Aanleg elektrische installatie

Dit onderwerp bevat 22 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 3 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #200526
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Uitvoerig heb ik de uitstekende informatie gelezen op https://infofrankrijk.com/wonen-2/klussen/elekticiteit/

    Blijft voor mij nog onduidelijkheid over de telling van stopcontacten en schakelaars voor het maken van groepen.
    Als ik een combi-schakelaar heb met stopcontact hoe wordt dit geteld, als schakelaar of stopcontact?
    Hoe wordt een dubbel stopcontact geteld, als één of als twee contacten?

    Bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoord.
    Met vriendelijke groet
    Paul

    #200547

    Dat zijn de voor de nieuwkomers hier soms moeilijk te doorgronden regels van de zg. décompte. Over het algemeen vergen de teksten in de Franse NF C 15-100 wetgeving enige aandacht van de lezer, een cursus begrijpend lezen en Frans ambtelijk taalgebruik zijn niet overbodig, maar in dit geval hoop ik dat bijgaande kopie uit het “grote boek” voor zich spreekt: de regels.

    Het maximaal aantal lichtpunten per circuit d’éclairage is acht, in de praktijk meestal beveiligd met een automaat van 10 ampère. Per lichtpunt maximaal 300 watt, mag ook een kroonluchter zijn met heel veel lampjes, of een serie halogeen spotjes mits in hetzelfde vertrek. Of een “prise commandée“, waar in de praktijk vaak toch weer veel te zware belastingen (elektrisch kacheltje) op worden aangesloten dan waarvoor ze bedoeld zijn. Telt als één verlichtingspunt.

    Tel uit je winst, of eerder gezegd je verlies: het drievoudige stopcontact telt voor twee aansluitpunten vanuit je groepenkast gezien. Je kunt dus beter twee dubbele monteren die elk voor één tellen, dat levert een extra stopcontact op. Want die tellen mee in wat er per kamer minimaal aanwezig moet zijn. Anders gezegd: per groep kun je door het vermijden van de enkelvoudige en de drievoudige boîtiers meer stopcontacten kwijt. In oud-archief moet ergens nog een wat uitvoerigere toelichting staan voor het geval dit allemaal wat te cryptisch is.

    Wat die combischakelaar betreft een kleine preek van uw zondagochtend elektro dominee. Omdat groepen voor licht en stopcontacten in Frankrijk gescheiden moeten zijn heb je helaas wat meer bedrading nodig dan in Nederland. De fasedraad (1,5 mm²) naar de lichtschakelaar komt van een aparte groep, dus één draad meer dan in Nederland gebruikelijk. In Nederland verboden (één uitzondering slechts): twee groepen door één buis. In LDF toegestaan. En telt twee maal mee: zowel één socle de prise de courant en ook nog als een point d’éclairage.

    Elders onlangs ook nog wat vragen beantwoord die nog niet eerder aan bod kwamen op dit forum. Zodra de elektranormen hier – hoop dat het allemaal doorgaat – per 15 juni van dit jaar vereenvoudigd gaan worden misschien nog handig om te verwerken in een versie 3 van de elektra inleiding op deze website.

    #200548
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Een combi-schakelaar met stopcontact bestaat uit twee dingen die elektrisch van elkaar gescheiden moeten zijn. Dus 5 draden, 3×2.5 voor het stopcontact en minimaal 2×1.5 voor de schakelaar.

    een dubbel stopcontact telt voor 1, zie het plaatje:

    wimb

    #200541

    Toch handig zo’n oud archief. Elders gaan meters papieren en tera-byte aan digitale dossiers naar shredders die zich ontfermen over allerlei zaken die een paar jaar later opnieuw moeten worden uitgevonden. Hier gelukkig nog onder muisklik bereik, een wat uitgebreidere toelichting.

    #200542
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Heren hartelijk dank, het is duidelijk.
    @zondagochtend elektro dominee U een spanningsvolle dag gewenst!

    #200543
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wat ben ik blij dat de elektrodominee weer aan boord is, noblesse oblige, maar voor mij was het beantwoorden van de elektra vragen (ook via de PB) toch een hapje om te eten met lange tanden. Rob doet het gelukkig met geduld, kennis en plezier.

    #200529
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hetgeen Rob op zondag probeerde uit te leggen is voor mij een eenvoudige regel:
    vermeid elk oneven aantal stopcontacten, want daarmee verlies je steeds een stopcontact op je décompte.

    #200530
     Noë
    Sleutelbeheerder

    stomme fout, maar de reactietijd is afgelopen:
    vervang: vermeid elk oneven aantal stopcontacten
    door: vermijd elk oneven aantal stopcontacten

    #200537
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @ROB
    Onderstaande tekst begrijp ik niet goed:

    6.1. De hotelschakeling (officieel wisselschakeling), hetzelfde lichtpunt met twee schakelaars bedienen, heet in Frankrijk toepasselijk een va et vient circuit. Daar is een aardige variant op, waarmee je met drukknoppen (boutons poussoir) een relais bedient. Deze télérupteur – in de groepenkast of in een doorvoerdoos ondergebracht – schakelt dan de lamp in of uit. Kenmerkend voor de mechanische (dus relais) uitvoeringen is de stevige klik die uit de groepenkast klinkt, of ergens uit de muur waar hij is ingebouwd. Handig als je eens in kaart wilt brengen waar wat zit van de elektrische installatie, auditief spoorzoeken. Er is ook een geruisloze, elektronische variant te koop, de télérupteur silencieux. Iets duurder, gaat langer mee en vooral veel stiller. En met zo’n télérupteur schakeling kun je net zoveel boutons aanbrengen als je zou willen. Wanneer je uit drie of meer punten een lamp wil bedienen, is dit de oplossing. Ook uitbreidingen zijn makkelijk uit te voeren.

    Betekent dit dat als ik op 2 punten het licht aan/uit wil schakelen, ik eigenlijk va-vient schakelaar nodig heb?

    Groeten
    Paul

    #200538

    Paul, don’t you worry, je kunt een télérupteur indien je dat zou willen zelfs gebruiken als een enkelvoudige aan/uit schakelaar. Technisch geen enkel probleem, alleen wat aan de dure kant. Die uitleg had ik indertijd nodig als bruggetje van de voor de meeste Nederlanders vertrouwde term hotelschakelaar naar de Franse aanpak. Zie ook dit schema getekend voor de unipolaire uitvoering (in het midden). Je kunt het geloven of niet: de Franse wetgever heeft hiervoor geen nadere regels gesteld.

    Rob

    #200539
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Pffffffffft, ben ik gerustgesteld, bedankt.

    Qua kabels, kan ik voor een klein huis 63m² de grijze conduit annellé waarin de draden al zijn doorgetrokken gebruiken? Of kan ik beter zelf de zwarte kabel hierin doortrekken? In de voortgetrokken buis zitten de draden gewoon los. Is dit voor mijn doel toegestaan?

    Vriendelijke groet
    Paul

    #200531

    Alleen wanneeer je ergens in een moeilijk bochtig traject een leiding in de muur zou willen wegwerken, dan pas zou ik elektrapijp met bedrading nemen. Ik meen dat Christian daar een keer een foto van heeft laten zien, hoe iemand als in een spoorweg emplacement alle (haakse) bochten van de grote pierres had gevolgd. Daar kom je wanneer je het hebt dichtgepleisterd met geen enkele trekveer meer doorheen, tenzij je het fasegewijs zou aanleggen. Bovendien: het kleuren assortiment is niet erg uitbundig: alleen bruin (rood/zwart) + blauw + geel/groen. En je hebt vanaf je boutons poussoir maar twee draden van 1,5 mm² nodig, één draad te veel dus. Zonde, ook wanneer je die prewired conduits elders gebruikt is het maar de vraag of de afgeknipte stukken nog van pas komen.

    Draden los in de buis: de enige eis die de normen stellen is dat er sprake is van een tweevoudige isolatie: de pvc omhulling van de elektradraad zelf + plastic buis is dus voldoende. De “dikke” grijze of zwarte kabels in buis verwerken: kan, maar lastig en hoeft niet. Voornamelijk in een industriële omgeving. Dan krijg je de metro stijl van aanleggen, zie pagina 8 alhier. Meer over canalisations et mode de pose in deze Fil Pilote uitgave van Promotelec. En nog wat aanwijzingen van, nauwelijks een verrassing, David & Thierry. En nog een schema, hoewel ik daar gewoon een disjoncteur van 10 ampère zou hebben ingetekend.

    #200532

    Het laatste schema met de juiste link.

    #200533
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Rob, bedankt maar weer, je bent er druk mee en dat waardeer ik!

    #200534
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Rob,
    op 06-02 bedoelde je zeker deze foto, die ik ooit van René v.L. ontvangen heb.

    #200535

    Christian, die bedoelde ik. En wanneer alles gepleisterd zou worden dan verdwijnt ook de boîte de dérivation uit het zicht. Visueel fraai, volgens de normen helaas niet toegestaan want: Les couvercles des boîtes de connexion et d’encastrement doivent toujours rester accessibles. En zou je er een grijze Vmvk kabel in willen vlechten, ook dan geen zegen van de Franse regelgever want: Les câbles ou conducteurs isolés encastrés ou noyés directement sont interdits. Maar vergeleken met een driefase bedrading gehuld in uiterst authentieke katoenen isolatie, geen deugdelijke aarding en geen aardlekschakelaar valt dit soort zonden nog wel mee……En zelfs wanneer je na een uur over koetjes en kalfjes praten, over la chasse en ga zo maar door uiteindelijk voorzichtig de suggestie naar voren brengt dat er wellicht iets verbeterd zou kunnen worden dan krijg je als dank nog een keer je glas volgeschonken. Maar veel indruk maakt dat allemaal niet op de gemiddelde bewoner van la France profonde. Terwijl het wat veiliger maken van een oude elektrische installatie niet meteen de hoofdprijs hoeft te kosten. Een praktijkvoorbeeld.

    #200536
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Rob,
    wat is Frankrijk toch een vreemd mengsel van
    OUD, mooi maar niet zo erg veilig, en
    NIEUW, veilig, maar met een overmaat aan regeltjes en eisen vooral wat betreft telecommunicatie.

    #200540
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @Rob,
    Nog even over de télérupteur.
    heb ik het goed begrepen dat ik slechts één télérupteur voor alle hotelschakelingen of moet ik voor iedere hotelschakeling een aparte télérupteur installeren?

    Vriendelijke groet
    Paul

    #200527

    Per hotelschakeling die 1 lichtpunt bedient (kan uiteraard meer dan 1 lamp zijn) heb je een eigen telerupteur nodig. En die zou je in theorie met een oneindig aantal boutons poussoirs kunnen bedienen, maar dan loop je tegen de limiet van je budget op. In dat geval valt te overwegen de bank in Frankfurt te vragen om nog wat geld bij te drukken……Kijk ook even naar deze langzamerhand klassieke link.

    #200528
     Noë
    Sleutelbeheerder

    In principe heb ik ‘slechts’ 2 hotelschakelingen, dus dat valt mee.

    #200544
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Zonet nog deze link gevonden met de simulatie van een télérupteur (ietsje naar beneden scrollen). Mijn kleinzoon zou zeggen: Opa Christian, mag ik nog eens met je computermuis het licht aan en uit doen?

    Behalve meer dan één lamp vanuit een télérupteur-systeem te schakelen (maar dan allen tegelijk) is het ook mogelijk meerdere lichtpunten/groepen lichtpunten onafhankelijk van elkaar met één télérupteur multiple oftewel stappenschakelaar te schakelen.
    Voorbeelden:
    Groep 1 plafondlampen / groep 2 wandlampen
    groep 1 lampen aan straatkant / groep 2 aan tuinkant
    groep 1 plafondlampen / groep 2 geschakelde stopcontacten (prises commandées)
    Men kan dan deze twee groepen apart of samen schakelen volgens het schema
    ‘alles uit – gr.1 – gr.1+2 – gr.2 – alles uit’.

    Ik heb alle drie varianten reeds toegepast, en steeds met boutons poussoir aan elke toegang tot het betreffende vertrek (belangrijk vooral bij couloirs waaraan meerdere kamers liggen). Ik gebruik hiervoor Eltako stappenschakelaars, vroeger model SS11-110, nu SS12-110, zie hier op p.133 het type en op p.137 het stappenschema. Vanwege het geluid heb ik in twee gevallen alle stappenschakelaars en télérupteurs bij de boîte de comble op zolder geplaatst.

    Kijk hier voor de Eltako SS12-110 en mijn aansluitschema.

    En geschakelde stopcontacten merk ik steeds met een sticker:

    Interessant historisch detail:
    de meeste télérupteur-schakelingen werden in de DDR toegepast omdat men hiermee op koper voor de leidingen kon besparen.

    #200545
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour Christian,

    Ik lees dat je geschakelde stopcontacten markeert met een sticker.

    Wellicht een tip, ik realiseer geschakelde stopcontacten altijd met een module met een controlelampje erin. Zoals deze van Legrand. Dan zie je niet alleen dat het een geschakeld stopcontact is, maar ook direct of ie wel of niet onder spanning staat. Ik vind dat erg handig en de lichtpuntjes zijn te klein om me storen in het donker.

    Salutations Jos

    #200546
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Prise à voyant!
    Prima idee, Jos. Voor mij te laat omdat mijn elektra nu compleet is (zowel in LDF als in polderland).
    Maar voor anderen zeker een nuttige hint!

23 berichten aan het bekijken - 1 tot 23 (van in totaal 23)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?