Reageer op: belastingaangifte / waar?

#207062
 bosbess
Bijdrager

Ingevolge het belastingverdrag tussen Nederland en Frankrijk ter voorkoming van dubbele belasting betaalt iemand met een ambtenarenpensioen, anders dan mensen met een bedrijfspensioen, daar belasting over in Nederland. Zie de tekst van het belastingverdrag (en met name art. 19 lid 1) dat je vindt op

http://wetten.overheid.nl/BWBV0004110/2005-07-24

Als ingezetene van Frankrijk ben je echter wel verplicht om aangifte te doen bij de franse belastingdienst. Je krijgt daarvan geen bericht. Je moet je zelf aanmelden bij het belastingkantoor. In Frankrijk betaal je echter geen inkomstenbelasting over je pensioen. De aanslag (althans over het pensioen) zal dus € 0 bedragen.

Het is in ieder geval verstandig om de NL belastingdienst in te lichten dat je bent geëmigreerd en hun te vragen of daar in jouw geval nog consequenties aan zijn verbonden. Bovendien is het aan te bevelen om een babbeltje te maken met de franse belastinginspecteur. Je kunt je aanmelden en hij kan je dan tevens uitleggen hoe het in zijn werk gaat in Frankrijk, waar electronische aangifte voor de meeste mensen inmiddels verplicht is. Bovendien verandert er ieder jaar wel weer iets. Wanneer je in deze tijd naar het belastingkantoor gaat, is het er niet druk.

Inderdaad worden je eventuele kapitaalinkomsten uit Nederland of Frankrijk, zoals rente, dividend, huurinkomsten) wél in Frankrijk belast. Buitenlanders moeten twee aangifteformulieren invullen: het gewone aangifteformulier voor alle franse inwoners, formulaire 2042, en het formulier voor inkomsten uit het buitenland, ik meen formulaire 2042 k.

Hoewel ze je bij de belastingdienst ook willen helpen met invullen, is het verstandig om in ieder geval de eerste keer een belastingdeskundige in de arm te nemen, die zowel verstand heeft van NL als van FR belastingrecht.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account