Reageer op: Le tableau électrique: alles op een rij.

#201348

Christian, in de elektronica bestaan “backplane” systemen al vele decennia. Een inkijkje in een meetsysteem van Tektronix, de onvolprezen TM500 serie. Daar achterin zie je groene connectors. Je schuift er meetmodules in die hun voedingsspanning aangereikt krijgen via deze “backplane” en waar je ook allerlei signalen tussen meetmodules onderling eenvoudig kunt realiseren. Waar kennen we dat ook al weer van? Een apparaat dat lezers van vóór het laptop/smartphone tijdperk wel vaker hebben gezien en soms ook wel opengemaakt: de pc, ook voorzien van een “backplane“.

Elektra: de evolutie vordert hier langzamer doch gestaag en eigenlijk waren de peignes de raccordement (bus bars) in de groepenkasten een eerste stap in de richting van een compleet “bus-board” systeem. De concurrentie zit ook niet stil, ABB introduceerde een aantal jaren geleden ook al iets nieuws. Maar Legrand heeft het concept tot een grote mate van perfectie verder doorontwikkeld, chapeau.

Maar wat kan dat mooi zijn: een groepenkast die keurig bedraad is door een vakman oude stijl. Strak, kabelbindertjes waar nodig, keurig recht, overal gelijke bochtjes, op de millimeter precies gemonteerd. De realiteit laat echter een ander beeld zien, spaghetti vlechters aan het werk geweest. En voor de nieuwbouw geldt als grote voordeel van dit soort nieuwe systemen: het werkt zoveel sneller en bedradings- en montagefouten dring je er enorm mee terug. Je kunt verbindingsklemmen te vast of te los aandraaien. In het ergste geval krijg je door overgangsweerstanden warmte ontwikkeling die brand in de groepenkast kan veroorzaken of een groepenkast module – ID of disjoncteur – bezwijkt. Vandaar dat ze bij ABB tegenwoordig wanneer spullen defect terugkomen, graag met een stukje originele bedrading er nog aan vast, eerst checken of het “koppel” waarmee verbindingen zijn aangedraaid wel correct is. Zo niet, dan wordt het een wat lastig garantie verhaal voor de inzender. Vandaar dat de electriciens tegenwoordig niet de momentsleutel, een oude bekende van Christian uit de autotechniek, maar een moment schroevendraaier geacht worden in hun gereedschapskist te hebben.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?