Reageer op: LINKY schakelt de stroomtoevoer te snel uit

#212998

Luuk, dit soort problemen is helaas niet nieuw. Bij de allereerste veldexperimenten was dit vroegtijdig ingrijpen door LINKY een onaangename verrassing voor de deelnemers. De ERDF ontkende aanvankelijk dat hier iets aan de hand zou zijn – dan heeft u in het verleden ten onrechte eigenlijk te veel vermogen tot uw beschikking gehad – om later schoorvoetend daar iets op terug te komen. Slecht een paar procent van de clients zou hierdoor gedwongen zijn om over te stappen naar het naast hogere tarief, de puissance souscrite. De consumenten organisaties reageerden dat op grond van de binnengekomen berichten van leden het er veel meer zouden zijn.

Heel kort: de disjoncteur de branchement (DB) functioneert na de plaatsing van LINKY alleen nog maar als mechanische hoofdschakelaar, met één beweging alles stroomloos stellen, veiligheidsvoorziening. Ook de ingebouwde interrupteur différentiel van 500 mA doet nog waarvoor hij in het leven is geroepen. De instelling van de maximale stroom(beveiliging) is overgedragen aan de slimme meter. Je kunt daarop je puissance souscrite aflezen, zie deze Engelstalige handleidingen voor monophasé en triphasé. Omdat de Engelse taal zich goed leent om iets kort en kernachtig uit te leggen is dit nog wat achtergrond informatie.

Ik neem aan dat de oude DB is vervangen door een nieuw exemplaar (in het midden). De kans op een defecte DB is m.i. niet groot, “old school technology”. De instellingen op de display van LINKY maar eens controleren als eerste stap op weg naar een oplossing.

 

 

Naschrift: ik heb nog even het oktober 2018 nummer van “60 millions de consommateurs” er bij gepakt. Titel op de voorpagina: La vérité sur LINKY.

Daaruit het volgende citaat:

DES COUPURES À RÉPÉTITION

<< Enedis nous a posé le nouveau compteur Linky le 12 avril, raconte Michel, de Valence. Le 14, mon épouse cuisinait, et le disjoncteur a sauté quatre fois en une heure. Nous n’avions jusque-là aucune difficulté pour utiliser plusieurs appareils en même temps. Là, nous sommes constraints d’augmenter la puissance et donc de payer un abonnement plus cher.>>  Les opposants à LInky crient à l’arnaque et soutiennent que les anciens compteurs avaient une marge de tolérance qui a été supprimée. Faux, selon Enedis, qui assure que la marge est inchangée.

Mijn commentaar: het is opvallend hoe Enedis hier eigenlijk weer glashard staat te liegen, cq. wellicht in juridisch zorgvuldig gekozen bewoordingen volledig voorbij gaat aan de technische eigenschappen van de oude disjoncteur de branchement. Die allemaal terug zijn te vinden in langzamerhand zeer oude patenten en in de technische documentatie van de makers en leveranciers van de DB.  Het gaat dus om zaken die ingebakken zijn in het ontwerp van de oude DB en de eisen die indertijd door de EDF en ERDF zelf werden geformuleerd. Dat wordt nu allemaal afgedaan als incidentele defecten: “Enedis estime qu’environ 1 % des disjoncteurs actuels des consommateurs sont défectueux, parce qu’ils sont trop vieux ou qu’ils ont un jour été surcalibrés .”

Je moet maar durven, de PR machine van ENEDIS blijft als een stoomwals doorgaan. In een discussie aan een internationale onderhandelingstafel hoor je de tegenpartij dan wel een andere delegatie wel eens zeggen wanneer ze terug moeten komen op een eerder ingenomen standpunt: “It’s hard to argue with facts.” Zo werkt dat niet in Frankrijk.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account