Reageer op: toegangsweg

#209954

Het blijft wat stil, dus laat ik een poging tot beantwoorden wagen. Veel verandert er niet in de juristerij rond het recht van overpad. Daarom een aantal links naar eerdere discussies op het oude forum:

https://archief2.infofrankrijk.com/onderwerpen.php?4391/Recht_van_overpad_-_Droit_de_passage

https://archief2.infofrankrijk.com/onderwerpen.php?5808/niet_beschreven_recht_van_overpad

https://archief2.infofrankrijk.com/onderwerpen.php?4508/recht_van_overpad.

https://archief2.infofrankrijk.com/onderwerpen.php?3479/recht_van_overpad.

https://archief2.infofrankrijk.com/onderwerpen.php?0728/Sorry_titel_vergeten._Onderhoud_weg_bij_recht_van_overpad

https://archief2.infofrankrijk.com/onderwerpen.php?6286/Ons_opritje_op_terrein_van_buurman

https://archief2.infofrankrijk.com/onderwerpen.php?1794/Overpad

https://archief2.infofrankrijk.com/onderwerpen.php?6213/droit_de_passage

https://archief2.infofrankrijk.com/onderwerpen.php?4298/Chemin_d%27exploitation

Over het recht van overpad valt op het Franse deel van het internet, en de overvloedige jurisprudentie, nog veel meer te vinden. Gemeentebegrotingen worden steeds krapper, zeker nu de taxe d’habitation voor de meeste inwoners gaat verdwijnen. Altijd weer dat geld. Hier bij ons in de buurt moesten een paar zeer grote dode bomen gekapt worden. Die zouden op een stukje terrein van een particulier staan die onvindbaar was. Dus niet op terrein van de gemeente. Een paar buren hebben uiteindelijk met een hoogwerker en kettingzagen waar je u tegen zegt de boel aangepakt. Bij nadere opmetingen bleken de bomen wel degelijk op communale grond te staan. Maar zou de zeer kleine gemeente dit hebben moeten aanpakken dan was het volledige jaarbudget in houtzaagsel verdampt.

Bij het recht van overpad waar ook de gemeente bij betrokken is en aangesproken kan worden op onderhoud spelen dit soort financiële overwegingen vast ook wel een rol. Dit nog los van de moeite die het soms kost om op te sporen wie de eigenaren zijn van zo’n chemin rurale. Wanneer ze er zelf nauwelijks gebruik van maken zullen ze niet happig zijn te delen in de kosten lijkt me. Want daar kom je uiteindelijk bij uit.

Wanneer je al 25 jaar keurig je lokale taxes betaalt zou ik zeggen: ga eens bij de burgemeester en zijn/haar adjoint aan tafel zitten en leg het probleem op tafel en vraag ze om advies. Kijken waar je uitkomt.

Een vraag die daar ongetwijfeld op tafel zal komen is voor wie dit pad eigenlijk bedoeld is, le fonds dominant:

On appelle fonds dominant, le fonds qui bénéficie de la servitude, celui au profit duquel elle est créée et le fonds servant celui qui la supporte, sur lequel elle s’exerce. L’usage d’une servitude peut entraîner des dégradations du fonds servant dues au simple fait de l’utilisation répétée du bien.

A qui incombe l’entretien ?

C’est le propriétaire du fonds dominant bénéficiaire de la servitude qui a le droit de faire tous les ouvrages nécessaires à l’usage et à la conservation des servitudes.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account