Re: Dak en soustoiture

#199618

Bonsoir Ronald,

Zonder te pretenderen de ideale oplossing te hebben kan ik je wel vertellen hoe ik het zelf heb aangepakt.

Allereerst even de terminologie, om verwarring te vermijden. Chevrons heten in het Nederlands sporen. Tengels (contreliteaux) zijn de latten die van nok naar goot lopen, dus evenwijdig aan de chevrons. Panlatten (liteaux) lopen parallel met de nok, dus haaks op de tengels. De panlatten worden op de tengels gespijkerd en daarop liggen de nokjes van de dakpannen. Zie de duidelijke afbeelding in deze tekst.

Zelf heb ik gebruik gemaakt van een dakladder (echelle de toiture) om op de sporen te leggen zodat ik gemakkelijk en gevaarloos naar boven kon klimmen. Zelf heb ik zo’n ding gekocht omdat ik heel veel dakwerk heb, maar misschien kun je ze ook huren. Ik heb ook wel eens een gewone aluminium ladder op het dak gelegd en die over de nok met een sleeplint aan mijn 4×4 gebonden om hem op zijn plaats te houden. En voordat iedereen weer over me heenvalt, ik weet dit is niet ARBO conform, op eigen risico, de verzekering zal niet uitkeren bij ongelukken, en ik beveel dit dus niet aan. Pfoeh.

Na al deze voorbereidingen pak je dan meerdere rollen soustoiture, zoveel als je nodig hebt om van goot tot nok te komen. Je legt je dakladder ongeveer een meter van 1 van je topgevels af, klimt erop, plaatst met enige onderlinge overlap je rollen soustoiture en spijkert een eerste tengel erop, op de eerste spoor. Die tengel kan in 1 stuk van nok tot goot, maar misschien vind je het handiger om meerdere stukken te gebruiken. Maar je eindigt met rollen soustoiture van goot tot nok waarvan de uiteinden onder de eerste tengel zitten. Je verplaatst je dakladder richting andere topgevel, rolt de rollen soustoiture verder af, en spijkert de volgende tengel, door de soustoiture heen op de spoor. Net zolang tot je aan het andere einde van je dak komt. Je hele dak ligt dan onder de soustoiture, die wordt vastgehouden door je tengels.

Het plaatsen van de panlatten is dan simpel. Je klimt op een ladder en spijkert de eerste panlat aan de gootkant. Daarboven de volgende. Op de gespijkerde panlatten kun je naar boven lopen om de volgende panlatten aan te brengen tot je bij de nok bent. Zo kun je er ook op lopen om de pannen te leggen.

Ik kan het gebruik van een pneumatisch spijkerpistool voor dit werk aanbevelen. Niet eens hoofdzakelijk vanwege het besparen op handwerk. Maar de Franse panlatten en tengels die ik ken zijn vaak knoestig en splijten snel. Bovendien “dragen” die sporen niet als je er op spijkert, en een spijker slaan in een onwillige tengel of panlat op een verende ondergrond is een recept voor veel stress en blauwe vingers.

Succes met de werkzaamheden!

Salutations, Jos

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account