. En inderdaad als het CVZ dat niet accepteert en begint met jaarfarekeningen te sturen dan zal het naar de rechter moeten en dan heb je gelijk – dan zal het moeilijk worden want de rechter geeft helaas routinematig het CVZ gelijk.
Ik zou zeggen in dergelijke gevallen – geen slapende honden wakker maken.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?