Reageer op: Waar het NIET over gaat in de Midi Libre: Brexit

#213174
 jako
Bijdrager

Het kan natuurlijk dat de Britten alsnog in de EU blijven, maar ook dat lost niets op. Pakweg de helft van de bevolking blijft de EU zien als onderdrukkende buitenlandse mogendheid die nadelig is voor de Britse welvaart en aanzien in de wereld. Tegelijk is de schade al gedaan: het VK is niet langer het toonbeeld van politieke stabiliteit en tolerantie en de toegangspoort naar Europa, maar een xenofobe natie waar met één referendum en slechts 50%+één stem een radicale verandering van beleid kan worden ingezet die tientallen jaren aan investeringen teniet kan doen.

Roeptoeterende onnozele en onkundige Britse politici hebben inmiddels een aantal ronduit vijandige uitlatingen gedaan zowel in de media als tegen politici van andere landen. Kennelijk vol van grootheidswaanzin weet de Britse minister van buitenlandse zaken het verschil niet tussen Japan en China of legt op een belerende toon uit dat Slovenië toch maar mooi ontsnapt is aan de greep van de Sovjet-Unie. Kennelijk te onnozel om te weten dat Slovenië nooit onderdeel was van het Oostblok, maar van Joegoslavië.

Deze grootheidswaanzin laat de Britten zelfs dreigen om wat zij een gloednieuw vliegdekschip noemen (draait op Windows XP en olie ipv Linux en kernenergie) naar de Chinese zee te sturen waarop China de Britse handelsdelegatie naar huis stuurt. Maar dat weerhoudt de Britten niet om alsnog te proberen Japan onder druk te zetten met de mededeling dat Japan haast moet maken met een Brits-Japanse handelsovereenkomst, want dat is in het belang van Japan. De Britten zijn zelfs zo ‘genereus’ om Japan dezelfde vrijhandelsovereenkomst aan te bieden als Japan nu met de EU heeft. Japan heeft uiterst getergd gereageerd met de mededeling dat het VK geen grootmacht meer is en niets heeft om mee te dreigen. Japan heeft uiterst fijntjes laten weten dat een eventuele handelsovereenkomst met het VK veel gunstiger voorwaarden moet hebben voor Japan en veel minder gunstig voor de Britten, ten opzichte van het EU-Japan verdrag. Het VK is namelijk geen machtsblok van 500 miljoen rijke Europeanen, maar is met zo’n 60 miljoen geïsoleerde Britten en niet erg interessant voor Japan.

Japanse autofabrieken hebben dan ook al laten weten het VK te gaan verlaten. En die komen nooit meer terug, ook niet als het VK onverhoopt toch bij de EU blijft. De EMA is van Londen naar Amsterdam verhuisd, samen met zo’n 250 kleinere bedrijven en die uittocht gaat gewoon door.  De Londense City krijgt van de EU de tijd om zich aan te passen, wellicht blijven die toch na een “geen” Brexit, maar ook die hebben de meeste kosten al gemaakt. Het zou me niks verbazen als ze toch de stabiliteit van een ander EU land prefereren boven het VK.

En zo gaat het VK langzaam failliet, bij elke vorm van Brexit, en zelfs zonder Brexit.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account