welke is de beste vaatwasser in Frankrijk?

Dit onderwerp bevat 18 reacties, 8 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 3 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #205019
     Noë
    Sleutelbeheerder

    M’n vaatwasser is weer eens defect en ik heb geen zin meer in een prul product als deze Indesit met jaarlijks minimaal één defect.

    Heeft iemand toegang tot een recente onafhankelijke test (van que choisir bv) waar te zien is welke vaatwasmachine op dit moment als beste getest wordt? Een in Nederland als best geteste machine, de Siemens SN278I07TE, is in Frankrijk niet te koop en ik heb sterk de indruk dat de vrij beschikbare Franstalige tests door de fabrikant betaald zijn gezien de nogal onverwachte resultaten. Het gaat me primair om de ‘als beste getest’ met minimaal 13 couverts en vrijstaand model.

    Voorlopig ga ik er van uit dat het een Miele, Siemens of Bosch zal gaan worden.

    #205020
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonsoir Jako,

    Ik waarschuw maar vast, ik ga vloeken in de kerk. 🙂

    Vroegah kocht ik altijd topmerken witgoed. Siemens of Bosch was me maar nét goed genoeg. De wasmachine moest eigenlijk van Miele en de koelkast van Liebherr zijn. En ja, tot pak ‘m beet de eeuwwisseling was ik daar erg tevreden mee.

    Echter, ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de “grote merken” van vroeger steeds meer gaan teren op hun reputatie uit het verleden in plaats van hard te werken aan de kwaliteit in het heden. In mijn beleving is de Miele van tegenwoordig niet meer de Miele van vroeger, net zomin als de Liebherr, Siemens of Bosch dat nog zijn.

    Mijn eerste Miele wasmachine was al een oudje toen ik ‘m kreeg, en die heeft zijn 25ste verjaardag nog bij me gevierd. Mijn Liebherr koelvriescombinatie kocht ik in 1986 toen ik op mijzelf ging wonen en die is ergens in 2006 door mijn eigen schuld stuk gegaan. Een wasdroger van Siemens, ook uit die tijd, heb ik op 19-jarige leeftijd (van de machine dus) nog goed werkend weg gegeven omdat ik naar FR ging verhuizen.

    Helaas, dergelijke succesverhalen zijn er niet meer voor mijn recentere topklasse apparaten. De Miele vaatwasser ging na 7 jaar kapot, de Miele reparateur constateerde dat er water bij een printplaat was gekomen (hoezo kwaliteit), reparatie (vervanging printplaat) zou meer dan 500 euro gaan kosten. Dat doe je dus niet voor zo’n oud ding, dus afschrijven. Ik had zo’n hele grote (en dure) Liebherr vrieskast met no-frost systeem. Na enige jaren ging dat ding strijk en zet op tilt, stopte met vriezen en gaf elke minuut een luide alarmpiep. Het ding in de aanhanger gezet, naar een officiële Liebherr reparateur 90 km verderop gebracht, 300 euro aan kosten betaald, na 6 maanden weer hetzelfde liedje. Je durfde bijna niet meer op vakantie uit angst bij terugkomst een ontdooide voorraad te vinden. Dus naar de dechetterie, niemand wilde ‘m kopen of hebben, de reputatie van dat model was hem al vooruitgesneld…

    Toen had ik het helemaal gehad met de dure merken en besloot ik eens iets heel anders te proberen.

    Ik kocht bij de Conforama één van hun goedkoopste vaatwassers van Chinese makelij (269 euro). Omdat je zeker weet dat er van die dingen na een paar jaar geen onderdelen meer te vinden zullen zijn, kocht ik er de uitgebreide 5-jaars garantie bij (115 euro). Dus voor een totaalbedrag van 384 euro heb ik 5 jaar gegarandeerd een werkende vaatwasser. Als het ding 1 dag na die 5 jaar kapot gaat schrijf ik ‘m af en heeft me dat dus 384/5 == 76,80 euro per jaar gekost. Elke dag dat ie langer mee gaat is “winst”. Tot nu toe doet hij het uitstekend, bij intensief gebruik, en de vaat wordt zeker niet minder schoon dan in de Miele die ik had.

    Op dezelfde wijze heb ik de Miele wasmachine vervangen door een Electrolux met grote trommel, 392 euro plus 99 euro voor 5 jaar garantie. Ook dat bevat tot op heden prima.

    De onwillige Liebherr vrieskast heb ik vervangen door een Chinees model zonder nofrost en zonder enige vorm van electronica. Deze zonder aanvullende garantie omdat er bijna niks aan zo’n ding kan stuk gaan.

    Voor mij valt de afschrijving op een goedkoop apparaat plus aanvullende garantie veel goedkoper uit dan die op de investering plus onderhouds/reparatiekosten van een topmerk. Your mileage may vary maar ik ben wel klaar met die peperdure apparaten van de grote merken. Ik vind de prijs-prestatieverhouding echt helemaal zoekgeraakt.

    Wellicht niet de reactie waar je op had gerekend, maar hopelijk draagt het bij aan je overwegingen.

    Salutations, Jos

    #205021
     Noë
    Sleutelbeheerder

    QC 2016-01 PDF 9MB

    janv

    #205022
     bosbess
    Deelnemer

    Uit jarenlange ervaring kan ik het verhaal van Jos alleen maar bevestigen. Ik heb vrijwel altijd goedkope merken gekocht, Candy en Indesit in Nederland. Gingen altijd vele jaren mee. Als ze het begaven kocht ik een nieuwe. Voor mij geen ellende met dure reparaties. Ook nooit extra garantie gekocht.

    Het laatste wat ik in NL kocht waren een Bosch koel-vriescombinatie en een LG-wasmachine (7 kg), beide aanbiedingen. Aanbiedingen zijn vaak wat oudere modellen, maar ik hoef niet zo nodig de nieuwste. De Bosch werkt nog steeds, de LG begaf het vorig jaar na 12 jaar trouwe dienst (maar ik was niet vaak). Vervangen door een aanbieding Whirlpool (7 kg).

    In Frankrijk heb ik een nieuwe vaatwasser gekocht bij de Cora, de goedkoopste die ze hadden (merk Altus), doet het na 8 jaar nog steeds uitstekend. Verdomde het op een gegeven moment, maar zoonlief ontdekte de oorzaak: het grijze plastic filter onderin was aan de onderkant (dus onzichtbaar) verstopt door opgehoopt vet en vuil. Hij heeft me laten zien hoe ik het filter moet verwijderen en schoonmaken en dat doe ik nu dus regelmatig.

    Ik kocht er ook een inductiekookplaat van Candy, die het vorig jaar na 7 jaar al begaf. Toch weer een goedkope (Brandt) gekocht bij Cdiscount. Aangesloten door mijn zoon.

    Wat Que Choisir betreft: ik overweeg om mijn lidmaatschap op te zeggen. Reden: bij de tests komen de duurste merken er steevast als beste uit. Dat kan ik zelf ook wel bedenken. Als ik een nieuwe aankoop overweeg en dus de tijd heb kijk ik liever op Kieskeurig.nl, waar uitgebreide aanwijzingen staan op welke eigenschappen je moet letten en met veel gebruikersrecensies. Wanneer ik dan mijn keuze heb bepaald kijk ik waar in Frankrijk deze het goedkoopste wordt aangeboden.

    Succes met de aankoop.

    #205023

    Tegen een defect printje en op hol slaande elektronica is helaas weinig te doen. De hoop dat de producenten het allemaal goed testen en kwaliteitsonderdelen gebruiken (elco’s!) heb ik inmiddels opgegeven. De tijd dat Hewlett Packard in Grenoble de “motherboards” voor pc’s ook in de klimaatkamer (ver onder nul, woestijnklimaat, droog of een zeer hoge luchtvochtigheidsgraad) stevig aan de tand voelde ligt ver achter ons.

    Maar één technisch zijstapje wil ik toch even noemen. Wanneer de waterdruk te hoog is hebben de inlaatventielen van wasmachine en vaatwasser behoorlijk te lijden. Voortijdig heengaan van deze onderdelen valt te voorkomen – sorry, uit te stellen – door voor de juiste waterdruk te zorgen. Voor hen die dat nog niet wisten deze uitleg, in hoofdstuk 10.1.5

    #205024
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Tsja, mijn eigen ervaringen zijn extreem anders. Ik bezit nog een Bauknecht wasmachine en droger die uit Nederland zijn meegekomen, elk ruim 15 jaar oud. Toen nog ‘made in Germany’, en vrij duur in aanschaf. Bauknecht is inmiddels al lang opgeslokt door Whirlpool en ook verworden tot Italiaanse rommel.

    Zo’n ‘Italiaanse’ Bauknecht vaatwasser had ik 10 jaar geleden uit Nederland meegenomen, na 3 jaar overstegen de reparatiekosten de waarde (circulatiepomp). Vervangen door goedkoop merk ‘white westinghouse’. Die deed z’n werk bizar slecht en was al na iets meer dan twee jaar defect, ook de circulatiepomp. Die heb ik vervangen door een Indesit. Die ging binnen twee jaar defect =garantie. De garantie werd in opdracht van Boulanger afgehandeld door een paar prutsers van “pro”&Cie die de machine meenamen en een week later met hetzelfde defect terugbrachten. Direct klacht ingediend bij Boulanger die er mee in z’n maag zat, want de prutsers hielden vol dat de machine werkend was achtergelaten. Pas een maand later alsnog door diezelfde prutsers ‘gerepareerd’. Aangezien Indesit zelf geen 2 jaar garantie geeft kon ik daar geen claim neerleggen. De oorzaak van dit gepruts is dus primair de slechte garantieregeling van Indesit.

    Na de garantie gaat het apparaat minimaal 1 keer per jaar defect, maar buiten garantie repareer ik hem zelf waardoor ik ook gezien heb wat de prutsers van Pro&Cie hadden aangericht. Inmiddels is het apparaat 6 jaar oud en heeft hij 8 defecten gehad: twee keer het verwarmingselement, aanvoerslang lek, afvoerslang lek, pressostaat defect, toevoerklep defect, afvoerpomp defect en nu de circulatiepomp. De kosten voor de reserveonderdelen zijn al bijna zo hoog als de aanschafwaarde van het apparaat, laat staan als daar arbeidsloon en voorrijkosten bij zouden komen, totale uitgaven inmiddels ruim €700. Een apparaat van ruim €700 aanschaf gaat echter langer mee en met veel minder ergernis. Ik woon nu ruim tien jaar in Frankrijk en in die tien jaar wordt dit de vierde vaatwasser. Dus kom niet aan met ‘die goedkope zijn ook goed’, het is allemaal prul, ook Elektrolux 😉

    Een dure vaatwasser die “al” na 7 jaar het eerste defect heeft heb ik nog nooit in mijn leven mogen meemaken, daar doe ik het voor.

    @Silex: bedankt voor de nuttige informatie.

    #205025
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Helaas is de best geteste vaatwasser in de test van que choisir , de Bosch SMS69N08FF, niet meer te koop anders was de bestelling al gedaan.


    @Bosbess
    : Dat dure apparaten het beste getest worden is geen verrassing, maar je kunt ook veel geld uitgeven aan een machine die helemaal niet zo goed is. Dat verschil is door een consument voor de aankoop niet te bepalen en daar zijn die tests juist handig. Zo was er vorig jaar een model van Miele met een verkoopprijs ruim boven de €1000 die door consumenten slecht werd beoordeeld vanwege slechte droging en extreem lange duur van een cyclus. Daar zit je niet op te wachten voor die prijs.

    #205026
     bosbess
    Deelnemer

    Jako, ik was nog vergeten te melden dat ik ergens ooit heb gelezen dat het verschil tussen duur en goedkoop “witgoed” voornamelijk in de buitenkant zit en niet in het functioneren. Mieles zijn dus in het algemeen robuuster en zwaarder, volgens dat artikel.

    Dat vind ik wel van belang voor bijvoorbeeld een wasmachine, met name wat betreft de ophanging van de trommel. Want wanneer het ding bij een iets onevenwichtige lading of een dik, zwaar badlaken door de hele ruimte wandelt en de trommel daarna enigszins uit het lood is, kan je je lol op. Dat gebeurde mij met mijn (voor mijn doen dure) LG.

    De goedkope Whirlpool die ik nu heb is daarom een verademing: staat als aan de grond genageld en de trommel draait zonder schokken en lawaai rond, ook bij centrifugeren op 1400 toeren. Achteraf was ik blij dat de LG het eindelijk had begeven.

    Maar inderdaad heb jij wel veel pech gehad met je apparaten. Zie ook de vaatwassers op Kieskeurig.nl waarvan diverse ook in Frankrijk te koop zijn.

    #205027
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik hoop wel dat jullie het met me eens zijn, dat het produceren van een (af) wasmachine die lang mee gaat of juist heel kort, ongeveer de zelfde milieubelasting heeft. Dus gebruik van grondstoffen en energie bij de productie en transport.

    Het belang van het maken van een machine die lang meegaat of eenvoudig is te herstellen is in het belang van het milieu, wellicht ook in het belang van de consument, maar hoe denkt de fabrikant / retailer daarover? Wil die elke vijf jaar cashen? Dan moet er een wellicht een producenten belasting komen op machines die maar een kort leven hebben. Of is dit een vreselijke zonde in een vrije markt?

    #205037

    Een kort uitstapje naar een ontwikkeling die al langer aan de gang is, de teloorgang van good old-fashioned expertise bij ontwerp en productie. De op de reclamefolder voorgespiegelde beleving van product x, y of z heeft zich enigszins losgezongen van de functionaliteit en betrouwbaarheid. Dit nog los van alles wat door het rode potlood van de boekhouder geschrapt wordt. Mercedes stond in de jaren tachtig ooit samen met Toyota bovenaan in het betrouwbaarheidspeloton in de VS. Er kwam een nieuw management, wat wij produceren is over-engineered, moet anders, meer moderne technologie. Vijftien jaar later reed het merk met de ster bijna helemaal achterin het peloton. Daar moest ik aan denken toen ik dit berichtje las.

    Om dichterbij het onderwerp te blijven: een Miele wasmachine die we in 1978 kochten hield het meer dan 25 jaar uit, de Bosch die daarna kwam – en veel minder intensief werd gebruikt – was binnen acht jaar damaged beyond repair. Nu weer een Miele. Over het Franse merk Brandt zwijg ik liever: nog nooit zo’n lawaaibak als onze vaatwasser met het opschrift “silencieux” meegemaakt. Vervangen door een Siemens. Nu de Brandt wasmachine nog die bij het centrifugeren z’n best doet de fundering van het huis wat dieper in de grond te trillen. Eerst nog maar eens demonteren om te zien of er wat los zit, of een schokdemper vervangen kan worden: zo snel geef ik me niet gewonnen. Mind over matter. Totdat de ratio dicteert: onbegonnen werk, te duur, gebruik je tijd voor leukere dingen.

    #205038
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Toen wij in 2006 in Frankrijk kwamen wonen moesten we alle keukenapparaten nieuw aanschaffen. Zo ook een lave vaisselle die wij bij Auchan toevallig in de uitverkoop zagen, een Bosch SGS53E82EU voor € 349 (heb ik nog even op de factuur nagekeken),die nog nooit stuk is geweest, een echte aanrader.
    Wel laat ik hem 2 x per jaar draaien met een speciaal schoonmaakmiddel.
    Verder hebben wij toen aangeschaft een koel/vriescombinatie en wasmachine beide van het merk Indesit en een oven en gaskookplaat van Faure, alles nog steeds in goede staat en nog nooit stuk geweest op de lampjes van ijskast en oven na. Als ik al jullie verhalen lees, sta ik er nog steeds van te kijken hoe wij het getroffen hebben met die apparaten.

    veel succes bij de uiteindelijke keuze, Corridor

    #205088
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonsoir Rob,

    Wanneer de waterdruk te hoog is hebben de inlaatventielen van wasmachine en vaatwasser behoorlijk te lijden

    Natuurlijk heb je daar volkomen gelijk in, en goed dat je er nog eens op wijst.
    Echter, bij mij is de waterdruk niet te hoog, integendeel zelfs.
    Overigens ben ik van mening dat machines die pretenderen van topklasse te zijn, ingebouwde voorzieningen zouden moeten hebben om schade door “aansluitfactoren” zoals hoge of lage waterdruk, schommelingen in de netspanning en dergelijke te voorkomen.
    Dit soort over-engineering lijkt me een stuk nuttiger dan in veelkleurige folders tegen elkaar opbieden met nóg meer programma’s, nóg meer leds en controlelampjes, nóg meer tiptoetsen en nóg meer toeters en bellen.
    Kortom, ik zou wensen dat de buitensporige prijzen van de topmerken duidelijk door objectief waardeerbare en kwantitatief meetbare functionaliteit worden gelegitimeerd, in plaats van door “what the market will bear”.

    Ik droom nog even verder. 🙂

    Salutations, Jos

    #205104
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @Jos:
    Zo denk ik als ingenieur er ook over, maar de fabrikanten, ook die van topmerken, moeten het van de doorsnee-klant hebben. Bekend verhaal: van de 17 programma’s gebruiken wij er maar twee of drie.
    Problemen met de ‘aansluitfactoren’: de machines zijn blijkbaar voor de geciviliseerde landen gemaakt, waar dit soort problemen haast niet bestaat.

    #205208
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Na een weekje in Nederland mag ik nog steeds met de hand afwassen en is zelfs de shortlist nog niet af. De waterdruk is hier ronduit laag en hetzelfde geldt voor de hardheid van het water. Die heb ik zelf eens getest op ‘licht zuur’ hetgeen wellicht verklaard waarom hier uitsluitend kunststof waterleidingen gebruikt worden. Kalkarm water en een lage druk zijn redenen waardoor machines juist langer mee zouden moeten gaan.

    De vaatwasser is hier in huis wel het meeste gebruikte apparaat, die draait zeker 400 keer per jaar. Met name tijdens de oogst,als veel geweckt wordt, moet de vaatwasser regelmatig meerdere keren per dag draaien.

    Dat geeft ook aparte wensen voor de wasprogramma’s. Voor het prepareren van weckpotten is bijvoorbeeld een kort, maar zo heet mogelijk, programma gewenst. Liefst 70-75 graden om de potten steriel te maken. Veel vaatwassers combineren een hoge temperatuur echter met een intensief programma dat uren duurt in plaats van de gebruiker gewoon de gelegenheid te geven om temperatuur en wasprogramma zelf te kiezen.

    #205209

    Jako, eigenlijk zoek je een vaatwasser met slechts drie knoppen: 1) aan/uit; 2) een draaiknop voor tijdsduur en 3) een draaiknop voor temperatuur. Aan die knoppen kan ik je wel helpen – bakken vol – maar de rest er achter wordt anno heden wat lastiger. Welke ontwerper in de ict/communicatie techniek zou een overplaatsing naar de afdeling analoge telefoontechniek als een bevordering beschouwen, welke ontwerper van modern witgoed zou in zijn cv een ontwerp met jaren vijftig techniek willen zien opgenomen?

    Een sprankje hoop: gisteren verzeilde ik bij het lopen van een kunstroute / open ateliers voor het eerst sinds decennia in een heuse wasserette. Aan de muren kunst met daaronder Miele wasmachines uit een robuuste, professionele serie. Met tot mijn verbazing slechts een paar instelknoppen. Ik overwoog daar nog een foto van te maken, maar dat leek me toch onbeleefd, getuigen van desinteresse voor het werk van de exposerende kunstenaars. Maar wie weet zijn er ook industriële vaatwassers die wat meer rechttoe, rechtaan zijn.

    #205211
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Na enkele uren door de specs ploeteren van tientallen vaatwassers heb ik dan een shortlist waar alleen nog Bosch op staat. Het lijkt er namelijk op dat alleen dat merk een extra knopje “hygiene+” heeft weten te bedenken wat met elk programma kan worden gecombineerd en de temperatuur zodanig opvoert dat het eindresultaat steriel is. Voor normaal gebruik niet nodig, maar voor mij zeer essentieel.

    Dat zo’n moderne vaatwasser met wifi wordt uitgeleverd is dan weer een minpunt, maar ik kan ‘m altijd de toegang tot mijn netwerk weigeren… 😉

    #205219
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour Jako,

    Nu bemoei ik mij sinds 1977 met ICT en ik dacht dat ik nu zo langzamerhand alles wel had gezien. Maar dat je de vaatwasser nog eens achter een firewall zou moeten gaan zetten… 🙂

    Maar nog even over de vaatwasser. Als je zulke specifieke eisen hebt en de machine zo intensief gebruikt, loont het dan niet de moeite eens te kijken naar een professionele horecavaatwasser? Kost een paar centen maar dan heb je ook wat. En met enig zoeken vind je misschien een goede occasion. Ik sluit niet uit dat je met een tweedehands professioneel apparaat beter af bent dan met een nieuw consumentenapparaat…

    Tis maar een idee.

    Salutations, Jos

    #205229
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik heb ook wel gekeken naar professionele vaatwassers, maar met de prijs stijgen ook de afmetingen van deze machines waardoor die niet inzetbaar zijn.

    Inmiddels heb ik de knoop doorgehakt, het is de Bosch SMS68TW16E geworden.

    Hij valt in dezelfde serie als de als beste geteste SMS69N08FF die niet meer te koop is en lijkt de opvolger te zijn met wat meer mogelijkheden. Gisteravond bij Ubaldi besteld voor €699,- vanmorgen is ie weer €35,- duurder… 🙂

    Dat je ‘m kunt bedienen met je smartphone lijkt me niet heel zinvol. Een zinvolle toepassing voor ‘Home connect’ is de mogelijkheid om de aansturing over te dragen aan je zonnepaneel of Linky. Een zonnepaneel kan dan de vaatwasser inschakelen zodra er voldoende vermogen beschikbaar is en een Linky bijvoorbeeld als het tarief onder een bepaalde grenswaarde komt.

    Vooralsnog is dat allemaal niet van toepassing, maar wel de natte droom van hackers, dus WiFi krijgt het apparaat voorlopig niet. Ik denk dat het apparaat bovendien stiekem met ’thuis’ belt en daar zit ik ook niet op te wachten. Remote diagnose kan wel weer handig zijn.

    #205604
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Exact tien dagen na de bestelling is de vaatwasser door de vervoerder afgeleverd. Dat is binnen de vooraf gestelde termijn van 10-14 dagen, maar het duurt best lang als je er op zit te wachten. Dat is kennelijk de prijs die betaald moet worden voor de scherpe prijsstelling van Ubaldi.

    Na het uitpakken wel meteen ruzie met de bezorgers over het meenemen van de oude machine. Aangezien het innemen van oude apparatuur in Frankrijk verplicht is bij aanschaf van een nieuw apparaat weigerde ik te tekenen voor ontvangst als zij bleven weigeren de oude machine mee te nemen. Na een telefoontje met het hoofdkantoor van de vervoerder (Girard Agediss) kregen ze alsnog toestemming om het oude apparaat mee te nemen, maar dat was toch een flinke smet op het verder prima verlopen proces.

19 berichten aan het bekijken - 1 tot 19 (van in totaal 19)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?