Reageer op: Aanleg elektrische installatie

#200547

Dat zijn de voor de nieuwkomers hier soms moeilijk te doorgronden regels van de zg. décompte. Over het algemeen vergen de teksten in de Franse NF C 15-100 wetgeving enige aandacht van de lezer, een cursus begrijpend lezen en Frans ambtelijk taalgebruik zijn niet overbodig, maar in dit geval hoop ik dat bijgaande kopie uit het “grote boek” voor zich spreekt: de regels.

Het maximaal aantal lichtpunten per circuit d’éclairage is acht, in de praktijk meestal beveiligd met een automaat van 10 ampère. Per lichtpunt maximaal 300 watt, mag ook een kroonluchter zijn met heel veel lampjes, of een serie halogeen spotjes mits in hetzelfde vertrek. Of een “prise commandée“, waar in de praktijk vaak toch weer veel te zware belastingen (elektrisch kacheltje) op worden aangesloten dan waarvoor ze bedoeld zijn. Telt als één verlichtingspunt.

Tel uit je winst, of eerder gezegd je verlies: het drievoudige stopcontact telt voor twee aansluitpunten vanuit je groepenkast gezien. Je kunt dus beter twee dubbele monteren die elk voor één tellen, dat levert een extra stopcontact op. Want die tellen mee in wat er per kamer minimaal aanwezig moet zijn. Anders gezegd: per groep kun je door het vermijden van de enkelvoudige en de drievoudige boîtiers meer stopcontacten kwijt. In oud-archief moet ergens nog een wat uitvoerigere toelichting staan voor het geval dit allemaal wat te cryptisch is.

Wat die combischakelaar betreft een kleine preek van uw zondagochtend elektro dominee. Omdat groepen voor licht en stopcontacten in Frankrijk gescheiden moeten zijn heb je helaas wat meer bedrading nodig dan in Nederland. De fasedraad (1,5 mm²) naar de lichtschakelaar komt van een aparte groep, dus één draad meer dan in Nederland gebruikelijk. In Nederland verboden (één uitzondering slechts): twee groepen door één buis. In LDF toegestaan. En telt twee maal mee: zowel één socle de prise de courant en ook nog als een point d’éclairage.

Elders onlangs ook nog wat vragen beantwoord die nog niet eerder aan bod kwamen op dit forum. Zodra de elektranormen hier – hoop dat het allemaal doorgaat – per 15 juni van dit jaar vereenvoudigd gaan worden misschien nog handig om te verwerken in een versie 3 van de elektra inleiding op deze website.

©2023 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?