Reageer op: Hamon, Mélenchon, Jadot en Macron

#195853
 bosbess
Bijdrager

Natuurlijk is onderwijs belangrijk. Daarom heeft Hollande ook gezorgd voor tienduizenden banen in het onderwijs. Helaas kreeg hij toen weer de kritiek over zich heen dat het aantal ambtenaren was toegenomen…

Ja, met de talenkennis van de Fransen is het slecht gesteld. Er bestaat ook een commissie die voor engelse internet-termen franse woorden moet verzinnen. Gevolg: zelfs op internet kunnen veel Fransen internationaal niet mee. Als ik mijn scanner wil gebruiken moet ik “scanneur” typen, maar als ik dan wil scannen moet ik op “numériser” klikken. En áls ze dan een paar woorden Engels spreken wordt het onverstaanbaar Franglais met de franse klemtóón op de laatste lettergreep, want ook de meeste franse leraren spreken Engels op die manier.

Dat onderwijs belangrijk is komt goed van pas wat betreft het basisinkomen. Uit proeven daarmee bleek immers dat door de proefpersonen vaak de gelegenheid werd aangegrepen om een studie te gaan volgen.

“In werkelijkheid valt het allemaal reuze mee”, zegt Cees over de werkloosheid. Dat geldt zeker niet voor jongeren en ouderen. Ze zijn óf niet ervaren genoeg óf te oud en te duur. En het geldt al helemáál niet voor jongeren met een arabische naam en/of een (noord)afrikaans uiterlijk. Waarschijnlijk kennen we allemaal wel een (Noord-)Afrikaan met een goede baan, maar dat zijn wel de uitzonderingen. En ouderen boven de vijftig komen sowieso vrijwel niet meer aan de slag als ze werkloos worden. Dat is de werkelijkheid waarmee steeds meer mensen worden geconfronteerd en die bepaald niet “reuze meevalt”.

Cees, ik ben geen socialist maar een sociaal-liberaal. En niet alle socialisten zijn afgunstige types, integendeel, ze strijden voor een betere wereld voor iedereen. Ik ben eigenaar van mijn huis met een hypotheek tot m’n 83e en ik voel me rijk. Want als ik om me heen kijk en naar de televisie, dan zie ik hoe het ook had gekund. Maar als mensen kastelen bezitten en zeiljachten gun ik hun dat ook van harte, of ze nu wel of niet hard hebben gewerkt. Want ongelooflijk veel mensen op de wereld werken zich hun leven lang krom in ondankbare, smerige, eentonige en slechtbetaalde banen, waarin ze ook nog gekoeioneerd worden door omhooggevallen klojo’s. Die mensen bezitten geen kastelen en zeiljachten en ze moeten hun leven lang zichzelf en hun gezinnen zien te bedruipen van een paar rotcenten.

Kom mij dus niet aan met verhalen hoe hard mensen werken en dat ze dáárom kastelen en zeiljachten verdienen. Het is gewoon oneerlijk verdeeld in de wereld en wie geluk heeft wordt rijk en wie pech heeft niet. Maar van mensen die geluk hebben gehad mag in ieder geval worden verwacht dat ze enig medegevoel hebben met mensen die het minder hebben getroffen. Helaas merk ik iedere keer weer dat die rijke mensen nauwelijks zijn te vinden. Zij hebben hard gewerkt, dus ze hebben gekregen wat hun toekomt. De rest is gewoon te lui om te werken. Punt uit. Dat vind ik asociaal.

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?