Reageer op: Afkoeling kamer met dikke muren

#199811
 wannox
Bijdrager

Opwarmen
Aangekomen bij ons huis scheen er een stalend zonnetje en er lag een flink pak sneeuw. De voordeur zat volop in de zon en voelde zelfs warm aan. Later heb ik nog gemeten en de deur was 25 graden. Helaas, binnen was het stervens koud, de thermometer op tafel gaf 4 graden aan.

Het opwarm grafiek is een beetje rommelig en niet constant. Dat komt omdat de hout kachel nog uit was en de enige verwarming een elektrische ventilator kacheltje was. Pas na een paar dagen, daar waar de langere hogere waarden te zien zijn, was de hout kachel in de ruimte ernaast aan. Als ik aan het klussen ben valt het wel mee, maar s’avonds een beetje warmte is wel lekker.

Voor alle zekerheid heb ik de buiten thermometer nog wat meer van het huis af gezet, hij zit nu aan de tralies van het raam aan de noordkant waar nooit zon komt. Ik had ook de indruk dat als het binnen warmer werd, de buiten temperatuur wat omhoog ging. De binnen thermometer heb ik voor alle zekerheid ook een stuk meer naar binnen verplaatst.


Opwarm grafiek

 afkoelen
nog een keer afkoelen

4 weken met afkoelen
Grafiek van bijna 4 weken met afkoelen en daarna heel langzaam opwarmen , de lente komt !

Wat ik niet begrijp is dat de temperatuur binnen op het eind iets stijgt, terwijl de buitentemperatuur weliswaar stijgt, maar nog steeds onder het niveau van binnen blijft. Ik zou verwacht hebben dat de binnentemperatuur hooguit wat langzamer daalt. Is daar een verklaring voor of valt dit binnen de marge van de meetnauwkeurigheid?
Frans

De sensors heb ik eerst een paar weken lang met elkaar vergeleken, samengebonden met een stukje plakband. Ze waren keurige gelijk, +- 0.1 graad. Maar dat was bij kamer temperatuur, ca 20 graden, bij een paar graden boven nul kan het wel iets anders zijn.

Wim, mocht je nog meer willen meten: spiek eens in een door de CSTB uitgevoerd onderzoek naar wat de isolation mince nu werkelijk voorstelt.
Rob

Ik heb dat rapport gelezen, al een paar keer trouwens, en ik vind het steeds weer zonde dat ze niet ook een niet geïsoleerde blokhut hebben gemeten.
Elektriciteit is een ander probleem. Ik zit ook aan het einde van zo’n bovenleiding. Meestal stopt mijn meting ook na een paar dagen als het geonweerd heeft. Nu draait het al bijna een maand zonder problemen.

Jouw opmerking bracht me wel op het idee om de netspanning ook eens te meten, elk uur een meting. Ik heb een oude niet gestabiliseerde voeding gevonden en met een 1K weerstand heb ik 8 tot 12 volt bij 180 tot 260 volt ingangsspanning. Dat komt op het zelfde stopcontact als de acculader, zo krijg ik nog een paar metingen binnen als de stroom uitgevallen is. Ik ben benieuwd wat dat wordt.
wimb

Zoals het hamertje thuis tikt, tikt het nergens

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account