Dit onderwerp bevat 11 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 6 jaren, 4 maanden geleden door Noë.
-
AuteurBerichten
-
13 mei 2018 om 15:05 #210349NoëSleutelbeheerder
Gedachte over het isoleren van een onbeschoten kap.
Het isoleren van een onbeschoten kap kan uiteraard het beste vanaf de buitenzijde gedaan worden. Echter vanwege de impact: verwijderen van alle pannen, panlatten en tengels zie ik daarvan af en isoleer ik vanaf de binnenzijde (waarbij aan de kant van de binnenruimte een dampdichte folie aangebracht wordt).Ik vroeg mij nu af: het principe is: damp-open naar buitenzijde dak, binnenzijde dampdicht.
Echter: Treedt er nu echt een probleem op als ik op de gordingen een dampdichte folie aanbreng, dan isolatie (bv. steenwol) en dan weer een dampdichte folie?
Ik sluit immers geen hout op tussen de folies.13 mei 2018 om 21:49 #210358NoëSleutelbeheerderBonsoir,
Treedt er nu echt een probleem op als ik op de gordingen een dampdichte folie aanbreng, dan isolatie (bv. steenwol) en dan weer een dampdichte folie?
Ik zou dat zelf niet doen. Als er door welke oorzaak dan ook tóch vocht tussen de dampdichte lagen komt kan dat slecht ontwijken. Bijvoorbeeld lokale lekkage door een klein scheurtje of gaatje. Als gevolg van het verhoogde vochtgehalte tussen de dampdichte lagen gaat de isolatie broeien, schimmelen en/of wordt een paradijs voor ongedierte. Bovendien daalt de isolatiewaarde als het materiaal vochtig wordt.
Persoonlijk zou ik óf isoleren door XPS platen tussen de sporen te klemmen met uitsluitend een dampdichte laag aan de binnenzijde, óf aan de binnenzijde een dampdichte- en aan de buitenzijde een dampdoorlatende folie toepassen.
Salutations, Jos
13 mei 2018 om 22:21 #210359NoëSleutelbeheerderJe krijgt problemen, folies zijn niet dampdicht, maar dampremmend. Aangezien mensen uitademen in een gebouw vindt er vochttransport van binnen naar buiten plaats.
Zodra er een keer ergens condensatie optreed kan dat vocht nergens meer heen en gebeurt wat Jos al omschrijft, ellende.Waarom niet gewoon een dampopen folie toepassen aan de buitenzijde? Krijg je überhaupt die folie wel goed doorlopend aagebracht?
13 mei 2018 om 22:28 #210361NoëSleutelbeheerder@Jos,
Daar heb je inderdaad een punt.@Emiel,Jos,
Voor het aanbrengen van een damp-openfolie moeten alle dakpannen e.d. er af.
Of bedoel je een damp-openfolie aan de binnenkant van het dak en dan isolatie en als laatste een dampdichte folie?XPS isolatie tussen de gordingen en balken is niet te doen. Alles is zo krom en scheef als wat.
13 mei 2018 om 22:33 #210362NoëSleutelbeheerderDie waterkerende, dampopen folie heeft alleen fysisch nut als hij als secundair waterdragend vlak wordt toegepast, dus aan de buitenzijde van het dak op de gordingen. Binnen heeft nul zin. Enige kan zijn afschermen van de isolatie tegen ongedierte, verder kun je hem net zo goed weglaten.
13 mei 2018 om 22:45 #210363NoëSleutelbeheerderRebonsoir,
Of bedoel je een damp-openfolie aan de binnenkant van het dak en dan isolatie en als laatste een dampdichte folie?
Oui. Eerst de dampopen folie tegen de binnenkant nieten. Dan de isolatie. Dan de dampdichte folie.
Binnen heeft nul zin. Enige kan zijn afschermen van de isolatie tegen ongedierte
In theorie is dit juist, maar die oude Franse pannendaken kieren vaak behoorlijk, en daardoor krijg je stof, blaadjes en als het tegenzit zelfs regendruppels en stuifsneeuw naar binnen. Dat kan beter niet op/in de isolatie terecht komen. Persoonlijk zou ik daarom toch beginnen met een dampopen folie. Zó duur is dat spul nu ook weer niet.
Salutations, Jos
13 mei 2018 om 22:50 #210364NoëSleutelbeheerderStuifsneeuw is geen argument, dat smelt en dat water moet afgevoerd worden. Dan krijg je dus een probleem onderaan het dak.
Waterdragende vlakken zijn alleen wenselijk als het water ook daadwerkelijk afgevoerd kan worden en dat kan zo niet, je krijg alleen een concentratie van lekwater aan de onderzijde.16 mei 2018 om 14:16 #210384NoëSleutelbeheerderStuifsneeuw smelt bij een zonnetje op het dak, en bevriest weer in de nacht. Deels zal het als lekwater zakken, maar zoveel is dat niet. Een groter deel verdampt en slaat op in de isolatie. Dus de vochtige condities blijven en zo krijg je aantasting van de houten constructie.
Stuifsneeuw komt met de wind heel ver, verticaal zelfs. Sommige producten (ik noem geen merken) kan je gebruiken om kieren te dichten, maar dan moet je ook de natuurlijke ventilatie optimaal houden zodat de vochtige lucht kan worden afgevoerd. Het samenspel tussen afdichting, ventilatie en kering moet optimaal zijn. Alleen dan realiseer je je doel: een prettig leefklimaat.
17 mei 2018 om 08:34 #210390NoëSleutelbeheerderAlles met alles opgeteld: het boven je hoofd werken, moeilijke inkepingen, geklungel met latten die vallen, geen controle op eventueel rotte of gebroken latten en tengels, kans op lekkages, stuifsneeuw, enz enz.
Met ene paar man rits je die pannen er in een paar dagen af en weer op met de folie eronder.Als je geen zin hebt in een grote klus doe je het gewoon stukje bij beetje: pannen naast je leggen, dak repareren en folie leggen, en pannen er weer op.
Zo ben je wel zeker dat je het allemaal goed doet en er de komende dertig jaar geen ellende meer ontstaat.
Niets erger dan een lekkend dak.
Cees.
17 mei 2018 om 08:55 #210391NoëSleutelbeheerderJe hebt absoluut een punt Cees.
Feit is alleen dat ik mijzelf niet op het dak vertrouw.
Daarbij: het is niet alleen het verwijderen van de pannen, maar wil je folie spannen dan moeten zowel de panlatten als de dwarslatten er af. Het lijkt mij dan moeilijk om steeds een klein stukje te doen. Of zie ik nu iets over het hoofd?17 mei 2018 om 15:57 #210392NoëSleutelbeheerderEen lek dak. Zoveel zielen zoveel meningen. Als vraagsteller valt het niet mee, om uit de brei van goed bedoelde mogelijke oplossingen, de juiste te kiezen. Helemaal niet als adviezen elkaar tegenspreken. Online hulp van een specialist is natuurlijk wel uitvoerbaar, maar wie is de specialist?
Schakel alsnog de vakman in, of ga met eigen ideeën aan de slag. Want uiteindelijk ben jij de enige die in de nattigheid staat, ook als de schade is veroorzaakt door de nalatigheid van een ander. Succes!
17 mei 2018 om 17:06 #210393NoëSleutelbeheerderIk heb in ons oude huis de pannen eraf gehaald in delen van ongeveer 5 meter breed.
Er lagen planken op en die wilde ik vanbinnen blijven zien.
Op de planken OSB platen, en daarop latten, folie, latten, en de pannen terug gelegd.
OSB kost geen drol, gewoon even kijken bij de vakhandel of op boncoin.
Een panlat hoeft niet persé 6 meter lang te zijn, gewoon afzagen op de lengte die je openlegt.
Als je het zelf niet kunt zou ik een vakman in de arm nemen, die doen de hele klus in een keer goed.
Je moet het zelf weten maar knoeien met folie aan de binnenkant is waarschijnlijk niet de beste oplossing.Cees.
-
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.