Reageer op: Qooker niet toegestaan in Frankrijk???

#200113
 wilm
Bijdrager

Ook van mijn kant misschien mosterd na de maaltijd, maar misschien toch nog op tijd om schade te voorkomen.

Laat ik beginnen met de prettige mededeling dat de Nederlandse Quooker geen verboden product is in Frankrijk, net zo min als de minstens even goede en betaalbaarder Grohe RED; wie zo’n kraan online wil bestellen kan gewoon straffeloos zijn gang gaan, er staan geen gevangenisstraffen op, koper noch verkoper zal achter de tralies belanden.

Opmerkelijk, toch zijn er in LDF vrijwel geen verkooppunten te vinden voor dit type kraan. Waarom wil Frankrijk niet aan de kokende kraan? Is het de consument die het niet vertrouwt, is het omdat het geen Frans merk is, of is er iets anders aan de hand waardoor dit land niet wordt overstroomd met Quookers?

Ja, er is iets anders aan de hand, het heeft alles te maken met de paternalistische overheid.
Denk ik aan Frankrijk dan denk ik onwillekeurig aan “wees niet bevreesd gij klein kuddeke, want het heeft uw vader behaagd (…u het koninkrijk te geven.)” Ik kom daarop omdat de Franse wetgever zichzelf graag profileert als hoeder, bezorgd wakend over een kudde van ruim zestig miljoen inwoners. En die allen in hun onnozelheid moeten worden beschermd tegen de gevaren des levens, met bijgevolg de productie van een krankzinnige hoeveelheid regels. Wellicht zouden we dit zieke land in dit verband beter Krankrijk kunnen noemen, maar dit terzijde.

Dit gezegd hebbend, keer ik terug naar de vraag van Timo: mag de installateur wel of niet een Quooker installeren?

Om het risico van brandwonden te beperken heeft de overheid de maximum temperaturen van drinkwater vastgelegd.
In de “Code de la Construction et de l’Habitation, arrest 23 juin 1978, titre III, laatstelijk gewijzigd 30 november 2005, is vastgelegd dat de watertemperatuur gemeten aan de mond van de kraan mag bedragen:
– toiletruimten maximaal 50 graden
– overige ruimtes woongebouwen 60 graden
– keukens en buanderies van ruimtes waar publiek wordt ontvangen 90 graden (mits voorzien van waarschuwing etc etc.)

Dit arrest maakt de aanschaf van die Nederlandse Quooker niet onmogelijk maar wel feitelijk overbodig.

Het antwoord is dus: ja, iedereen mag de Quooker kopen of verkopen, maar de installateur die volgens voorschrift van de fabrikant installeert overtreedt de wet en is daarom niet verzekerd voor b.v. letselschade.
Gebeurt er iets, dan kan de installateur op de blaren gaan zitten.

Wilm

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account