Reageer op: Centrale verwarming

#208422
 le bricoleur
Bijdrager

Cees,
de GolanTec website is er heel duidelijk over. Het komt overeen met hetgeen ik in de jaren ’50 in de colleges HLK (Heizung-Lüftung-Klimatechnik) over weersafhankelijke CV-regeling gehoord heb:
Er bestaat een eenduidige relatie tussen buitentemperatuur en benodigde aanvoertemperatuur (ook voorlooptemperatuur genoemd) van de CV; die relatie is natuurlijk afhankelijk van de warmteverliezen van het huis, en die zijn weer afhankelijk van raam- en muuroppervlak en de toegepaste isolatie.
Maar, en nu komt het: Men kan dus een buitentemperatuurregeling toepassen, die bij iedere buitentemperatuur de juiste voorlooptemperatuur kiest. Zo hebben alle ruimtes van het huis gemiddeld de juiste temperatuur. Maar behalve dat zijn nog per vertrek andere invloeden zoals zoninstraling, verliezen door het openen van deuren en ramen en de niet precies op de warmtebehoefte van het vertrek aangepaste radiatorcapaciteit (radiatoren worden immers niet op maat gemaakt maar worden uit een standaardreeks gekozen). Deze invloeden kan men alleen compenseren door radiatorthermostaten in elk vertrek – is ook praktisch, als men bijv. de momenteel niet gebruikte gastenkamer op een lage temperatuur wil houden.
Cees, is er bij jou in huis ergens een kastje waarop men de stooklijn in kan stellen?

even terzijde:
1) omdat toen, 1956 of ’60, nog geen regelunits op basis van buitentemperatuur bestonden, werd dit principe alleen genoemd als toepassing bij gebouwen zoals ziekenhuizen en kazernes, waar de regeling door een goed opgeleide stoker of huismeester gebeurde.
2) Buitentemperatuurregeling is bij gebouwen met dikke stenen muren, die thermisch traag zijn, beter dan kamerthermostaatregeling die vaak tot een JoJo-effect leidt: als de regeling eindelijk op de door de gedaalde buitentemperatuur ook dalende binnentemperatuur reageert kan het buiten al weer warmer zijn.

addendum 15:50
Cees, ik lees even dat je een manual hebt. Staat daarin iets over het kiezen/aanpassen van de stooklijn?

Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account