Reageer op: Bevestiging balk aan gestucte ‘mur en pierres’

#213709

Bonsoir Jacqueline,

Zoals gewoonlijk ben ik weer tegendraads.

Ik heb ook van die gammele muren van stukjes kalksteen, opgetrokken met leemmortel. Een halve meter dik maar je kunt er niets aan ophangen of het komt met een stuk muur erbij weer naar beneden. Chemische ankers, pluggen en dergelijke gaan het dus niet worden.

Als je veranda van een constructie is waarbij balken (traverses) schuin van de muur naar palen lopen, zoals in dit plaatje, waarom die balken dan niet gewoon in de muur inlaten? Je hakt allereerst de nodige ruime gaten in de muur en metselt de onderkant van die gaten glad zodat alle opleggingen op dezelfde hoogte komen. In de balkuiteinden die in de muur komen boor je dwars een gat waarin je een stuk betonijzer of draadeind steekt dat als anker gaat fungeren. Nu zet je je veranda overeind waarbij je de balkuiteinden met anker op de opleggingen plaatst. Eventueel tijdelijk stabiliseren met schoren, spanbanden of dergelijke. Dan metsel je de gaten rond de balken dicht met kalk/zand mortel waarbij je zorgt dat de ankers goed in de muur vast komen te zitten. Uiteindelijk krijg je iets zoals hier is te zien.

Veel steviger dan met chemische ankers of pluggen, en veel mooier dan zo’n aangeklampte balk waar je op kilometers afstand aan ziet dat ie later tegen de muur is geplakt. Just saying…

Succes met de klus!

Salutations, Jos

 

 

 

 

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account