Reageer op: wel of niet geaard stopcontact

#199254

Onder het motto beter laat dan nooit, en omdat de regen me naar binnen heeft verdreven, nog een aanvullende opmerking bij deze aardingsdiscussie van vorig jaar. Alleen van belang voor hen die nog een inspectie van de elektrische installatie door de Consuel voor de boeg hebben. Tussen die aardpinnen van stopcontacten en het centrale aardpunt in de groepenkast moet de weerstand minder dan twee Ohm bedragen. Met de meters zoals hierboven genoemd meet je wel of die aarde er inderdaad is, maar het meten van dit soort zeer lage weerstandswaarden lukt met de standaard multimeters niet. Die werken met een teststroom van hooguit een paar milli-ampère, en daarmee krijg je geen betrouwbaar resultaat te zien. Je moet daarvoor meten met stromen in de orde van grootte van een paar honderd milli-ampère.

Wanneer alles goed gemonteerd is en er kwalitatief goede stopcontacten gebruikt zijn kom je niet snel in de gevarenzone. Maar wanneer je te goedkoop materiaal gebruikt en dan ook nog eens een stel stopcontacten “daisy-chained” (répiquage), dan kun je problemen verwachten met een ijverige Consuel inspecteur. Die heeft een handig metertje bij zich dat een tevreden “beep” laat horen wanneer er minder dat twee Ohm gemeten wordt. Of het apparaatje zwijgt onheilspellend. Anderhalf jaar geleden liep een Brit tegen dit soort problemen op.

En wat het zelf meten van de aardingsweerstand betreft die hier in Frankrijk vanwege het zogenaamde TT stelsel 100 Ohm of lager moet zijn: dat kun je door een gediplomeerde electricien laten doen, maar voor het zelfde bedrag koop je tegenwoordig niet onverdienstelijke aardingsmeters.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?