Zo moet je een NEDERLANDS RIJBEWIJS wisselen voor een FRANS RIJBEWIJS

Dit onderwerp bevat 10 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  ratatouille 4 dagen, 17 uur geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #208637
   ratatouille 
  Bijdrager

  NEDERLANDS RIJBEWIJS wisselen voor een FRANS RIJBEWIJS

  Op deze site staat verouderde informatie over het wisselen van een Nederlands rijbewijs voor een Frans rijbewijs. (gepubliceerd door NOE in 2017) Woon je in Frankrijk dan kan je niet meer je rijbewijs verlengen in Nederland, dat moet in Frankrijk. Je kan dat niet meer doen bij de prefecture.

  Vanaf november 2017 moet je -tot nader order- in heel Frankrijk de volgende procedure volgen voor het verlengen en omzetten van je Nederlandse rijbewijs naar een Frans rijbewijs.

  1. Vraag online aan bij het RDW een echtheidsverklaring aan [certificate of autheticity] van je rijbewijs. Kosten: €4,50. Ga naar RDW.nl en zoek ‘aanvragen echtheidsverklaring.’
  Daarvoor download je het aanvraagformulier, en stuurt dat op naar de RDW met een kopie van je identiteitsbewijs.

  Vroeger kon je nog bij de NL ambassade in Parijs een Franse vertaling daarvan laten maken tegen €30,-, maar dan doen ze nu niet meer. Vertaal bij een beëdigd vertaler of hopen dat ze nu in Nantes ook Engels kunnen lezen.

  2. laat 4 kleuren pasfoto’s maken volgens wettelijke voorschriften.

  3. download en print de volgende formulieren:
  in z/w printen CERFA 14879.01
  in kleur printen CERFA 14948.01
  4. Kopieer in kleur en print in kleur je rijbewijs aan twee kanten.
  5. kopieer in z/w en print in z/w je identiteitsbewijs (paspoort) opengeslagen met de fotopagina.
  6. kopieer in z/w en print in z/w een factuur van je energieleverancier (EDF) niet ouder dan zes maanden, of een ander bewijs dat je in Frankrijk woont. (factuur water, gas, telefoon).
  7. Kopieer in z/w en print aan twee kanten een factuur van de huur, of een werkovereenkomst, of een belastingaangifte of je verzekeringspapieren van ziektekosten.

  Vul deze CERFA formulieren in met een zwarte pen, onderteken de formulieren met je handtekening exact binnen het zwarte kader. Bij het formulier linksboven maak je het bolletje zwart bij:
  [exchange dun permis delivere par un Etat appartenant a l’UE ou l’EEE]
  Vul in de categorie waar je rijbewijs in valt, de datum dat je het kreeg en tot wanneer het geldig is. Plak je foto exact in het bestemde kader, vul ook naam adres en nationaliteit in. Kruis aan dat je privacy wil [Je m’oppose a la reutilisation….collectees].

  8.Voeg los een pasfoto bij, (klein envelopje).

  9. Koop bij het postkantoor een envelop pre-affranchie, tarif lettre suivie, 50gr format “pret a poster” aan jezelf geadresseerd, en stop die samen met alle papieren die bij de aanvraag horen in een grote envelop die je aangetekend met ontvangstbewijs stuurt aan:

  Prefecture de la Loire- Atlantique
  CERT PCI
  6 quai Ceineray
  BP 33515
  44035 NANTES Cedex1

  Woon je echter in Parijs dan stuur je de aanvraag naar:

  Prefecture de Police de Paris
  centre des échanges permis conduire étrangers
  DPG/ SDCLP
  1 bis rue de Lutece
  75195 PARIS Cedex 04

  #208666
   ratatouille 
  Bijdrager

  Van toepassing indien:
  Je woont in Frankrijk.
  Je hebt een Nederlands rijbewijs.
  De datum op je rijbewijs verloopt binnenkort.

  Nadat de eerste prefecturen al eind september doorverwezen naar Nantes voor het verlengen /omzetten van het rijbewijs, waren de laatste regio’s pas aan de beurt in november 2017. Op dit moment (10 januari 2017) is het volgens vele berichten op Nederlanders.fr nog niemand gelukt daar ook echt een rijbewijs te krijgen, sommigen wachten al vanaf september/oktober…

  Openstaande vragen over het omzetten /verlengen van een rijbewijs:
  1. Is het (Engelstalige) document van de RDW wel nodig?
  2. Moet je een vertaling van dat document naar het Frans maken?
  3. Kan je een verlopen Nederlands rijbewijs nog omwisselen voor een nieuw Frans rijbewijs?
  4. Hoe lang duurt de procedure?

  /1. Zodra de datum op je rijbewijs is verlopen was dat altijd noodzakelijk.
  Op verschillende overheidssites staan verschillende procedures, soms staat er dat je een document van origine moet bijsturen, soms staat dat er niet. Het lijkt wenselijk bij de aanvraag het RDW document toe te voegen. Engels moeten ze nu toch wel kunnen snappen in Nantes. Er kan altijd gevraagd worden om je NL rijbewijs in te zenden, ter controle.

  /2. Het was in de oude regeling zo, dat het per regio anders was, soms was een vertaling niet noodzakelijk.

  /3. Op de site van de EU staat per land aangegeven wat de mogelijkheden zijn, bij Frankrijk is aangegeven dat alleen een ‘geldig’ rijbewijs omgewisseld kan worden.
  Bij niet geldig rijbewijs moet je opnieuw examen doen.
  Juristen moeten zich maar buigen over het begrip geldigheid, je rijbekwaamheid is niet in het geding bij het verlopen van de datum, maar je bent wel verplicht die geldigheid te continueren.

  In Nederland vervalt de geldigheid maar kan je wel verlengen. Er is geen EU afstemming. Bijvoorbeeld: een Fransman (EU burger) woonachtig in Nederland kan zijn verlopen Franse rijbewijs wel laten ontzetten voor een Nederlands exemplaar.

  Voorheen kon je een verlopen Nederlands rijbewijs laten omzetten naar een Frans rijbewijs (op deze site staat nog altijd dat je daar zes maanden de tijd voor hebt.) Je moest dan wel die vertaalde RDW echtheidsverklaring overleggen. Als je rijbewijs verloopt tijdens de procedure, dan kan je via je ontvangstbewijs van de post claimen dat jouw niets te verwijten valt. Maar op dit moment is er gewoon nog geen echte duidelijkheid. Vandaar het advies de RDW verklaring mee te sturen.

  /4 Het rijbewijs moet je worden toegezonden in die gefrankeerde envelop die je zelf bij je aanvraag had gevoegd, en de tijd die ze daarvoor nodig hebben is afhankelijk van de complexiteit van je aanvraag, het aanbod van de aanvragen, en de verwerkingscapaciteit. Kortom: ‘ze weten het niet’. Om je maanden te laten wachten -zonder bericht van de prefecture van Nantes over de behandeling van je aanvraag- is bestuurlijk onbehoorlijk, ik denk dat een procesgang -al dan niet collectief- nuttig zou kunnen zijn.

  Er gaan getallen rond van zes maanden wachttijd, maar ook daarvan is geen officiële mededeling. De puinhoop bij de digitale aanvraag van een ‘carte grise’ is misschien een teken aan de wand voor de rijbewijs omzettingsprocedure; zodra de media zich er mee gaan bemoeien, komt er beweging in.

  #208682
   ratatouille 
  Bijdrager

  “À savoir
  l’expiration de la durée de validité du permis étranger ne fait pas obstacle à la demande d’échange.“

  “Als uw buitenlandse (EU) rijbewijs is verlopen is dat geen obstakel in het aanvragen van een Frans rijbewijs.”

  Lijkt me goed nieuws! De website met officiële overheidsinformatie past zich steeds aan en mutaties worden gewoon erbij geschreven.

  #208688
   Noë 
  Sleutelbeheerder

  Grand merci Ratatouille. Dit lijkt me een prima handleiding. Het zou mooi zijn om deze te bewerken tot een nieuw onderwerp en plaatsen met de tags “Vervoer” en “Overheden”.

  Ik heb een paar vragen:
  1) Voel je er misschien wat voor om dit artikel zelf te bewerken en te plaatsen? In dat geval zal ik je rechten verlenen die het mogelijk maken om een artikel te plaatsen en te “taggen” (rubriceren).
  2) Wat is de bron voor je laatste toevoeging; “l’expiration de la durée de validité du permis étranger ne fait pas obstacle à la demande d’échange.” … etc?
  3) Welke andere bronnen heb je gebruikt?
  4) Zijn er nog andere centra (naast Parijs en Nantes) waar de aanvraag kan worden ingediend?

  Ik verneem graag van je.
  Met vriendelijke groet,
  Anton

  #208689
   Silex 
  Bijdrager
  #208693
   ratatouille 
  Bijdrager
  #208696
   ratatouille 
  Bijdrager

  Nabrander. Jou…
  De info over het kunnen vernieuwen van een verlopen rijbewijs “ l’expiration de la durée de validité du permis étranger ne fait pas obstacle à la demande d’échange.” is net gepubliceerd. Europa loopt nog wat achter…

  https://www.formulaires.modernisation.gouv.fr/gf/cerfa_14879.do

  https://www.formulaires.modernisation.gouv.fr/gf/cerfa_14948.do

  Als je de CERFA documenten wil downloaden zonder je eerst in te schrijven bij FranceConnect, dan gebruik je bovenstaande links.

  #208703
   ratatouille 
  Bijdrager

  Errata:

  Helemaal bovenin in het artikel staat onder punt 6:
  Kopie van factuur EDF of gas/tel/water niet ouder dan zes maanden. Dat is foutief, het woordje [niet] moet geschrapt worden.

  Het moet zijn: Kopie van factuur EDF of gas/tel/water ouder dan zes maanden.

  #208704
   Leonard 
  Bijdrager

  @ratatouille
  Volgens mij haal je in je laatste reactie twee zaken door elkaar. Bij het omwisselen van NL rijbewijs moet je een justificatif de domicile en een justificatif de votre résidence en France inleveren.
  Een justificatif de domicile, bv kopie van factuur EDF of gas/tel/water, mag niet ouder zijn dan 6 maanden (zie https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F31847), terwijl een justificatif de votre résidence en France (bv belastingaanslag) ouder dan 6 maanden moet zijn.
  Zie ook https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F1758.

  #208706
   ratatouille 
  Bijdrager

  Leonard. Inderdaad, ik had het oorspronkelijk juist.

  1 copie de justificatif d’identité
  1 copie d’un justificatif de domicile
  1 copie recto-verso :
  du justificatif de votre résidence en France depuis au moins 6 mois (par exemple : contrat de location, contrat de travail, justificatif de sécurité sociale, avis d’imposition…)

  Bij het doorlezen laat in de avond dacht ik een fout te hebben gemaakt, je haalt ze makkelijk door elkaar. Bedankt voor je wakkere bijdrage.

  Bij punt 7 boven in artikel moet worden bijgeschreven ‘ van minimaal zes maanden oud’.

  Lezer: u kunt mijn errata negeren.

  #208708
   ratatouille 
  Bijdrager

  Er lijkt enige beweging te komen in Nantes!
  Dat blijkt uit berichten op Nederlanders.fr. ‘Sandra’ heeft half oktober 2017 de aanvraag op de post gedaan, kreeg 4 januari per mail het verzoek aan te tonen dat ze al meer dan 6 maanden woonachtig is in Frankrijk. En kreeg 15 januari een bewijs van aanvraag thuisgestuurd. Dat is drie maanden wachten, en nog geen rijbewijs.

  ‘Sequoia ‘ heeft na vier maanden een verzoek gekregen het NL rijbewijs aangetekend op te sturen, en heeft een voorlopig Frans rijbewijs gekregen in afwachting tot de definitieve klaar is. Dat is vier maanden wachten en nog geen rijbewijs.

  (Een Fransman woonachtig in Nederland kan zijn Franse rijbewijs omwisselen in een Nederlandse versie in precies tien dagen. Om de feestvreugde even in perspectief te zetten.)

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2018 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account