Reageer op: Zo moet je een NEDERLANDS RIJBEWIJS wisselen voor een FRANS RIJBEWIJS

#208666
 ratatouille
Bijdrager

Van toepassing indien:
Je woont in Frankrijk.
Je hebt een Nederlands rijbewijs.
De datum op je rijbewijs verloopt binnenkort.

Nadat de eerste prefecturen al eind september doorverwezen naar Nantes voor het verlengen /omzetten van het rijbewijs, waren de laatste regio’s pas aan de beurt in november 2017. Op dit moment (10 januari 2017) is het volgens vele berichten op Nederlanders.fr nog niemand gelukt daar ook echt een rijbewijs te krijgen, sommigen wachten al vanaf september/oktober…

Openstaande vragen over het omzetten /verlengen van een rijbewijs:
1. Is het (Engelstalige) document van de RDW wel nodig?
2. Moet je een vertaling van dat document naar het Frans maken?
3. Kan je een verlopen Nederlands rijbewijs nog omwisselen voor een nieuw Frans rijbewijs?
4. Hoe lang duurt de procedure?

/1. Zodra de datum op je rijbewijs is verlopen was dat altijd noodzakelijk.
Op verschillende overheidssites staan verschillende procedures, soms staat er dat je een document van origine moet bijsturen, soms staat dat er niet. Het lijkt wenselijk bij de aanvraag het RDW document toe te voegen. Engels moeten ze nu toch wel kunnen snappen in Nantes. Er kan altijd gevraagd worden om je NL rijbewijs in te zenden, ter controle.

/2. Het was in de oude regeling zo, dat het per regio anders was, soms was een vertaling niet noodzakelijk.

/3. Op de site van de EU staat per land aangegeven wat de mogelijkheden zijn, bij Frankrijk is aangegeven dat alleen een ‘geldig’ rijbewijs omgewisseld kan worden.
Bij niet geldig rijbewijs moet je opnieuw examen doen.
Juristen moeten zich maar buigen over het begrip geldigheid, je rijbekwaamheid is niet in het geding bij het verlopen van de datum, maar je bent wel verplicht die geldigheid te continueren.

In Nederland vervalt de geldigheid maar kan je wel verlengen. Er is geen EU afstemming. Bijvoorbeeld: een Fransman (EU burger) woonachtig in Nederland kan zijn verlopen Franse rijbewijs wel laten ontzetten voor een Nederlands exemplaar.

Voorheen kon je een verlopen Nederlands rijbewijs laten omzetten naar een Frans rijbewijs (op deze site staat nog altijd dat je daar zes maanden de tijd voor hebt.) Je moest dan wel die vertaalde RDW echtheidsverklaring overleggen. Als je rijbewijs verloopt tijdens de procedure, dan kan je via je ontvangstbewijs van de post claimen dat jouw niets te verwijten valt. Maar op dit moment is er gewoon nog geen echte duidelijkheid. Vandaar het advies de RDW verklaring mee te sturen.

/4 Het rijbewijs moet je worden toegezonden in die gefrankeerde envelop die je zelf bij je aanvraag had gevoegd, en de tijd die ze daarvoor nodig hebben is afhankelijk van de complexiteit van je aanvraag, het aanbod van de aanvragen, en de verwerkingscapaciteit. Kortom: ‘ze weten het niet’. Om je maanden te laten wachten -zonder bericht van de prefecture van Nantes over de behandeling van je aanvraag- is bestuurlijk onbehoorlijk, ik denk dat een procesgang -al dan niet collectief- nuttig zou kunnen zijn.

Er gaan getallen rond van zes maanden wachttijd, maar ook daarvan is geen officiële mededeling. De puinhoop bij de digitale aanvraag van een ‘carte grise’ is misschien een teken aan de wand voor de rijbewijs omzettingsprocedure; zodra de media zich er mee gaan bemoeien, komt er beweging in.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account