Afkoeling kamer met dikke muren

Dit onderwerp bevat 4 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 4 maanden geleden door Rob van der Meulen.

  • Auteur
    Berichten
  • #199810
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Omdat ik wel eens wilde zien hoe nu mijn “dikke muren” huis afkoelt als ik er niet ben heb ik een dubbele thermometer geïnstalleerd. Elk uur gaan de binnen en buiten temperatuur via de computer naar een file in de Dropbox. Zolang het niet onweert en dus de hoofdschakelaar er niet uitklapt, kan ik op afstand de temperaturen aflezen.
    Afkoeling kamer met dikke muren
    Het begint op de avond van 16 jan. De verwarming gaat uit, de volgende ochtend nog even aan, daarna daalt het langzaam tot 6 graden. Laatste dag in de grafiek is 22 jan.
    De buiten temperatuur (onder) varieert meer, maar de schommelingen komen sterk verzwakt (10x?) naar binnen. De ruimte is niet geïsoleerd, het raam waar de beide thermometers hangen heeft wel dubbel glas.
    Op dit moment 23 jan 22h00 is het buiten 0 en binnen 4.9, het daalt nog steeds.
    Voor de liefhebbers is het Excel bestand met de grafiek hier te vinden.
    Dit is voor informatie, ik hoop ooit dezelfde meting te doen met een geïsoleerde ruimte. Gewoon nieuwsgierigheid

    wimb

    #199813
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Prachtig Wim!
    Wat ik niet begrijp is dat de temperatuur binnen op het eind iets stijgt, terwijl de buitentemperatuur weliswaar stijgt, maar nog steeds onder het niveau van binnen blijft. Ik zou verwacht hebben dat de binnentemperatuur hooguit wat langzamer daalt. Is daar een verklaring voor of valt dit binnen de marge van de meetnauwkeurigheid?

    Frans

    #199814

    Wim, mocht je nog meer willen meten: spiek eens in een door de CSTB uitgevoerd onderzoek naar wat de isolation mince nu werkelijk voorstelt, ooit voorwerp van heftige discussies tussen gelovigen en wat meer empirisch ingestelde lieden. Er past vast nog wel meer meetapparatuur in je huis, kijk maar naar wat de onderzoekers allemaal hebben geïnstalleerd in hun twee testopstellingen. Ook op het oude forum – nog dank voor je reddingswerkzaamheden daarvoor met je digitale Sint Bernard hond uit de Alpen daar bij Genève – een paar keer aanleiding om van mening te verschillen.

    Jouw grafiekje doet me denken aan huiswerk dat ik nog geparkeerd heb. Sinds de ERDF bij ons in de buurt nieuwe transformatoren heeft geïnstalleerd (renforcement du réseau) komt er nu en dan meer dan 245 volt uit het stopcontact. Dit tot verdriet van een voedingstrafo voor een Asus laptop die samen met diverse lampen zijn verblijf op aarde aanzienlijk ingekort zag. Tijd voor een longitudinale studie, hoewel een 24-uurs grafiekje ook een aardige indruk kan geven. Maar dat is dan niet de campagne en bout de ligne, maar het zich meestal braaf gedragende Liander netwerk in Amsterdam.

    Rob

    #199811
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Opwarmen
    Aangekomen bij ons huis scheen er een stalend zonnetje en er lag een flink pak sneeuw. De voordeur zat volop in de zon en voelde zelfs warm aan. Later heb ik nog gemeten en de deur was 25 graden. Helaas, binnen was het stervens koud, de thermometer op tafel gaf 4 graden aan.

    Het opwarm grafiek is een beetje rommelig en niet constant. Dat komt omdat de hout kachel nog uit was en de enige verwarming een elektrische ventilator kacheltje was. Pas na een paar dagen, daar waar de langere hogere waarden te zien zijn, was de hout kachel in de ruimte ernaast aan. Als ik aan het klussen ben valt het wel mee, maar s’avonds een beetje warmte is wel lekker.

    Voor alle zekerheid heb ik de buiten thermometer nog wat meer van het huis af gezet, hij zit nu aan de tralies van het raam aan de noordkant waar nooit zon komt. Ik had ook de indruk dat als het binnen warmer werd, de buiten temperatuur wat omhoog ging. De binnen thermometer heb ik voor alle zekerheid ook een stuk meer naar binnen verplaatst.


    Opwarm grafiek

     afkoelen
    nog een keer afkoelen

    4 weken met afkoelen
    Grafiek van bijna 4 weken met afkoelen en daarna heel langzaam opwarmen , de lente komt !

    Wat ik niet begrijp is dat de temperatuur binnen op het eind iets stijgt, terwijl de buitentemperatuur weliswaar stijgt, maar nog steeds onder het niveau van binnen blijft. Ik zou verwacht hebben dat de binnentemperatuur hooguit wat langzamer daalt. Is daar een verklaring voor of valt dit binnen de marge van de meetnauwkeurigheid?
    Frans

    De sensors heb ik eerst een paar weken lang met elkaar vergeleken, samengebonden met een stukje plakband. Ze waren keurige gelijk, +- 0.1 graad. Maar dat was bij kamer temperatuur, ca 20 graden, bij een paar graden boven nul kan het wel iets anders zijn.

    Wim, mocht je nog meer willen meten: spiek eens in een door de CSTB uitgevoerd onderzoek naar wat de isolation mince nu werkelijk voorstelt.
    Rob

    Ik heb dat rapport gelezen, al een paar keer trouwens, en ik vind het steeds weer zonde dat ze niet ook een niet geïsoleerde blokhut hebben gemeten.
    Elektriciteit is een ander probleem. Ik zit ook aan het einde van zo’n bovenleiding. Meestal stopt mijn meting ook na een paar dagen als het geonweerd heeft. Nu draait het al bijna een maand zonder problemen.

    Jouw opmerking bracht me wel op het idee om de netspanning ook eens te meten, elk uur een meting. Ik heb een oude niet gestabiliseerde voeding gevonden en met een 1K weerstand heb ik 8 tot 12 volt bij 180 tot 260 volt ingangsspanning. Dat komt op het zelfde stopcontact als de acculader, zo krijg ik nog een paar metingen binnen als de stroom uitgevallen is. Ik ben benieuwd wat dat wordt.
    wimb

    #199812

    Eind 2008 stond dit over de boven- en ondergrenzen van de netspanning vermeld:

    – 230 V entre un fil phase et un fil neutre ou tension monophasée.
    Conformément aux dispositions réglementaires, les tensions au point de livraison BT sont comprises entre 207 et 244 volts en monophasé et entre 358 et 423 volts en triphasé
    .

    Met dat in het achterhoofd dacht ik misschien nog een case te hebben, maar de normen zijn inmiddels veranderd, uit de algemene voorwaarden van de EDF en de ERDF:

    La tension nominale est de 230 V en courant monophasé et de 400 V en courant triphasé.
    ERDF maintient la tension de fourniture au point de livraison à l’intérieur d’une plage de variation fixée par décret : entre 207 V et 253 V en courant monophasé, et entre 360 V et 440 V en courant triphasé.

    Een paar jaar geleden dacht ik nog: o.k., renforcement du réseau, uitstekend. Nu kijk ik daar iets anders tegen aan. Om te voorkomen dat er mensen aan het eind van de lijn te weinig spanning krijgen kan de ERDF natuurlijk een zwaardere transformator installeren (minder verliezen) en tegelijkertijd op die trafo een paar wikkelingen hoger aftappen zodat je een iets hogere spanning je netwerk instuurt. Wanneer de oude te dunne bedrading (koper is duur) niet wordt vervangen voorkom je weliswaar dat tijdens spitsuur de spanning te veel omlaag gaat, maar de keerzijde van de medaille is dat er gemiddeld een wat hogere spanning bij de abonnee binnenkomt.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?