Reageer op: 20-jarige verjaring erfgrens

#202139
 Stuurlintje
Bijdrager

De Franse wet schrijft in artikel 2272 (C.civ) dat men eigenaar kan worden door verjaring na het verstrijken van 30 jaar.

Er moet wel worden voldaan aan een aantal punten die zijn beschreven in artikel 2261 van het Frans burgerlijk wetboek (Code civil), namelijk:
– het bezit moet continue zijn, dus zonder onderbrekingen
– het bezit moet zijn verkregen op vreedzame wijze
– het bezit moet ook voor de buitenwereld zichtbaar zijn
– houders, dus bijv huurders, vruchtgebruikers kunnen zich niet beroepen op de deze verjaring.
Voor de buitenwereld moet de bezitter zich overtuigend gedragen als een eigenaar van de grond die hij in z’n bezit heeft.

Verjaring na 22 jaar zegt me niks, de wet schrijft 30 jaar (of 10 jaar als blijkt dat de bezitter de grond te goede trouw heeft verkregen door middel van een acte voor eigendomsoverdracht).

In het geval van de buurman, moet hij dus aan al deze voorwaarden voldoen om door verjaring eigenaar te worden. De vraag is of hij inderdaad al 30 jaar de grond in zijn bezit heeft.

Daarbij komt nog, dat stel dat de buurvrouw er een zaak van zou maken, de buurman ook nog eens moet kunnen bewijzen dat daadwerkelijk die dertig jaar van de grond heeft genoten, conform aan de bovengenoemde voorwaarden van artikel 2261. Hij kan wel zeggen dat hij al dertig jaar het stuk grond in z’n bezit heeft, maar dat zegt juridisch niks.

Er zijn dus genoeg juridische mogelijkheden voor uw buurvrouw om eerst op vriendschappelijke wijze haar stuk grond terug te krijgen, en mocht dat niet lukken er een zaak van te maken.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account