Frans recht v.s Nederlands recht

Dit onderwerp bevat 4 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 10 jaren geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #202399
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wie kan ons helpen wijs te worden uit een ingewikkelde situatie?

    De situatie is als volgt:
    Onlangs is de vader van mijn twee kinderen (18 en 23 jaar oud) overleden. Hij laat een huis na in Frankrijk. Hij is Nederlands burger. Woonde sinds 8 jaar in Frankrijk. Had een Nederlandse VOF ingeschreven in de Nederlandse kamer van koophandel. Hij laat na: een huis, privé schulden zowel als zakelijke schulden. Sinds 2010 is hij hertrouwd in Nederland met een Nederlandse vrouw in gemeenschap van goederen. Sinds 1 januari 2011 is zij als vennoot ingeschreven in het bedrijf. Buiten de twee kinderen uit het eerste huwelijk zijn er geen andere kinderen.
    Zijn vrouw verwerpt de erfenis.

    Echter omdat hij nog Nederlands staatsburger is levert het uitzoeken van het erfrecht wat complicaties op. Onder welk recht valt wat? Er zijn ook schulden in het spel en daarom zouden de kinderen de erfenis graag beneficiair accepteren.

    De volgende vragen spelen:

    1. Biedt het beneficiair accepteren in Frankrijk dezelfde bescherming als in Nederland?
    2.Wat betekent de verwerping van de erfenis in Frankrijk door de vrouw, voor het huis in Frankrijk?
    3. Wat betekent het verwerpen van de erfenis, in Frankrijk voor de Nederlandse zakelijke en privé schulden?
    4. Wat betekent het in gemeenschap van goederen in Nederland getrouwd zijn, in Frankrijk?
    5. Vallen de zakelijke en privé schulden onder Frans of Nederlands recht?
    6. Moet, als er alleen maar Frans bezit is in de vorm van onroerend goed, ook in Nederland door zijn vrouw de erfenis verworpen worden?
    7. Wie heeft nu de leiding in de afwikkeling van deze erfenis, de Franse notaris of de Nederlandse notaris?
    8. Wat te doen als de vrouw niet meer in staat is of wil meewerken aan de afwikkeling van de erfenis?
    Wie kan ons helpen in deze moeilijke kwestie? Het gaat uitsluitend om wat de kinderen toekomen. Als ex-vrouw sta ik hier natuurlijk buiten, maar gezien de leeftijd van de kinderen probeer ik de zaken toch voor ze te helpen regelen.

    Annemieke

    #202403
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik weet het niet zeker, maar ik kan wel een eerste zetje geven. Zeker is, dat het huis in Frankrijk valt onder het Fr erfrecht, maar dat de NL belastingen daar ook vaak graag van willen snoepen.
    De rest valt onder het NL erfrecht.

    Het is minder moeilijk dan het lijkt want in het Fr erfrecht gaat alles naar de beide kinderen. Alleen moet de laatste echtgenote waarschijnlijk ook daar de erfenis verwerpen. Daarvoor hoeft ze niet naar Fr te komen.
    Je moet naar een Fr. notaris gaan om het huis deel te regelen.
    In Nederland geldt hetzelfde voor de overige zaken. Naar een notaris gaan en de erfenis afwikkelen. het huis natuurlijk in NL buiten de erfenis houden. Daar zou je zeker de strategie op moeten afstemmen (bijv. eerst Fr afwerken dan pas NL). Hoe dat het beste gaat, weet ik niet

    #202400
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dank voor deze reactie.
    Ja er is contact met de Franse notaris en deze is bezig met de verwerping van de erfenis door de echtgenote. Ook is er contact met een Nederlandse notaris.Echter deze is niet gespecialiseerd in Frans recht.Vandaar onze vragen.
    Is het mogelijk de opbrengst van het Franse huis buiten de Nederlandse erfenis te houden?

    #202401
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wederom vanuit mijn ervaring.
    Alles is buiten de Nederlandse fiscus te houden. Als je de Nederlandse notaris niet gaat betrekken met het huis in Frankrijk. Je kunt natuurlijk het huis een tijdje aanhouden Je kunt natuurlijk ook de ene zoon het huis in Frankrijk laten erven en de erfenis in NL weigeren en omgekeerd, enz. Dat hang allemaal van jullie handigheid af. Als jullie niet handig zijn, moet je er niet aan beginnen. In principe zou je in NL geen successierechten over het franse deel hoeven te betalen, want dat is in Frankrijk gebeurd. Dit is allemaal en kwestie van strategie, waarover ik het eerder had, daarvoor moet je iemand inschakelen. Een notaris is daarvoor niet de geschikte persoon, beter een belasting deskundige.

    #202402
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Annemieke, op deze site zijn adressen van erfrechtspecialisten te vinden die Nederlands spreken en gespecialiseerd zijn in Frans recht.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?