Reageer op: Verlies horizontale zenders

#207720

@ Elja, voor een tientje koop je tegenwoordig een digitale multimeter, bij de brico’s en soms in de aanbieding bij grootgrutters die hun wortels Outre-Rhin hebben. Een computerwinkel zal toch ook al snel een gelijk bedrag in rekening brengen. En zo’n aanschaf is niet weg, kan naderhand nog van pas komen om te checken of een batterij of accu nu echt helemaal leeg is om het bij ongevaarlijke low-voltage metingen te houden.

En mocht je besluiten – late roepingen ook welkom – dan ook nog de kap van die Topfield tuner af te schroeven dan behoeft het woord “electrolytische condensator” (elco) enige toelichting. Een concrete case: een week voor onze verhuizing vroeg m’n zoon of ik zijn high-end Samsung 48-inch tv zou kunnen repareren, begon steeds trager op te starten en tenslotte helemaal niet meer. Ik vermoedde een standaard fout, hebben ze bij Samsung (en anderen) wel vaker last van: het gebruik van standaard consumer kwaliteit componenten op plekken in de schakeling waar je eigenlijk een betere kwaliteit moet gebruiken, bestand tegen hogere temperaturen en gemene piekstromen. Ik wist zowaar nog in welke verhuisdoos m’n soldeerbout zat. Toen de boel opengeschroefd, en gespeurd naar verdachte elco’s, geïdentificeerd, vervangen door LL (Long Life) exemplaren (de zwarte) en op de print vastgesoldeerd. Et voila, beeld.

Kortom, maar dat was al langer bekend, ik heb het niet zo op de weggooi cultuur en voorgeprogrammeerde veroudering by design. Wanneer je een elektronica hobbyist of zendamateur in de buurt zou kennen dan wil die vast wel vanwege de lichte uitdaging of voor een fles wijn een helpende hand toesteken. Maar die zijn er niet zo veel meer ben ik bang en bij aanwezigheid in de buurt zou je deze vraag hier niet op het forum hebben gesteld.

Maar om zeker te weten of er nog een sprankje hoop is voor je tuner zou je zelf een heel eenvoudige meting kunnen verrichten en een snelle visuele inspectie onder de motorkap kunnen uitvoeren. Have no fear, zeker niet wanneer je eerst de stekker uit het stopcontact hebt gehaald. Bijvoorbeeld kijken naar verdachte elco’s met een bol kapje of een chemische smurrie die daaronder vandaan begint te komen. Demontage en solderen wordt dan werk voor de iets gevorderde. Maar zo’n diagnostische fase vooraf kan misschien nog wat geld en het milieu (be)sparen.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account