Reageer op: Centrale verwarming

#208405
 Noë
Sleutelbeheerder

Ook ik ben geen specialist maar weet wel iets wat van toepassing is op een gas CV. Begrijp dat het hier gaat om een op fuel maar het gaat om het principe
Op gas heb je modulerende ketels en een thermostaat die daar mee om kan gaan. De thermostaat is z.g. lerend in die zin dat hij een stookpatroon gaat begrijpen. Bij warmtevraag gaat de ketel b.v. aan op halve kracht, of laag vuur, hoe je het noemen wilt. Stijgt de temperatuur te langzaam dan gaat het vuur steeds hoger en daarmee stijgt de temperatuur van het water, totdat de kamertemperatuur op een aangename wijze wordt bereikt. Daarna slaat de cv af. Het steeds maar kort aangaan is dan niet de bedoeling maar kan wel. Als de ketel niet modulerend is en de ketelthermostaat vrij hoog staat b.v.
Dan is er ook een thermostaat op het aan/uit principe. Die werkt anders. Zakt de temperatuur tot een bepaalde onderwaarde dan maakt de thermostaat een “aan” contact, de ketel gaat aan. Na enige tijd bereikt de thermostaat de bovenwaarde en het contact verbreekt en de ketel stopt er weer mee. De boven en onderwaarde is instelbaar of ligt rond de 0,5 graad bij een mechanisch model.

Handig voor een oplossing van dit probleem is te weten om wat voor thermostaat het gaat dus.

Het zou kunnen zijn dat het een aan/uit type is, hangend in de gang, bij de voordeur. Zo zou het kunnen zijn dat er een bepaalde tocht staat die de gang snel afkoelt. De thermostaat gaat dan pendelen b.v. in een interval van 5 min.
Meten is weten hierbij.

Is het een lerende thermostaat dan kan het programma in de war zijn geraakt waarbij je kan overwegen de thermostaat een reset te geven. Hij gaat dan weer opnieuw beginnen met leren. Er zijn dus nogal wat variabelen in dit verhaal.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?