Reageer op: Hoofdschakelaar slaat snel uit bij (dreigend) onweer

#206871

Meter en hoofdschakelaar zijn eigendom van EDF/ENEDIS. Vanaf het kapje over de onderste aansluitpunten is het côté privé en valt onder de NF C 15-100 normen. De aansluitpunten aan de bovenkant van de disjoncteur de branchement (DB) zijn côté fournisseur en verzegeld. Ooit met loodjes, nu met een plastic zegeltje. Verboden gebied, ook voor een Franse electricien.

Een triphasé installatie wil nog wel eens wat nukkiger reageren op blikseminslagen, ver weg of dichterbij. Maar dan moeten het wel heel forse klappen zijn en dat is hier zo te lezen niet het geval. Bij het vermoeden van naderend onweer wordt deze DB al zenuwachtig. Waarschijnlijk een probleem met deze DB, hoewel er ook iets in de elektrische installatie mis zou kunnen zijn. Een electricien zou voor de zekerheid kunnen controleren of de aansluitingen aan de côté client van de hoofdschakelaar wel goed zitten vast geschroefd, met name de blauwe neutrale draad. En meten of de spanningen allemaal kloppen: tussen L1, L2 L3 en “neutre” 230 volt, en tussen de drie fasedraden onderling 400 volt. Wanneer er bij normaal gebruik verder geen problemen zijn wordt de kans op een defecte DB steeds groter.

Dan moet ENEDIS langskomen en hoewel je zou vermoeden dat je als klant niets hoeft te betalen voor ingrepen aan de kant van de energieleverancier is dat helaas niet altijd het geval. Dit is hun prijslijst voor particulieren en dit een lijstje met telefoonnummers.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account