Reageer op: Boiler of doorstroom heetwater?

#201341

Henk,

1/ Een snelcursus Franse elektra, waar gelukkig dezelfde natuurkundige wetten gelden als elders op deze wereld, daar kan Parijs niets aan veranderen. Om te beginnen een bekende tabel met daarin de diverse vermogensvarianten voor je aansluiting, de zg. puissance souscrite:

EDF puissance souscrite

Zoals je ziet gaat deze EDF info nog uit van monophasé aansluitingen tot en met 18 kVA, vandaar die vermelding van 90 ampère. Tegenwoordig gaan nieuwe aansluitingen niet hoger dan 12 kVA in enkelfase. Voor triphasé geldt dus per fase een max van 30 ampère voor jullie huis, of 25 A voor 15 kVA, zoals hieronder geïllustreerd aan de hand van een wat oudere disjoncteur de branchement:

Driefase hoofdschakelaar

2/ Hoe verdelen we de lasten, niet alleen in de politiek een steeds terugkerend thema, maar ook bij de triphasé aansluiting. Helaas slaat de DB af wanneer slechts op één van de fasedraden de belasting boven de 30 ampère uitkomt. Alle drie de fases liggen er dan uit, ongemakkelijk. Of wanneer de hele installatie achter één driefase aardlekschakelaar hangt en er ergens in huis een foutstroom boven de 30 mA naar aarde ontstaat: alles zonder stroom. Vandaar dat in de laatste revisie van de Nederlandse NEN 1010 normen zo’n aardlekschakelaar niet meer is toegestaan wanneer er ook zuivere enkelfase groepen achter hangen. In Frankrijk waren ze daar al eerder achter gekomen, zie bijvoorbeeld dit schema.

3/ 11 kVA is veel: onze monophasé aansluiting is 12 kVA, de DB slaat dus af boven de 60 ampère. Plus ongeveer 1,15 reserve + nog wat thermische traagheid en dan zit je tegen de + 25% vergeleken met I nominaal.

Met 11 kVA in mono ga je het dus niet redden, tri is hier de boodschap, 11 kVA keurig verdelen over de trois phases en dan verbruikt deze doorstroom geweldenaar, een (incidentele) belasting per fase van grofweg 16 ampère. Dan hou je per fase dus nog een “headroom” over van nominaal 14 ampère + in de praktijk nog iets.

4/ Vandaar dat je dit soort doorstromers in LDF niet veel tegenkomt, wel in het VK en Duitsland. Je moet een stevige aansluiting hebben, en de meeste Franse huishoudens zijn al blij met 9 of 12 kVA. Wat zijn je overwegingen om voor een doorstromer te willen kiezen en geen gewone chauffe-eau? Altijd warm water? Maar dat gemak levert dan een groter risico op – voor onwetende gasten – dat de hele installatie er uit klapt wanneer op slechts één van de fases tegelijkertijd ook een wasmachine, vaatwasser, wasdroger, koffiezetapparaat, waterkoker etc. energie vragen voor het opwarmen of drogen van hun inhoud.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?