Reageer op: Populariteit Macron keldert

#206706
 bosbess
Bijdrager

Leuk ambtenarenmopje, Jako.

Wat scheepswerf STX in Saint-Nazaire betreft, die nationalisering is slechts een tijdelijke manoeuvre in de onderhandelingen met de italiaanse koper en de italiaanse regering. Macron wenst garanties dat het bedrijf (dus de werkgelegenheid) voor Frankrijk blijft behouden en niet voor de zoveelste keer naar een lage-lonenland verdwijnt, in dit geval naar China, waarmee Fincantieri sterke economische banden heeft.

Frankrijk bezat al een groot aandeel in STX en het wil zijn invloed (en de werkgelegenheid) niet kwijt in dit voor Frankrijk belangrijke strategische gebied. Dat dreigt door de italiaanse meerderheid wel te gebeuren. In het kader van de onderhandelingen vind ik het een slimme zet van Macron-Le Maire om gebruik te maken van hun droit de préemption. Fincantieri wil de scheepswerf. Die kan hij krijgen, maar mét garanties dat het bedrijf voor Frankrijk blijft behouden. Zie onder andere hier.

De rechts-liberalen kunnen voorlopig dus rustig gaan slapen. Het accoord is nog niet van tafel. Macron is een prima onderhandelaar en dat hij garanties wil voor het behoud van het bedrijf voor Frankrijk is alleen maar te prijzen.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account