Reageer op: Waar (buta)gasfles plaatsen?

#201904
 le bricoleur
Bijdrager

De oplossing van Jos met die inverseur automatique is prima, maar ik heb ook eens het volgende meegemaakt:
De inverseur had bij Fred dat gedaan wat hij moet, namelijk omgeschakeld, maar niemand had dat in de gaten – tot ook de tweede fles leeg was, en er was geen (derde) reservefles in huis, en het was zondagmiddag.
Bij mij staan gewoon twee flessen naast elkaar, de ene aangesloten, de andere vol als reserve. Als die ene op is, wissel ik de aansluiting om (passende sleutel hangt boven de gasflessen) en zet de lege meteen in mijn auto die in dezelfde schuur staat, met de achterklep op 1,20m afstand van de gasflessen.

Nog even het volgende, om de natuurwetenschappelijke achtergrond duidelijk te maken:
Propaan en butaan is in de flessen steeds onder druk in vloeibare vorm aanwezig. In de volle flessen is ca.80% vloeibaar ‘gas’ aanwezig, de ruimte daarboven is met gasvormige butaan of propaan gevuld (daarom moeten de flessen ook steeds staan, nooit liggen, want men wil gas en geen vloeistof afnemen). Als de kraan geopend wordt daalt de druk waardoor weer vloeibaar butaan/propaan vergast, want de overgang vloeibaar -> gasvormig is druk-en-temperatuurafhankelijk.
Dit diagram maakt het duidelijk:
http://up.picr.de/28150156az.png
Bij atmosferische druk verdampt butaan rond het vriespunt (precies bij -0,5°C), propaan bij -44°C.

Ik heb overigens van de sterkere temperatuurafhankelijkheid van butaan nog geen last gehad, in de schuur daalt de temperatuur weliswaar soms tegen het vriespunt aan, maar tot nog toe was dat geen probleem.

Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account