Reageer op: spots à encastrer doorlussen?

#201314

Franse electriciens en ook sommige inspecteurs van de Consuel nemen de normen erg letterlijk: ze worden meer dan peu nerveux wanneer je voor verlichting 2,5 mm² draad gebruikt. Bovendien: met al die LED verlichting van tegenwoordig is 1,5 mm² dik genoeg.

Voor spots geldt nog steeds hetgeen er in de vorige versie van de NF C 15-100 normen al stond onder punt 771.314.2.3 Eclairage. Dans le cas de spots ou de bandeaux lumineux, on compte un point d’éclairage par tranche de 300 VA dans la même pièce.

Het is verstandig om de groepen voor stopcontacten en lichtpunten te verdelen over twee of meer aardlekschakelaars. Klapt er één aardlekschakelaar uit, dan staat niet meteen het hele huis zonder verlichting. Spreiding van aansluitpunten over vertrekken en/of verdiepingen valt aan te bevelen. Maar dat is vrijwillge fine-tuning. De afgelopen 13 jaar twee keer een probleem gehad: een aardlekschakelaar die terecht reageerde op een lekkende chauffe-eau beneden in de kelder en een keer een automaat die vond dat er te veel stroom werd verbruikt in de keuken: koffiezet apparaat, waterkoker en nog wat zware jongens. Perfectionisme is leuk, maar wanneer je daarvoor bijv. 20% meer kosten aan leiding aanleg / omleg moet gaan maken om een mogelijk probleem dat zich eens in de tien jaar zou kunnen voordoen te tackelen dan lijkt une pause de réflexion op zijn plaats.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account