Reageer op: SFR gooit abonees er uit?

#188040

Steven, in een artikeltje in le Figaro staat: le vieux réseau téléphonique sera peu à peu éteint. Dat was me al eerder opgevallen, de laatste vijf jaar is de geluidskwaliteit van onze vaste telefoon alsof we nog in de pioniersfase van 150 jaar geleden leven. Goed, die oude telefooncentrales moeten er dus uit. Blijf je wel zitten met een op het platteland nog veel oudere infrastrucuur, de telefoonbekabeling die vaak al meer dan een halve eeuw in weer en wind poogt de verbinding tussen centrale en abonnee in de lucht te houden. Soms wordt er een stukje vernieuwd, connectors vervangen, een grijze plastic verbindingsdoos boven in een paal weer waterdicht gemaakt. Maar dat gebeurt alleen als het echt niet anders kan. En een burgemeester klaagt dat hij zelfs met de prefectuur geen goede verbinding heeft. En dan staat het centralistische bestuurlijk raderwerk van Frankrijk stil. Zelfs France Télécom / Orange begrijpt dat je dan op je tellen moet gaan passen.

Wat ik me nu afvraag: wij zitten nog steeds met een kilometer of elf aan telefoondraad tussen ons huis en de NRA (Noeud de Raccordement). Omdat na een kilometer of zes het over en uit is met zo’n hoogfrequent adsl signaal, te zwak geworden, zal ook het moderniseren van de telefooncentrales weinig verandering kunnen brengen in deze natuurkundige wetten. Hoe langer en dunner de bedrading, hoe hoger de frequentie van het signaal dat je er doorheen stuurt, des te groter is de verzwakking. Ook dan blijft een adsl verbinding onmogelijk en kun je dus geen gebruikmaken van VOIP (Voice Over IP), telefoneren via je internetverbinding. Of via je wifi netwerkje appen tot je een ons weegt.

Wanneer je dan ook in een gebied zit waar je het mobiele telefoonnetwerk op moet zoeken door naar buiten te gaan en op een wat gunstiger hoger gelegen plek hoopt één streepje signaal te zien verschijnen, dan wordt het toch wat lastiger. Niet echt ideaal wanneer iemand voor een noodgeval de dokter, de brandweer of de politie zou moeten bellen. De facto helemaal geen telefoon (meer). Zijn alleen de peripheren de klos? Een primitieve mensensoort dat de vrijwillige keuze heeft gemaakt te gaan wonen in gebieden waar voorheen geen mens zich waagde en dappere ridders in diepe wouden vuurspuwende draken bestreden. Nee, want ook allerlei alarmvoorzieningen in gebieden waar beschaafde, meer ontwikkelde mensen wonen, de stedelijke omgeving dus, werken nog steeds via een betrouwbaar gebleken vast telefoonnet. Om dit terzijde dan toch terug te brengen naar het begin: France Télécom / Orange gooit alle vaste telefoon abonnees er uit.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account