Reageer op: Inox dakgoten

#201676

Bonjour,

RVS oftewel roestvast (dank Jeroen) staal voor dakgoten is niet erg gebruikelijk maar het bestaat wel. Het betreft dan FTE (Ferritique Titane Étamé) oftewel ferritisch RVS, niet te verwarren met het veel bekendere austenitisch RVS dat we bijvoorbeeld in bouten, schroeven en scheepsbeslag tegenkomen. Ferritisch RVS is magnetisch en minder corrosiebestendig dan austenitisch RVS. Verzinkt staal voor goten bestaat ook maar is weer iets héél anders. Aluzinc komt ook voor maar is ook zeldzaam, ik ken het van het merk Lahera.

In mijn omgeving worden voor het overgrote merendeel gewone zinken goten gebruikt, gevolgd door van die ter plaatse gevormde aluminium goten, gevolgd door kunststof. Dat laatste vooral door buitenlandse klussers die nog niet wijzer zijn, in dit klimaat met zeer hete zomers en af en toe flinke vorst in de winter is die PVC in een paar jaar zó bros dat het vanzelf in splinters naar beneden komt. In de herkansing wordt dan meestal zink gebruikt 🙂

Dat Brico’s geen zink met soldeerwerk aanbevelen verbaast me niets. Het solderen van zinken goten is voor de gemiddelde bricoleur toch wat teveel van het goede, nog afgezien van de speciale soldeerbout met toebehoren die je ervoor nodig hebt. Verhalen als “zinc wordt ook amper nog toegepast” mogen dan misschien gelden voor de gemiddelde bezoeker van een Brico, maar zeker niet voor de professional of de op dat niveau opererende doe-het-zelver. Bedenk ook dat in sommige gevallen, bijvoorbeeld in de buurt van bepaalde monumenten, zinken of eventueel koperen goten verplicht worden gesteld. Dan is zink nog steeds de te kloppen oplossing.

Salutations, Jos

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account