Reageer op: Linky, uitvallen en WIFI

#213484

Willem, dat is het merkwaardige aan LINKY: in 2010 door allerlei in lichtgroene mantelpakjes gehulde dames met enthousiasme aangeprezen op markten, bruiloften en partijen. U gaat minder verbruiken en betalen want u kunt op elk gewenst moment via internet uw verbruik checken. Alsof de gemiddelde gebruiker niet weet dat een schakelaar er voor is om licht aan te doen en na het verlaten van het vertrek weer uit te schakelen.

Die verbruiksgegevens worden mondjesmaat, tussen middernacht en ’s morgens zes uur, via de bekabeling van het ENEDIS réseau als een CPL signaaltje, hooguit één volt bovenop de 230 lichtnetspanning, naar een verzamelpunt verzonden, een concentrateur waarop ongeveer honderd abonnees zijn aangesloten. Vandaar met een GPRS signaal in de 800 MHz band naar de big brother computers van ENEDIS.

Via een z.g. TIC poort in LINKY staat om de twee seconden alles gereed wat er te melden is over het verbruik. In LINKY is een kleine nog lege ruimte voor handen om een ERL (Émetteur Radio Linky) die gegevens via een WiFi signaal aan de data hongerige client ter beschikking te stellen. Alleen heeft ENEDIS tot nu toe geen enkele animo vertoont om dit in het leveringsprogramma op te nemen.

Handige elektronica types en programmeurs hebben met arduino, wat gesoldeer en hacken van stukjes van de CPL code de afgelopen jaren al meer of minder succesvolle pogingen gedaan zo’n ERL module te bouwen. Inmiddels zijn er een paar bedrijfjes die dit soort modules aanbieden. Of ze de zegen hebben van ENEDIS, die zoveel mogelijk de kaarten aan de borst houdt uit angst voor hackers en concurrentie, weet ik niet. En misschien ook wel een beetje een bal demasqué:  de oorspronkelijke beloftes bij de lancering van LINKY konden al langer waar worden gemaakt met apparaatjes bij de abonnee thuis. Google had ooit een aardig initiatief en met een beetje googelen zijn er heel wat van dat soort oplossingen te vinden. Maar goed, ENEDIS wil de eindbaas zijn van de stroomvoorziening (smart grid) die op ieder moment precies weet wat de belasting van het totale net is. En waar ingegrepen moet worden. Of iemand op afstand afgesloten. Of een hele regio een trede lager op de puissance souscrite ladder.  Wanneer het ooit nog eens echt winter wordt en de stroomvoorziening door overbelasting gevaar loopt en de importen uit Duitsland en Nederland (twee centrales bij Delfzijl) onvoldoende soelaas zouden bieden. En dan is een smart meter handig, scheelt ook vele duizenden meteropnemers op de loonlijst.

Google eens op LINKY en ERL en zie wat er op de markt te krijgen is. En of er testrapporten en gebruikerservaringen te vinden zijn.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?