Reageer op: verzakking muur

#201127
 wilm
Bijdrager

@ratatouile

eerst even een paar misverstanden wegnemen:
0- staalmeesters hebben niets met metaal te maken, en een fundering op staal ook niets met ijzer o.d. te maken. Op staal funderen betekent niets meer dan de fundering rechtstreeks op een (meer of minder) draagkrachtige grond rust, dus zonder palen.
0- een ongefundeerd gebouw bestaat niet. Ik vermoed dat je bedoeld dat er geen betonnen funderingsbalk is?

Bij de eigen situatie zoals je die omschrijft (3/4 op rotsen, de rest op leem) zal er altijd een probleem blijven t.a.v. vervorming. Je kunt inderdaad langs de voet van het metselwerk een betonnen rand storten maar dit zal geen definitieve oplossing kunnen zijn. Wel kan het – mits deskundig ontworpen – leiden tot een vertraging van de zetting.
De meest geëigende langetermijnoplossing, maar wel erg kostbare, is waarschijnlijk om te kiezen voor een stijve doos. In dat laatste geval heb je echt een enorme kluif werk te pakken. (In theorie zou je dan geen balk langs de voet maar juist langs de bovenkant van het metselwerk moeten aanbrengen (kan ik gewapend metselwerk, hoeft geen beton te zijn), in combinatie met aanvullende voorzieningen om trekkrachten in je onderliggende metselwerk te voorkomen.

Eventueel zou voor de middellange termijn ook dilateren een oplossing kunnen zijn. Je bent dan niet scheurvrij maar hebt wel meer controle.

Over storten met of zonder verankering aan bestaand werk zijn we het blijkbaar niet eens. Geen probleem.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account