Reageer op: De RT 2012 isolatieregels: te veel van het goede?

#198627
 Noë
Sleutelbeheerder

Bonjour Rob,

Ja, die RT2012, inderdaad een heet hangijzer. Ik heb er persoonlijk niet veel mee te maken. Ik renoveer een bestaand pand en doe dat bovendien helemaal zelf. Daarmee ontsnap ik verregaand aan de bemoeienis van de regeltjesgestapo. Maar zuiver uit belangstelling heb ik wel eens gekeken wat er nu eigenlijk in die RT2012 staat. Al was het alleen maar om eens te kijken of er ook nuttige pointers in staan die me bij de renovatie van pas konden komen.

Korte samenvatting: ik was buitengewoon teleurgesteld.

Disclaimer:
Het nu volgende schrijfsel geeft mijn persoonlijke opinie weer, met alle beperkingen van dien, en is niet bedoeld als advies of leidraad.

De Franse bouwwereld weet al tientallen jaren niet beter dan op basis van dubieuze technieken “met grote stappen snel thuis” woonhuizen uit de grond te stampen. Deze alom begeerde “pavillons” worden gebouwd als legohuizen. In de wandeling worden ze “champignons” genoemd, omdat ze inééns lijken op te schieten. Gebouwd van grote blokken, liefst direct op de volle grond, met dakconstructies uit sinaasappelkistjeshout, van binnen geïsoleerd met piepschuim en elektrisch verwarmd zijn het energetische nachtmerries waarvan het een wonder mag worden genoemd als ze zonder majeure reparaties de 50 jaar levensduur halen.

En toen was daar de RT2012. Voor zover ik het kan zien had- en heeft die norm heel weinig invloed. Er wordt niets aan het bestaande woningbestand gedaan. In de nieuwbouw verandert niets aan de rommelbouwpraktijk maar wordt een excuus-VMC in de prutshuizen gehangen om aan de theorie van de RT2012 te voldoen. In de praktijk worden die VMC’s niet onderhouden en niet gebruikt zoals voorzien dus die huizen zijn helemaal niet zo energiezuinig als men zou denken. Het is één grote poppenkast.

Volgens mij zou een nieuwe isolatienorm zich voornamelijk moeten richten op de “enveloppe” van de huizen. Als je nu eens isolatie van de buitenzijde als standaard zou nemen en daar degelijke voorschriften voor zou opstellen, zou je in elk geval de basis aanpakken. Die je dan altijd nog kunt “opleuken” met “waan-van-de-dag” eco-oplossingen zoals VMC’s, zonneboilers en weet ik veel. In plaats daarvan blijft de basis bestaan uit gammele gebouwen met isolatie aan de binnenzijde en derhalve een eeuwigdurend energetisch hoofdpijndossier tot ze uiteindelijk gesloopt worden. Of vanzelf in elkaar storten.

Kortom, wat mij betreft mag die hele RT2012 de prullenbak in. Dát zou pas een “choc de simplification” betekenen!

Salutations, Jos

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?